Οι ελληνικές τράπεζες θα εμφανίσουν πτώση κερδών στο α΄ τρίμηνο όχι 12% που αρχικώς αναφερόταν αλλά 16%. Αντιθέτως οι ισπανικές τράπεζες οι οποίες εμφανίζουν πολλαπλάσιο ενεργητικό αλλά και διαθέτουν επενδύσεις υψηλού ρίσκου θα καταγράψουν αύξηση 16% και ίσως να αποτελέσουν την χώρα με μια από τιςκαλύτερες επιδόσεις στον χώρο των τραπεζών στην Ευρώπη.
Το ερώτημα που εγείρεται είναι γιατί προκύπτει αυτή η διαφορά. Πρωτίστως οι ελληνικές τράπεζες πλήττονται λόγω του περσινού καλού τους εαυτού.
Το 2007 κατέγραψαν τα υψηλότερα έκτακτα κέρδη στην ιστορία τους και με την πτώση του χρηματιστηρίου λόγω της διεθνούς κρίσηςοι επιδόσεις του α΄ τριμήνου αλλά και του β΄ τριμήνου θα είναι πολύ χαμηλότερες. Στην Ισπανία τα έκτακτα κέρδη δεν ήταν τόσο μεγάλα ενώ απέδωσαν και οι πραγματικά πολύ μεγάλες εξαγορές που πραγματοποίησαν στο εξωτερικό.
Οι ελληνικές τράπεζες άγγιξαν τα όρια της υπερβολής και στο σκέλος της τιμολόγησης της αναζητούμενης ρευστότητας σε σχέση με τις ισπανικές τράπεζες οι οποίες ήταν συνολικά πιο συντηρητικές.
Οι ισπανικές τράπεζες δεν έχουν Βαλκάνια αλλά και οι ελληνικές δεν έχουν Λατινική Αμερική. Πάντως αν συγκριθούν τα κέρδη των ισπανικών τραπεζών από το εξωτερικό και των ελληνικών τότε η πλάστιγγα γέρνει μονόπλευρα προς τις ισπανικές τράπεζες.
Όμως και ενώ οι ελληνικές τράπεζες συγκρινόμενες με τις Ισπανικές δεν τα πήγαν τόσο καλά , αριστεύουν αν συγκριθούν π.χ. με τις ελβετικές ή τις γερμανικές όπου κατέγραψαν σημαντικές ζημίες. Οι ελληνικές τράπεζες θα συγκριθούν εκ νέου τονΑύγουστο με τους Ισπανούς στα αποτελέσματα α΄ 6μήνουκαι ας ελπίσουμε ότι θα ισοφαρίσουμε το σκορ το οποίο παραμένει υπέρ των Ισπανών.
Π Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr