Πρωτίστως θα πρέπει να τονιστεί ότι το management Αθανάσογλου και Λιανού κατάφεραν σε μικρό χρονικό διάστημα να δημιουργήσουν ένα ομοιογενή και κυρίως υγιή τραπεζικό όμιλο ο οποίος όμως απαιτείται να στηριχθεί σε πιο επαναλαμβανόμενες πηγές εσόδων.
Οι βασικοί μέτοχοι στηρίζουν πλήρως τις στρατηγικές επιλογές ωστόσο το επόμενο διάστημα όλες οι τράπεζες και μεταξύ αυτών και η Proton bank θα κληθούν να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις.
Πως θα στηρίξουν τον ισολογισμό τους , τα κέρδη τους και τις αποτιμήσεις τους; Σημειώνεται ότι οι βασικοί μέτοχοι της Proton bank είναι το IRF με 20,60%, οι ξένοι θεσμικοί 19,8%, οι ιδρυτικοί μέτοχοι 21,3% και οι ιδιώτες 15%.
Η βασική στρατηγική της Proton bank παραμένει η αυτόνομη ανάπτυξη. Με business plan που μπορεί να υλοποιηθεί και με ρεαλιστικούς ως προς την επίτευξη τους στόχους η Proton bank έχει την δυνατότητα να υποστηρίξει την κεφαλαιοποίηση της.
Όμως αν στόχος είναι η μεγιστοποίηση της αποτίμησης τότε ίσως οι στρατηγικές συνεργασίες να αποτελέσουν εκ νέου προτεραιότητα.
Ποια μπορεί να είναι τα εναλλακτικά σχέδια της Proton bank;
1) Η Proton bank πάντοτε ενδιαφερόταν για την Probank η οποία είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε στρατηγικές συνεργασίες. Ένα deal μεταξύ των δύο τραπεζών θα δημιουργούσε σοβαρές οικονομίες κλίμακας και θα μεγιστοποιούσε τις αποτιμήσεις.
Στο παρελθόν είχε επιχειρηθεί προσέγγιση αλλά χωρίς κάποιο αποτέλεσμα. Οι σχέσεις πάντως Λιανού, Αθανάσογλου και Δαμανάκη του προέδρου της Probank είναι καλές.
2) Η Proton bank ίσως να μην είναι γνωστό αλλά συγγενεύει σε κάποιο βαθμό με τον όμιλο της Marfin. To IRF είναι ο βασικός μέτοχος της Proton bank και το IRF είναι μέτοχος της Marfin. Στο μετοχικό κεφάλαιο του IRF συμμετέχει και ο Α. Βγενόπουλος.
Στο παρελθόν επίσης είχαν υπάρξει συζητήσεις για την μεταξύ τους συγχώνευση αλλά δεν καρποφόρησαν. Όμως οι διαπραγματεύσεις του παρελθόντος δεν αποκλείουν τις δύο πλευρές να επανέλθουν στο μέλλον.
Ίσως η Marfin να επιθυμούσε την Proton bank ποιο ενδυναμωμένη π.χ. να έχει συγχωνευθεί με κάποια άλλη τράπεζα και εν συνεχεία να αγόραζε το νέο σχήμα.
3) Η Proton bank διαπραγματευόταν με ξένουςουσιαστικά δύο ισραηλινές τράπεζες , οι συζητήσεις δεν απέδωσαν ωστόσο η στρατηγική συνεργασία με ξένη τράπεζα δεν έχει εγκαταλειφθεί.
Συγκυριακή πτώση κερδών στο α΄ τρίμηνο
Στο α΄ τρίμηνο του 2008 τα κέρδη τα οποία θα ανακοινωθούν στις 23 Μαΐου θα διαμορφωθούν στα 8 εκατ ευρώ περίπου καταγράφοντας πτώση περίπου 30%.
Η υποχώρηση της κερδοφορίας θα πρέπει να αποδοθεί στο γεγονός ότι δεν επαναλαμβάνονται έκτακτα κέρδη , οι συγκυρίες στα χρηματιστήρια και στα ομόλογα δεν ευνόησαν ενώ η τράπεζα ακολουθεί μια λελογισμένη πολιτική στα δάνεια και στις καταθέσεις , δηλαδή δεν χορηγεί δάνεια όπως στο παρελθόν ενώ δεν «υπερτιμολογεί» τις καταθέσεις της.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πάνω από το 60% των εσόδων της τράπεζας προέρχονται από επαναλαμβανόμενες πηγές. Αν και ακόμη είναι πρόωρο να αναφερθεί ο ετήσιος στόχος η Proton bank στοχεύει σε κέρδη για το 2008 στα 35 με 40 εκατ ευρώ.
Η Proton bankδιαθέτει κεφάλαια 383 εκατ ευρώ και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 12%. Το χαρτοφυλάκιο δανείων είναι κατά βάση επιχειρηματικά περίπου 1,1 δις ευρώ έναντι συνόλου χορηγήσεων 1,3 δις ευρώ οπότε δεν επηρεάζεται από τα χαμηλά spreads , ωστόσο ακολουθεί πλέον πολύ συντηρητική πολιτική στα δάνεια της.
H ρευστότητα της αντλήθηκε μέσω διατραπεζικής ενώ το υψηλότερο επιτόκιο που προσέφερε σε προθεσμιακό λογαριασμό ήταν 5,3% μεικτό.
Π Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr