Κατά μέσο όρο η πτώση κυμαίνεται μεταξύ 20% και 30%. Συνολικά οι ελληνικές τράπεζες τα τρία τελευταία χρόνια έχουν εκδώσει πάνω από 4 δις ευρώ ομολογιακά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης και υβριδικά κεφάλαια ενώ διαθέτουν κεφάλαια που υπερβαίνουν τα 20 δις ευρώ.
Τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών τα οποία έχουν πωληθεί σε μακροπρόθεσμους επενδυτές όπως ταμεία , ασφαλιστικές εταιρίες , τράπεζες και γενικότερα διαχειριστές χαρτοφυλακίων εμφανίζουν σε αυτή την συγκυρία μεγάλη πτώση.
Βέβαια το φαινόμενο είναι παγκόσμιο καθώς η πλειοψηφία των προϊόντων που έχουν εκδώσει οι τράπεζες ώστε να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους καταγράφουν μεγάλες απώλειες. Το ερώτημα που εγείρεται είναι η μεγάλη υποχώρηση των ομολογιακών και υβριδικών επηρεάζει τις ελληνικές τράπεζες; ’μεσα όχι έμμεσα όμως επηρεάζονται οι ελληνικές τράπεζες.
Όταν μια τράπεζα εκδίδει ένα υβριδικό τίτλο μέσω του αναδόχου το πουλάει σε τελικούς πελάτες μακροπρόθεσμους επενδυτές. Η τράπεζα λαμβάνει το αντίτιμο σε κεφάλαιο το οποίο προστίθεται στα ίδια κεφάλαια.
Έτσι όταν υποχωρούν σημαντικά όπως την τρέχουσα περίοδο οι αποτιμήσεις τους ο μόνος που πλήττεται είναι ο τελικός αγοραστής αυτός δηλαδή που κατέχει τον τίτλο.
Π.χ. στο υβριδικό ομόλογο ύψους 600 εκατ ευρώ που εξέδωσετο 2005 η Alpha bank με κωδικό ISIN DE000A0DX3M2 και το οποίο διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο της Στουτγκάρδης πουλήθηκε στο 100 ενώ την τρέχουσα περίοδο διαπραγματεύεται 60% χαμηλότερα.
Αντιστοίχως τα υβριδικά της Εθνικής αλλά καιοι εκδόσεις σε δολάρια καιγεν εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις σε σχέση με τις τιμές έκδοσης. Αντιστοίχως συμβαίνει και στα υβριδικά της Eurobank , Πειραιώς και άλλων τραπεζών.
Π Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr