Από τα υπάρχοντα στοιχεία προκύπτει ότι οι ελληνικές τράπεζες απορρόφησαν τους κραδασμούς της διεθνούς κρίσης με απώλειες σχετικά λελογισμένες αλλά υπήρξαν χώρες και τράπεζες που τα πήγανπολύ καλύτερα από τις ελληνικές και σαφώς άλλες που εμφάνισαν αποτελέσματα σαφώς πολύ χειρότερα.
Σε γενικές γραμμές και λαμβάνοντας υπόψη την πτώση 15% που θα εμφανίσει ο κλάδος στο α΄ 6μηνο ή 7% πτώση αν συμπεριληφθούν μόνο οι 4 μεγαλύτερες τράπεζες στην Ελλάδα προκύπτει ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα δεν τα πήγε άσχημα τηρουμένων των αναλογιών.
Την καλύτερη εικόνα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για μια ακόμη φορά εμφάνισαν οι ισπανικές τράπεζες οι οποίες βελτίωσαν τις επιδόσεις τους παρά το δυσμενές κλίμα. Οι Ισπανικές τράπεζες αύξησαν τα κέρδη τους κατά 16%. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι Ισπανικές τράπεζες έχουν παγκόσμιο χαρακτήρα με ενεργητικό που π.χ. στην Banco Santander ξεπερνά το 1 τρισ ευρώ και παρά την μεγάλη διασπορά και σύνθεση του ενεργητικού της κατάφερε να επιτύχει αξιόλογα κέρδη.
Οι Ιταλικές εμφάνισαν σημαντική καθίζηση κερδών.
Η UniCredito η μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα εμφάνισε πτώση κερδών 30% στο α΄ 6μηνο που αποδίδεται στις απομειώσεις και προβλέψεις αλλά και σε κινήσεις εξαγορών που είχε πραγματοποιήσει.
Ωστόσο σαφή εικόνα για την πορεία του τραπεζικού κλάδου θα εξαχθεί προς τα τέλη Αυγούστου καθώς τότε ανακοινώνουν αποτελέσματα η San Paolo και η Monte Dei Paschi Di Siena.
Οι Βρετανικές καταβαραθρώθηκαν.
Τα κέρδη της μεγαλύτερης τράπεζας της Ευρώπης υποχώρησαν στο α΄ 6μηνο του 2008 κατά 29% στα 5 δις ευρώ περίπου.
Τα κέρδη της Halifax Bank of Scotland υποχώρησαν 56% ενώ της Lloyds υποχώρησαν κατά 63%.
Μεγάλη πίεση στην κερδοφορία τους δέχθηκαν και οι γερμανικές τράπεζες.
Τα κέρδη της Commerzbank υποχώρησαν σημαντικά ενώ της Deutsche bank μειώθηκαν κατά 87% από 3,9 δις ευρώ σε 504 εκατ ευρώ.
Οι γαλλικές ακολούθησαν την τάση των Βρετανικών και κατέγραψαν μεγάλη πτώση κερδών.
Τα κέρδη της BNP Paribas υποχώρησαν κατά 34% ενώ της Societe Generale κατά 45% και διαμορφώθηκαν στα 1,74 δις από 3,175 δις ευρώ.
Από τις υπόλοιπες χώρες οι Αυστριακές και οι ουγγρικές κινήθηκαν κοντά στα δεδομένα των ελληνικών τραπεζών καταγράφοντας μικρά κέρδη και μικρή πτώση αντίστοιχα.
Οι Αυστριακές με προεξάρχουσα την Erste Bank εμφάνισε αύξηση κερδών 12,5% στα 636 εκατ ευρώ.
Τηρουμένων των αναλογιών θετικά κινήθηκαν και τα κέρδη της Raiffeisen.
H ουγγρική OTP είχε εμφανίσει πτώση κερδών στο α΄ τρίμηνο 14% αλλά με τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων 6μήνου στις 14 Αυγούστου αναμένεται μικρή βελτίωση.
Γιατί καλύτερα οι ελληνικές;
Αν εξαιρεθούν οι ισπανικές τράπεζες οι οποίες αποτέλεσαν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο όαση οι ελληνικές τράπεζεςκαι οι Αυστριακές εμφάνισαν καλή εικόνα τηρουμένων των αναλογιών.
Το ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί;
Οι κυριότεροι λόγοι είναι 5
1)Το μικρό μέγεθος των τραπεζών διασφάλισε τις ελληνικές τράπεζες.
Μια μεγάλη τράπεζα που διαθέτει π.χ. ενεργητικό 500 δις ευρώ θα ήταν υποχρεωμένη για να επιτύχει υψηλή απόδοση κεφαλαίου να στραφεί στο παρελθόν πέραναπό τα δάνεια και σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου όπως τα CDOs.
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν μικρό ενεργητικό π.χ. η Εθνική μόλις που προσεγγίζει τα 100 δις ευρώ και ως εκ τούτου δεν έχουν την δυνατότητα ή το περίσσευμα κεφαλαίων να αναλαμβάνουν υψηλό επενδυτικό ρίσκο.
Οι διοικήσεις των μεγάλων τραπεζών του εξωτερικού δεν ήταν λιγότερες ικανές από τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών. Απλά ήταν υποχρεωμένες από τους μετόχους τους να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.
2)Οι επενδύσεις και οι εξαγορές στο εξωτερικό διέσωσαν τις ελληνικές τράπεζες στην κυριολεξία.
Τα κεφάλαια που διέθεταν οι ελληνικές τράπεζες αποφάσισαννα τα επενδύσουν στο εξωτερικό ακολουθώντας μια σώφροναπολιτική.
Τα κέρδη από το εξωτερικό αποδεικνύονται στυλοβάτες των τραπεζών.
3)Τηνπερίοδο της ανάπτυξης και της ευφορί
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr