Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σημαντικό μέρος των κερδών του ΤΤ στο παρελθόν προέρχονταν από εναλλακτικά προϊόντα τα οποία βαίνουν μειούμενα. Υπενθυμίζεται ότι αρχές του 2007 τα σύνθετα προϊόντα ανέρχονταν στα 330 με 380εκατ ευρώ καιέχουν περιοριστεί στα 180 εκατ ευρώ με προοπτική έως το τέλος του 2008 να έχουν μειωθεί στα 100 εκατ ευρώ. Αυτή η σημαντική μεταβολή σε συνδυασμό με το πλήγμα που δέχθηκαν τα σύνθετα προϊόντα παγκοσμίως επιδρούν καίρια αρνητικά στα κέρδη του ΤΤ το οποίο δεν καταφέρνει να αναπληρώσει ακόμη αυτές τις απώλειες εσόδων από τα δάνεια. Πάντως θα πρέπει να τονιστεί ότι οι επιδόσεις του α΄ τριμήνου δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές δυνατότητες του ΤΤ.
Εν τω μεταξύ την λύση της έκδοσης ομολογιακού δανείου μετατρέψιμου σε μετοχές και όχι αύξησης κεφαλαίου (αμκ) φαίνεται να προκρίνεται από το ΤΤ ώστε να ενισχύσει τα ίδια κεφάλαια όποτε αυτό απαιτηθεί. Χρονικά πάντως δεν θα πρέπει να αναμένονται κινήσεις πριν το δ΄ τρίμηνο του 2008 ή αρχές του 2009.
Το ΤΤ διαθέτει συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 9,8% με 9,9% και με βάση τις απαιτήσεις της ΤτΕ θα πρέπει να διαθέτει συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από 10%. Για όλες τις τράπεζες ισχύει το 8% αλλά για τις μικρότερες ελληνικές τράπεζες, αλλά και το ΤΤ , η ΤτΕ ζητά δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 10%.
Π Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr