Η αύξηση αυτή είναι αποτέλεσμα της έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ των τραπεζών καθώς οι διατραπεζικές συναλλαγές βρίσκονται στο ναδίρ.
Ταυτόχρονα τα spreads στα ομόλογα στην Ελλάδα συνεχίζουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα κοντά στις 95 μονάδες βάσης κυρίως γιατί εσχάτως πραγματοποιούνται πωλήσεις ελληνικών ομολόγων από γερμανικές τράπεζεςοι οποίες είτε κλείνουν θέσεις είτε παίρνουν το όποιο δυνητικό κέρδος τους.
Μετά την αιφνιδιαστική κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας να μειώσει κατακόρυφατα επιτόκια αλλά καιτης αναμενόμενης μείωσης των επιτοκίων της Στερλίνας από την Κεντρική τράπεζα της Αγγλίας κατά 0,25% ή 0,50% την τρέχουσα εβδομάδα η πλειοψηφία των παραγόντων της αγοράς εκτιμά ότι και η ΕΚΤ στις 6 Νοεμβρίου και η FED στις 29 Οκτωβρίου θα μειώσουν τα παρεμβατικά επιτόκια.
Η γενική αίσθηση που επικρατεί είναι ότι η ΕΚΤ επειδή θα πρέπει να ελέγξει και τον πληθωρισμό θα κινηθεί πιο συντηρητικά μειώνοντας κατά 0,25% τα παρεμβατικά επιτόκια. Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Εθνικής τράπεζας Π Χριστοδούλου η ΕΚΤ στις 6 Νοεμβρίου ή νωρίτερα θα μειώσει τα παρεμβατικά επιτόκια.
Μειώσεις επιτοκίων βλέπουν και πολλοί ξένοι όπως η Barclays και η HSBC εκτιμώντας μάλιστα ότι τα παρεμβατικά επιτόκια στο ευρώ από το 4,25% θα περιοριστούν στα μέσα του 2009 στο 3,5%.
Τα ερωτήματα όμως που εγείρονται είναι 1) με την μείωση των επιτοκίων θα αναστραφεί η ανοδική πορεία του euribor 2) θα αποκατασταθούν οι μεγάλες στρεβλώσεις στα ομολογιακά δάνεια των τραπεζών και επιχειρήσεων τα οποία έχουν κατακρημνιστείκαι 3) οι στρεβλώσεις στα spreads των ελληνικών ομολόγων θα περιοριστούν.
Μια μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τεχνικά θα αποφορτίσει την πίεση που ασκείται στις αγορές χρήματος αλλά για να υπάρξει πραγματική και ουσιαστική αποκλιμάκωση θα πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις διατραπεζικές συναλλαγές μεταξύ των τραπεζών.
Αν δεν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη τα επιτόκια δεν θα αποκλιμακωθούν.
Είναι αμφίβολο πότε χρονικά θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη καθώς θέλει χρόνια για να ωριμάσει και ελάχιστο χρόνο για να αμφισβητηθεί.
Θα απαιτηθούν μάλλον μήνες έως ότου οι τράπεζες δεν θα αντιμετωπίζουν η μία την άλλη με καχυποψία.
Ένα μεγάλο πρόβλημα που βεβαίως σχετίζεται με την κρίση ρευστότητας είναι η κατακρήμνιση των ομολογιακών δανείων τραπεζών και επιχειρήσεων.
Είναι ενδεικτικό ότι ορισμένα ομολογιακά αποτιμώνται έως και 70% χαμηλότερα της αρχικής τιμής κτήσης.
Είναι προφανές ότι υπάρχει ανησυχία μεταξύ των πελατών που κατέχουν ομολογιακά αν και κατά βάση οι μεγαλύτεροι πελάτες τέτοιων προϊόντων είναι τράπεζες ή θεσμικά χαρτοφυλάκια.
Όσον αφορά τις αγορές ομολόγων αυτό που προκύπτει είναι ότι τα spreads σε Ελλάδα και Ιταλία παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα 95 και 82 μονάδες βάσης αντίστοιχα έναντι των γερμανικών ομολόγων.
Το άνοιγμα της ψαλίδας οφείλεται αφενός στην διεθνή κρίση και τα προβλήματα ρευστότητας αφετέρου στο γεγονός ότι πραγματοποιούνται ρευστοποιήσεις κρατικών χρεογράφων από διάφορους επενδυτές.
Π. Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr