Πάντως είναι αξιοσημείωτο να τονιστεί ότι οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες εμφάνισαν αύξηση στις αποτιμήσεις τους τις τελευταίες ημέρες κατά 12 με 13% έναντι 7% που ήταν η μέση αύξηση των μεγάλων τραπεζών στην Ευρώπη.
Το ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές κατέγραψαν μεγαλύτερη άνοδο από ότι οι ευρωπαϊκές και πόσο δικαιολογημένη ήταν αυτή η μεγάλη άνοδος.
Ορισμένοι θεωρούν ότι ήταν δικαιολογημένη καθώς είχαν υποχωρήσει περισσότερο οι τραπεζικές μετοχές στην Ελλάδα.
’λλοι όμως παράγοντες υποστηρίζουν ότι η άνοδος είναι προσχεδιασμένη από funds τα οποία λόγω του περιορισμένου βάθους της αγοράς ενισχύουν τις μετοχές με στόχο στην αποκομιδή γρήγορου κέρδους.
Η ξαφνική μεγάλη άνοδος των τραπεζικών μετοχών ελλοχεύει σοβαρότατους κινδύνους και απαιτείται μεγάλη προσοχή από τους επενδυτές καθώς οι ρευστοποιήσεις για αποκομιδή κερδών ή η ξαφνική αλλαγή τάσης μπορεί να εγκλωβίσει επενδυτές.
Ακόμη απαιτούνται ημέρες σταθερής ανόδου ώστε να διαφανεί αν αλλάζει η τάση ή όχι στα χρηματιστήρια.
Πολλοί ξένοι εκτιμούν ότι η τάση παραμένει πτωτική οπότε απαιτείται μεγάλη προσοχή.
Παρ΄ όλα αυτά τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκε μια εντυπωσιακή άνοδος στις τραπεζικές μετοχές που οδήγησε την κεφαλαιοποίηση της Εθνικής από τα 12,7 δις ευρώ στα 14,8 δις ευρώ. Με βάση την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση το p/e διαμορφώνεται για το 2008 στο 8,2.
Η κεφαλαιοποίηση της Eurobank ανέρχεται στα 8,12 δις ευρώ από 7,3 δις που ήταν λίγες ημέρες νωρίτερα.
Ανάλογα υψηλά κέρδη κατέγραψε και η Alpha bank η κεφαλαιοποίηση της οποία διαμορφώθηκε στα 7,9 δις ευρώ ενώ αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν και οι υπόλοιπες τράπεζες.
Π. Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr