Η διαπίστωση αυτή που αποτελεί κοινό συμπέρασμα για την πλειονότητα των τραπεζιτώναπομακρύνει πλέον το ενδεχόμενο να υπάρξουν deals μεταξύ των μεγάλων τραπεζών.
Υπήρχε ενδεχόμενο να υπάρξουν συμφωνίες μεταξύ των τραπεζών αν οι επιδόσεις των τραπεζών ήταν απογοητευτικές.
Η μείωση των κερδών κατά 14% στο α΄ 6μηνο και 105 με 11% στο 9μηνοδεν φέρνει σε αδιέξοδο τους τραπεζίτες και τους επιτρέπει να στηρίζουν την πολιτική αυτόνομης ανάπτυξης που είχαν ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια.
Το 2007 ηΕθνική τράπεζα έχει κινηθεί παρασκηνιακώς και προς την Alpha bank και προς την Πειραιώς ωστόσο δεν απέδωσαν οι προσπάθειες προσέγγισης για δύο βασικούς λόγους ο ένας σχετίζεται με τις πολιτικές ισορροπίες και άλλος με τα οικονομικά κίνητρα ή αντικίνητραενός deal.
Η διοίκηση τηςEurobank υπό τονΝ Νανόπουλοσταθερά υποστήριζε τα τελευταία χρόνια και δικαιώνεται ως προς τις απόψεις τουότι « είναι πολύ δύσκολο να υπάρξουν συμφωνίες στις μεγάλες τράπεζες.
Παρ΄ ότι μπορεί να καταβάλλονται προσπάθειες ή απόπειρες το εγχείρημα σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολο»
Τιςσυγχωνεύσεις πολλοί μπορεί να επιθυμούν αλλά η υλοποίηση τους είναι πολύ δύσκολη και περίπλοκη και ίσως για τον λόγο αυτό μέχρι τώρα δεν έχουν υπάρξει συμφωνίες.
Η πλειοψηφία των τραπεζιτών είχαν ρίξει το βάρος τους στα κέρδη κυρίως του α΄ 6μηνου.
Τα αποτελέσματα των τραπεζών δεν συγκρίνονται με τις εντυπωσιακές επιδόσεις του 2007 αλλά από την άλλη δεν μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση ή νοσεί.
Έχει αποδειχθεί έως τώρα ότι η ισορροπία μεταξύ κινήτρων και αντικινήτρων είναι εύθραυστη.
1) Η κυβέρνηση σε αυτή την συγκυρία , όπου η άνοδος των τιμών αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα της κοινωνίας δεν θα επιθυμούσε για οικονομικούς και επικοινωνιακούς λόγους να εμφανιστεί ότι συναινεί σε μια συγκέντρωση στον χώρο των τραπεζών.
Η συγκυρία δεν είναι η κατάλληλη. Βέβαια ο Γ Αλογοσκούφης υπουργός Οικονομίας και ο Τ. Αράπογλου διοικητής της Εθνικής διατηρούν μια άριστη σχέση.
Το ΥΠΟ ίσως να μην διάκειται αρνητικά σε μια συγχώνευση της Εθνικής με άλλη ελληνική τράπεζα αλλά δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα έδινε σε αυτή την φάση το πράσινο φως.
Παράλληλα η κυβέρνηση δεν φαίνεται να είναιέτοιμη να συναινέσει σε ένα deal μεγάλων ελληνικών τραπεζών
α) γιατί δεν επιθυμεί δημιουργία εθνικών πρωταθλητών ή ολιγοπωλίων στις αγορές και
β) δεν επιθυμεί συγκέντρωση εξουσιών. Η συγκέντρωση πλούτου αποδεικνύεται ότι αποτελεί και πόλο εξουσίας που η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να δημιουργήσει.
Είναι ενδεικτική η στάση που τηρεί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Πέραν των πολιτικών λόγων υπάρχουν και οι οικονομικοτεχνικοί.
2) Πάντοτε οι αποτιμήσεις διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στις συγχωνεύσεις. Οι κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών έχουν υποχωρήσει σημαντικότατα. Π.χ. η Εθνική διαπραγματεύεται 7δις χαμηλότερα σε αξία κεφαλαιοποίησης σε σχέση με το 2007 , η Eurobank 4δις ευρώ και η Alpha bank απέχει 2,5 δις ευρώ από τα υψηλά του 2007.
Πέραν αυτών θα πρέπει να επιλυθούν καίρια προβλήματα όπως η αλληλοεπικάλυψη του δικτύου καταστημάτων που αγγίζει το 40% και αφορά πάνω από 3000 εργαζομένους στις περιπτώσεις π.χ. της Εθνικής και της Alpha bank.
Θα προκύψουν και πολλά οφέλη μείωση κόστους , πολλές συνέργειες κ.α. αλλά η σχέση οφέλους προς κόστος από μια μεγάλη συγχώνευση δεν είναι σαφές αν θα γείρει προς την μια ή άλλη πλευρά.
Π Λεωτσάκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr