Το κύμα χρεοκοπιών τραπεζών στις ΗΠΑ και στην Μ Βρετανία επιδρά αρνητικά στους επενδυτές και εύλογα γεννάται το ερώτημα αν υπάρχει τράπεζα στην Ελλάδα η οποία κινδυνεύει πραγματικά.
Με βάση τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας , ρευστότητας αλλά και με βάση την σύνθεση του ενεργητικού των τραπεζών κίνδυνος χρεοκοπίας τράπεζας δεν υφίσταται στο σύστημα. Οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν δικλείδες ασφαλείας ωστόσο δεν παύουν ορισμένες εξ αυτών στο ενεργητικό τους να εμφανίζουν μεγαλύτερο ρίσκο λόγω επενδύσεωνπ.χ. σε μετοχοδάνεια κ.α.
Όμως άλλο αύξηση του ρίσκου και άλλο κίνδυνος χρεοκοπίας. Με βάση την ΤτΕ που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις τράπεζες κεφαλαιακά αλλά σε επίπεδο ρευστότητας , οι δείκτεςείναι επαρκείς. Οι ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα επίσης στηρίζονται σε πολύ ισχυρούς τραπεζικούς ομίλους από τους μεγαλύτερους παγκοσμίους και οι όποιες ανησυχίες των καταναλωτών δεν εδράζεται σε πραγματικό κίνδυνο.
Π.χ. η Citigroup παγκοσμίως μπορεί να διέρχεται μια μακρά κρίση αλλά αυτό δεν συνεπάγεται ότι θα χρεοκοπήσει. Επίσης η Citibank στην Ελλάδα είναι εναρμονισμένη αφενός με τα αμερικανικά πρότυπα λειτουργίας αφετέρου με τα κριτήρια που θέτει η ΤτΕ.
Ως εκ τούτου οι ανησυχίες ορισμένων επενδυτών είναι αβάσιμες. Οι καταθέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο είναι διασφαλισμένες και ως εκ τούτου οι καταθέτες διαθέτουν σημαντικές δικλείδες ασφαλείας. Τις υπόνοιες για ενδεχόμενη χρεοκοπία τράπεζας στην Ελλάδα την ενσπείρει και ο ανταγωνισμός , στοχοποιώντας ορισμένες τράπεζες ώστε να αποτρέψουν καταθέτες να εκταμιεύσουν τις αποταμιεύσεις τους.
Π Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr