Το παράδειγμα της Proton bank αποδεικνύει περίτρανα ότι μια τράπεζα που διαθέτει πάνω από 200 εκατ ευρώ ίδια κεφάλαια και ενεργητικό περί τα 2 δις ευρώ αν βρεθεί σε μια δύσκολη και δυσχερή θέση από πλευράς ρευστότητας καταφεύγει σε έσχατες λύσεις.
Τι συνέβη όμως καιοδηγήθηκε η Proton bank σε αυτή την κατάσταση; Πρωτίστως το management εδώ και πολλούς μήνες είχε παγώσει πλήρως την ανάπτυξη καιουσιαστικά δεν χορηγούσε δάνεια με στόχο να διαφυλάξουν την ρευστότητα που πριν μήνες ήταν πάνω από 150 με 200 εκατ ευρώ.
Το τελευταίο διάστημα όμως συνέβησαν δύο σημαντικά γεγονότα τα οποία επηρέασαν δυσμενώς την χρηματοοικονομική της θέση:
1) Σημειώθηκε αξιόλογη εκροή καταθέσεων που επέδρασε αρνητικά στην ρευστότητα.
2) Οι υπόλοιπες τράπεζες σταμάτησαν να χρηματοδοτούν την Proton bank όπως και άλλες μικρές τράπεζες.
Οι υφιστάμενοι μέτοχοι οι οποίοι απαρτίζουν και το managementκαι οι οποίοι πρόσφατα είχαν αγοράσει επιπλέον ποσοστό 15% της τράπεζας από το IRF είχαν να επιλέξουν μεταξύ μιας συμφωνίας ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα της τράπεζας ή να εξελιχθούν και χειρότερες καταστάσεις. Έτσι αρχικά κατέφυγαν στην Marfin η οποία δεν ενδιαφερόταν να αγοράσει την Proton bank.
Οι μέτοχοι είχαν αποτανθεί και στην Probank χωρίς αποτέλεσμα ωστόσο την τελευταία στιγμή επανήλθαν στην Πειραιώς με την οποία συνομιλούσαν και στο παρελθόν.
Η συμφωνία για την Πειραιώς είναι άκρως ευνοική, όσον αφορά τους όρους, αλλά δυσμενής για τους μετόχους της Proton bank.
H εξαγορά της Proton bank από την Πειραιώς ήταν μια λύση ανάγκης.
Π Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr