Σε αυτή την δύσκολη πραγματικά περίοδο τέτοιες εκδόσεις δεν καταλήγουν σε τελικούς πελάτες αλλά ως εγγύηση στην ΕΚΤ ώστε να αντλήσουν ρευστότητα.
Μια περίπτωση τράπεζας στην Ελλάδα που επιχείρησε να πραγματοποιήσει τιτλοποίηση αλλά η διαδικασία έχει καθυστερήσει για τον εξής απλό λόγο ότι μια ελληνική τράπεζα η οποία θα αναλάμβανε όλη την μηχανογραφική υποστήριξη αδυνατούσε να ανταπεξέλθει με αιτιολογικό ότι λόγω της κρίσης ακολουθούν πολύ συντηρητική πολιτική.
Η τιτλοποίηση της μικρής τράπεζας προχωράει αφού αναζητήθηκε άλλη τράπεζα που θα υποστηρίξει την διαδικασία τεχνικά ωστόσοαποδεικνύεται ότι η κρίση έχει επηρεάσει ποικιλοτρόπως το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Στο παρελθόν πάντως το 2006 , το 2007 αλλά και αρχές του 2008 οι τράπεζες έσπευσαν να πραγματοποιήσουν τιτλοποιήσεις στεγαστικών καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων με στόχο να αντλήσουν ρευστότητα.
Όταν η κρίση και τα προβλήματα διογκώθηκαν ξαφνικά ατόνησε το ενδιαφέρον για τιτλοποιήσεις καθώς οι τελικοί πελάτες δεν προέβαιναν σε αγορές τέτοιων προϊόντων.
Οι τιτλοποιήσεις καταλήγουν ως εγγυήσεις στην ΕΚΤ και έναντι αυτών αντλείται ρευστότητα.
Η συντριπτική πλειοψηφία των τραπεζών πλέον δεν προβαίνουν σε διατραπεζικές συναλλαγές και απλά καταφεύγουν στην ΕΚΤ ώστε να αντλήσουν ρευστότητα.
Στις βραχυπρόθεσμες περιόδους πραγματοποιούνται υποτυπωδώς κάποιες διατραπεζικές συναλλαγές έως καιμιας εβδομάδας αλλά σε μεγαλύτερα διαστήματα οι συναλλαγές είναι περίπου μηδενικές.
Π. Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr