Ως εκ τούτου λοιπόν η 28η Αυγούστου χαρακτηρίζεται κρίσιμη ημερομηνία από τους επενδυτές για Ελλάδα , Γαλλία και Ιταλία.
Αν εξαιρεθούν τα έκτακτα έσοδα των 108 εκατ ευρώ περίπου από την πώληση του 26,4% της ΑΓΕΤ Ηρακλής από το α΄ 6μηνο του 2007 η αύξηση των κερδών στο α΄ 6μηνο διαμορφώνεται περίπου στο 7% και απέχει σαφώς από τον στόχο του business plan που θέτει στόχο για κέρδη 30% ή 22% ετησίως.
Η διοίκηση της Εθνικής είναι συγκρατημένα αισιόδοξη ότι παρά τις δυσκολίες θα καταφέρει έστω και οριακά να επιτύχει τους επιχειρηματικούς στόχους ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των αγορών των χρηματιστηρίων αλλά και γενικότερα των αγορών.
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στοιχείο για την Εθνική αλλά και για τις υπόλοιπες τράπεζες είναι ότι τα δάνεια συνεχίζουν να αναπτύσσονται με υψηλούς ρυθμούς τηρουμένων των αναλογιών πάντα εξέλιξη που δεν θα πλήξει τα έσοδα από τόκους.
Βέβαια τα έξοδα από τόκους έχουν αυξηθεί λόγω της αύξησης των επιτοκίων καταθέσεων αλλά σε μεγάλο βαθμό τα καθαρά έσοδα από τόκους παραμένουν υψηλά.
Τα χρηματοοικονομικά έσοδα γενικά των τραπεζών δεν πήγαν καλά στο α΄ 6μηνο και ειδικά αυτά που προήλθαν από τα μετοχικά χαρτοφυλάκια έχουν υποστεί καθίζηση εμφανίζοντας σημαντικές ζημίες.
Επίσης σημαντικό είναι το γεγονός ότι παρά τις συναλλαγματικές διαφορές π.χ. τουρκικής λίρας με ευρώ , τα κεφάλαια της Εθνικής αρχίζουν να σταθεροποιούνται και ότι έχασε στο α΄ τρίμηνο το πήρε σχεδόν πίσω στο β΄ τρίμηνο. Βέβαια σε αυτό βοήθησε και η πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου με την έκδοση προνομιούχων μετοχών.
Π. Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr