• ΓΔ: 00
  • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
  • FTSE ΧΑ MID CAP0
  • Τζίρος0
  • €/$ 0 €/£ 0
    BTC 0 ETH 0 XRP 0
Image on Reporter.gr
0
0
  • Nasdaq00%
  • S&P 50000%
  • CAC 4000%
  • DAX00%
  • FTSE 10000%
  • Nikkei 22500%

Τα νέα σχέδια της διοίκησης Μηλιάκου στην ΑΤΕ Bank

02:15 - 21 Ιουλ 2008 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ποτέ κανείς στο παρελθόν δεν πραγματοποίησε τόσα πολλά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα αλλά και δεν αντιμετώπισε τόσο σκληρές επιθέσεις από μηχανισμούς που βρίσκονται εντός και εκτός τράπεζας όσο ο τωρινός διοικητής της ΑΤΕ Bank Δημήτρης Μηλιάκος.

Η ΑΤΕ Bank στο παρελθόν αποτέλεσε  στην κυριολεξία τον σκουπιδοτενεκέ του τραπεζικού συστήματος στην χώρα. Οι κυβερνήσεις ασκούσαν πολιτική μέσω της ΑΤΕ  , δημιουργούνταν θυγατρικές οι οποίες εμφάνισαν τεράστια προβλήματα ενώ το χειρότερο η ΑΤΕ στην κυριολεξία στο παρά ένα γλύτωσε την επιβολή Επιτρόπου από την ΤτΕ καθώς εμφάνιζε αρνητική καθαρή θέση και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας -2,90%.

Ήταν τόσο επιτακτική ανάγκη στήριξης των κεφαλαίων της τράπεζας που καμία κίνηση δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει , ούτε στοιχειωδώς να πωλήσει ένα δάνειο αν δεν ενισχυόταν κεφαλαιακά. Κουμπάρος του πρωθυπουργού Κ Καραμανλή ο Δ Μηλιάκος γρήγορα αποτέλεσε πρόσωπο κλειδί στην κριτική  και πλήθος δημοσιευμάτων συστηματικά τον στοχοποιούσαν.

Στην πορεία πολλές από αυτές τις κατηγορίες που είχαν διατυπωθεί ότι π.χ. χρησιμοποιούσε αλόγιστα πιστωτική κάρτα κ.α. αποσύρθηκαν.Ο Δ Μηλιάκος πέρασε στην αντεπίθεση και προσπάθησε να ξεριζώσει όλο εκείνο τον μηχανισμό στην τράπεζα που πολλές φορές έχει χαρακτηριστεί  παρασιτικός. Στην τράπεζα είχε στηθεί ένας μηχανισμός που περιέφερε διάφορα έγγραφα της διοίκησης και τα οποία εν συνεχεία τα διοχέτευε στον τύπο με προφανή στόχο όχι την βελτίωση της τράπεζας αλλά να πλήξει τα συμφέροντα της.

Έκοψε πολλούς πολιτικούς που εργάζονταν ή πληρώνονταν από την ΑΤΕ. Είναι ενδεικτικό π.χ. ότι ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ κ Ανωμερίτης διατηρεί θέση τμηματάρχη β’στην ΑΤΕ και στην Βουλή επέκρινε τις επιλογές της διοίκησης Μηλιάκου.

Έστειλε στην δικαιοσύνη πολλές υποθέσεις όπως π.χ. το άνοιγμα στα επιχειρηματικά δάνεια και την χορήγηση δανείων σε επιχειρηματίες που ζημίωσαν την τράπεζα ή ακόμη και τηλεφωνικές παρακολουθήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί. Η δικαιοσύνη πρόσφατα αποφάνθηκε αθωώνοντας τον πρώην διοικητή της ΑΤΕ Π Λάμπρου από τις υποθέσεις των δανείων προς επιχειρηματίες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Δ Μηλιάκος απλά έστειλε υποθέσεις στην δικαιοσύνη ώστε να προστατεύσει τα συμφέροντα της τράπεζας αφού μόνο από τα επιχειρηματικά δάνεια χάθηκαν πάνω από 450 εκατ  ευρώ.

Η ΑΤΕ του παρελθόντος αποτελούσε στην κυριολεξία ένα σάπιο μηχανισμό , διάτρητο όπου κανείς πραγματικά , ούτε η διοίκηση , ούτε η ΤτΕ γνώριζαν την πραγματική της χρηματοοικονομική εικόνα.  Ακόμη και η τραπεζική κουλτούρα των εργαζομένων αρχικά τουλάχιστον ήταν άκρως κρατικίστικη.

Είναι ενδεικτικό ότι όταν η διοίκηση πρότεινε στους εργαζομένους καιστα στελέχη στοχοθεσία δηλαδή να θέτουν στόχους και να επιβραβεύονται αν τους επιτυγχάνουν υπήρξε κύμα αντιδράσεων και αρνήσεων.  Στο παρελθόν καμιά  οικονομική ανάλυση δεν λάμβανε υπόψη της την ύπαρξη αυτής της τράπεζας. Ακόμα και η ΤτΕ, όταν υπολόγιζε τους συγκεντρωτικούς πίνακές της για τη συνολική φερεγγυότητα του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος, υπολόγιζε δυο δείκτες. Ένα δείκτη όπου δεν περιλαμβανόταν  η ΑΤΕ, και άλλον ένα με την ΑΤΕ, που αλλοίωνε την εικόνα όχι μόνο του συνόλου των ελληνικών τραπεζών αλλά και αυτή της χώρας. Δηλαδή ήταν ακατονόμαστη.

Η διοίκηση Μηλιάκου  δρομολόγησε τηνγιγαντιαία αύξηση κατά 1,25 δισ  ευρώ  και την μη έξοδο της από το ΧΑΑ.  Την άσχημη πορεία της τράπεζας είχαν ακολουθήσει όλες σχεδόν οι θυγατρικές, οι οποίες παρουσίαζαν μια πολύ κακή εικόνα των οικονομικών τους μεγεθών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε όλους τους ομίλους τα αποτελέσματα των θυγατρικών είναι καλύτερα σε σύγκριση με εκείνα της μητρικής εταιρίας. Μόνο στην ΑΤΕ οι θυγατρικές αντί για στολίδια ήταν βαρίδια. Μόνο οι υποαξίες στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας από την πτώση του Χρηματιστηρίου ανήλθαν στα 1,1 δισ. Η Αγροτική Ασφαλιστική, ενώ το 1993 εμφάνιζε κέρδη ύψους 11,7 εκ.  όσα δηλαδή όλος ο λοιπός κλάδος ασφαλειών συνολικά, τη διετία 2002/2003 εμφάνισε ζημιές ύψους 76,2 εκ. H ATE Συμμετοχών που δημιουργήθηκε για την εγγραφή υπεραξιών και την είσοδο της ΑΤΕ στο Χρηματιστήριο κατέληξε σε ζημιέςΑκολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Reporter.gr on Google News

Image on Reporter.gr Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman