Η οριακή πτώση που καταγράφετε της τάξης του 6% περίπου σχετίζεται με το γεγονός ότι στο 2007 συμπεριλαμβάνονται τα έκτακτα κέρδη από την πώληση του 26,4% της ΑΓΕΤ Ηρακλής.
Βέβαια όπως αποδείχθηκε και στο α΄ 6μηνο η Εθνική αφαιρεί και κέρδη από το 2007 τα οποία προήλθαν από φορολογικές διαφορές στην Τουρκία.
Όμως οι πραγματικά σωστές συγκρίσεις θα πρέπει να γίνονται συμπεριλαμβανομένων και των εκτάκτων κερδών.
Στο 9μηνο του 2007 τα διαπραγματευτικά και έκτακτα κέρδη της Εθνικής είχαν διαμορφωθεί κοντά στα 400 εκατ ευρώ όσα δηλαδή συνολικά κέρδη επιτυγχάνει σε ένα τρίμηνο.
Αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για κέρδη 1,23 δις ευρώ τότε το πλέον πιθανό σενάριο είναι η Εθνική τράπεζα να επιτύχει κέρδη 1,65 με 1,7 δις ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση το business plan τα κέρδη θα πρέπει να αυξάνονται με ρυθμό 20% με 22% σε ετήσια βάση έως το 2009.
Η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής έχει διαμορφωθεί κοντά στα 16 δις ευρώ.
Σαφώς κινείται υψηλότερα των πρόσφατων χαμηλών στα 13,8 δις ευρώ ωστόσο απέχει και από τα ιστορικά υψηλά των 22,5 δις ευρώ.
Η διοίκηση της Εθνικής με επιλεκτικές επαναγορές ιδίων μετοχών προσπαθεί να ανακόψει την υποτιμητική κερδοσκοπία των τελευταίων εβδομάδων.
Τα αποτελέσματα6μηνου έδωσαν μιαώθηση ωστόσο η αγορά θα αναμένει την αποκρυστάλλωση και του 9μηνου ώστε να εξάγει πιο ασφαλή συμπεράσματα.
Παραδοσιακά πάντως πολύ δύσκολα μπορεί να υπάρξουν ανατροπές συγκριτικά με την υφιστάμενη κατάσταση.
Π Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr