Αυτή είναι η πραγματικότητα καθώς γιατί δεν έγιναν deals την περίοδο της χρηματιστηριακής ευφορίας; Τα αντικίνητρα που ορθώνονται είναι πολλά και τα μειονεκτήματα ακόμη περισσότερα. Ένα deal αυτή την περίοδο μεταξύ ελληνικών τραπεζών θα αξιολογηθεί από τους διεθνείς επενδυτές ως ένδειξη αδυναμίας.
Γιατί όμως;
Πρωτίστως θα αποδειχθεί το επιχειρηματικό όραμα βρισκόταν σε αδιέξοδο καθώς αν πιστεύουν οι διοικήσειςστο business plan το υποστηρίζουν. Παράλληλα ένα merger οι επενδυτές θα το αξιολογούσαν λαμβάνοντας υπόψη τις τωρινές συνθήκες στις αγορές.
Π.χ. το νέο σχήμα που θεωρητικά θα δημιουργείτο από μια συγχώνευση δύο ελληνικών τραπεζών θα είχε καλύτερη πρόσβαση στην άντληση ρευστότητας από τις διεθνείς αγορές.
Σε καμία περίπτωση καθώς μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού καταφεύγουν στην ασφαλή λύση των κεντρικών τραπεζών. ’ρα το μεγάλο μέγεθος αυτή την περίοδο δεν βοηθάει τουλάχιστον στα θέματα άντλησης ρευστότητας.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στο ότι η αγορά θα εξάγει το συμπέρασμα ότι μια εκ των δύο ή και οι δύο τράπεζες που συγχωνεύονται θέλουν να κρύψουν προβλήματα τους. Τα αντικίνητρα όπως η αλληλοεπικάλυψη του δικτύου καταστημάτων , το υπεράριθμο προσωπικό κ.α. απλά λειτουργούν αποτρεπτικά αλλά σε αυτή την συγκυρία περνούν σε δεύτερη μοίρα.
Το τελευταίο διάστημα επανέρχονται σενάρια για deals μεταξύ Εθνικής καιΠειραιώς τα οποία και διαψεύδονται. Eνα τέτοιο deal σε αυτή την συγκυρία μάλλον θα εξέπληττε αρνητικά την αγορά καιτους επενδυτές οι οποίοι αντιμετωπίζουν με μεγάλο σκεπτικισμό τέτοιου είδους κινήσεις.
Π. Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr