Οι τράπεζες που ακολούθησαν συντηρητική πολιτική ανάπτυξης στα δάνεια και τις καταθέσεις εμφάνισαν καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με αυτές που υιοθέτησαν επιθετικότερη πολιτική. Τα αποτελέσματα τηρουμένων των αναλογιών , των συγκυριών στις αγορές αλλά και την γενικότερη επίδραση της διεθνούς κρίσης επιβεβαιώνουν τις αντοχές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Το στοίχημα πλέον είναι τι θα συμβεί στο β΄ τρίμηνο. Οι τραπεζίτες εμφανίζονται αισιόδοξοι (Αράπογλου Εθνικής, Μαντζούνης Alpha, Μηλιάκος ΑΤΕ) ότι οι επιδόσεις θα είναι καλύτερες.
Για ορισμένες τράπεζες το β΄ τρίμηνο θα είναι καλύτερο ωστόσο για ορισμένες άλλες επειδή είχαν εγγράψει πολλά έκτακτα κέρδη στο β΄ τρίμηνο αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα η υπέρβαση των περσινών επιδόσεων.
Πάντως με βάση ενδείξεις τα έσοδα από τόκους , τα δάνεια και επιμέρους μεγέθη των τραπεζών στο β΄ τρίμηνο του 2008 θα είναι καλύτερα ενώ και η βελτίωση των συναλλαγματικών ισοτιμιών , των spreads στα ομόλογα αλλά και η σχετικά καλύτερη εικόνα του χρηματιστηρίου θα συμβάλλει στην βελτίωση των κερδών στο α΄ 6μηνο του 2008. Κατηγοριοποιώντας τις τράπεζες με βάση τις επιμέρους επιδόσεις τους οι περισσότερες κατέγραψαν αύξηση εσόδων από τόκους , μικρή αύξηση προμηθειών , οριακή μείωση του margin.
Η πίεση στο margin πάντως ήταν οριακή στοιχείο θετικό και ενθαρρυντικό και για το β΄ τρίμηνο του 2008. Επίσης στις περισσότερες τράπεζες παρατηρήθηκε μείωση των ιδίων κεφαλαίων λόγω των ζημιών από το εμπορικό χαρτοφυλάκιο.
Είναι παράδοξο πάντως καθώς παρατηρήθηκε περίπου σε όλες τις τράπεζες τα δάνεια να αυξάνονται με ρυθμό 25% και 30% ενώ οι προβλέψεις με ρυθμό μόλις 7% ή 8%. Τα αποτελέσματα της Εθνικής παρουσίασαν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές επιδόσεις ως προς το margin και τα δάνεια.
Το περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε στο 4,31% , τα δάνεια αυξήθηκαν με ρυθμό 25%στα 57,1 δις ευρώ ενώ οι προβλέψεις με μόλις 7% στα 88 εκατ ευρώ. Η αύξηση των προμηθειών ήταν ισχνή. Τα κέρδη ανήλθαν τελικά στα 401 εκατ ευρώ στο α΄ τρίμηνο καταγράφοντας αύξηση 5% σε σχέση με τα 381 εκατ ευρώ.
Από τα πλέον ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του α΄ τριμήνου ήταν οι καλές παρά τις συγκυρίες επιδόσεις της Finansbank , η οριακή αύξηση του NPLs από 3,4% σε 3,5% καθώς και η επιβάρυνση λόγω των συναλλαγματικών ισοτιμιών στο goodwill της Finansbank κατά 463 εκατ ευρώ επηρεάζοντας τα κεφάλαια. Όμως η επίδραση αυτή είναι συγκυριακή καθώς η ανατίμηση της τουρκικής λίρας αυτή την περίοδο περιορίζει αυτή την απώλεια.
Οι ζημίες από τα ομόλογα ανήλθαν στα 45 εκατ ευρώ αλλά υπερκαλύφθηκαν από τα κέρδη που πέτυχε η Εθνική από θέσεις που είχε στην τουρκική λίρα. Τα κέρδη της Alpha ανήλθαν στα 205 εκατ ευρώ ή πτώση 20%.
Το margin στο 2,7% από 2,8% στο τέλος του 2008 απέδειξε ότι η τράπεζα ακολούθησε συντηρητική πολιτική ανάπτυξης δεν πήρε ρίσκα και αυτό καταγράφηκε στα αποτελέσματα.
Από τα κυριότερα στοιχεία του α΄ τριμήνου είναι η μεγάλη αύξηση των δανείων 31% με μόλις 8,3% αύξηση των προβλέψεων που για τα δάνεια ανήλθαν μόλις στα 56 εκατ ευρώ.
Η καθαρή θέση μειώθηκε κατά 60 εκατ ευρώ στα 4,23 δις ευρώ λόγω της μείωσης των λοιπών αποθεματικών καθώς εγγράφηκαν ζημίες από χαρτοφυλάκια. Η Eurobank και η Πειραιώς με κέρδη 215 και 138,5 εκατ ευρώ εμφάνισαν μεγάλη αύξηση εσόδων από τόκους και δανείων αλλά μειώθηκαν ίδια κεφάλαια και αποθεματικά. Στην Eurobank η μείωση των κεφαλαίωνήταν της τάξης των 276 εκατ ευρώ και στην Πειραιώς η μείωση των αποθεματικών ήταν 71 εκατ ευρώ.
Η ΑΤΕ με κέρδη 30,3εκατ ή πτώση 60% εμφάνισε σημαντική μείωση της καθαρής θέσης λόγω μείωσης αποθεματικών κατά 201 εκατ ευρώ. Η εκτίμηση είναι ότι από το β΄ τρίμηνο θα ξεκινήσει η βελτίωση των κερδών.
Π Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr