Το τραπεζικό μοντέλο που έχει υιοθετηθεί στην Ελλάδα μπορεί να φαντάζει συντηρητικό αλλά σε αυτή την συγκυρία είναι αποτελεσματικό». Η τράπεζα Κύπρου σε αυτή την συγκυρία εμφανίζεται πιο ισχυροποιημένη διαθέτοντας ικανοποιητικούς δείκτες ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας.
«Με συνολική ρευστότητα 6,5 δις ευρώ και με πλεονάζουσα ρευστότητα 1 δις ευρώ που αντιπροσωπεύει το 30% , με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 12,3% από τους υψηλότερους μεταξύ των τραπεζών και με την καλύτερη σχέση δανείων προς καταθέσεις στην Ευρώπη στο 88% η τράπεζα Κύπρου βρίσκεται σε προνομιακή θέση» αναφέρει ο κ Ηλιάδης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια η Κύπρου εφάρμοσε συστήματα διαχείρισης κινδύνων που δεν περιορίζονταν μόνο στο credit αλλά και στις αγορές αλλά καιστους λειτουργικούς κινδύνους.
Η χρηματοοικονομική εικόνα της Κύπρου ενισχύεται και από το γεγονός ότι οι καταθέσεις στο γ΄ τρίμηνο αυξάνονται με ρυθμό υψηλότερο έναντι του β΄ τριμήνου στοιχείο που αυξάνει την ρευστότητα. Με βάση ενδείξεις ο στόχος για κέρδη 540 εκατ ευρώ το 2008 είναι υλοποιήσιμος. Δεν είναι τυχαίο ότι ξένοι οίκοι όπως η Morgan Stanley αλλά και διεθνείς ελεγκτικοί οίκοι αναφέρουν ότι το ισχυρό χαρτί της Κύπρου είναι η καλή ρευστότητα της. Σημείο αναφοράς στην στρατηγική εξωστρέφειας που ακολουθεί η Κύπρου είναι και η εξαγορά της Ρωσικής τράπεζας.
Η ρωσική οικονομία σε σχέση με το παρελθόν έχει βελτιωθεί σημαντικά. Το ΑΕΠ της χώρας ανέρχεται σε 1,1 τρις δολάρια. Την 10ετία του 90 η Ρωσία χρωστούσε 40 -50 δις δολάρια ενώ τα αποθεματικά της ήταν μόλις 90 δις δολάρια. Την τρέχουσα περίοδο δεν χρωστάει ενώ τα αποθεματικά της ανέρχονται στα 600 δις δολάρια.
Επίσης διαθέτει 2000 τράπεζες ενώ η σχέση δανείων προς ΑΕΠ είναι πολύ χαμηλή. Η τράπεζα που εξαγόρασε στην Ρωσία η Κύπρου έχει μια ισορροπημένη σχέση δανείων προς καταθέσειςενώ θα ενισχυθεί με δύο αυξήσεις κεφαλαίου περίπου 100 εκατ.
Π Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr