• ΓΔ: 00
  • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
  • FTSE ΧΑ MID CAP0
  • Τζίρος0
  • €/$ 0 €/£ 0
    BTC 0 ETH 0 XRP 0
Image on Reporter.gr
0
0
  • Nasdaq00%
  • S&P 50000%
  • CAC 4000%
  • DAX00%
  • FTSE 10000%
  • Nikkei 22500%

TτΕ : Δεν διάκειται θετικά στις τιτλοποιήσεις δανείων

08:10 - 05 Μαϊ 2008 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Να επαναξιολογήσουν την πολιτική ενίσχυσης της ρευστότητας τους μέσω τιτλοποιήσεων καλεί τις τράπεζες η ΤτΕ καθώς όπως αναφέρουν στελέχη της κεντρικής τράπεζας η πώληση των δανείων σε επενδυτές μειώνει τα κίνητρα των τραπεζών για τήρηση αυστηρών πιστοδοτικών κριτηρίων και για στενή παρακολούθηση της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών ενώ εντείνει την εξάρτηση των τραπεζών από τις αγορές οι οποίες είναι ευμετάβλητες.

 

Ουσιαστικά η ΤτΕ φαίνεται ναθεωρεί ότι οι τιτλοποιήσεις δεν αποτελούν σε αυτή την συγκυρία τον καλύτερο τρόπο άντλησης ρευστότητας.

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες κατά βάση έχουν προβεί και συνεχίζουν να υλοποιούν προγράμματα τιτλοποιήσεων δανείων με την Eurobank να κατέχει την μερίδα του λέοντος αφού έχει διαθέσει 10,595 δις ευρώ δάνεια.

Ακολουθεί η Πειραιώς με 2,8 δις ευρώ η Aspis με 250 εκατ ευρώ ενώ και άλλες τράπεζες όπως η Alpha , η Εθνική σχεδιάζουν τιτλοποιήσεις ενώ η ΑΤΕ αρχές Ιουνίου θα υλοποιήσει τιτλοποίηση προβληματικών δανείων που αποτελεί μια διαφορετική κατηγορία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο η Alpha όσο και η Εθνική μελετούσαν τιτλοποίηση έως και 2,5 με 3 δις ευρώ συνολικά ενώ η Εθνική έχει μελετήσει και την τιτλοποίηση ακινήτων.

Η Eurobank είναι ενδεικτικό έχει πραγματοποιήσει 8 τιτλοποιήσεις ενώ στο διάστημα 2007 με 2008 έχει υλοποιήσει 3 συνολικού ύψους 5,1 δις ευρώ περίπου.

Η παρότρυνση της ΤτΕ σε συνδυασμό με την εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙθα καταστήσει μια ασύμφορη την διαδικασία τιτλοποίησης δανείων και ίσως για τον λόγω αυτό παρά τις αρνητικές συγκυρίες στις αγορές οι τράπεζες επισπεύδουν προγράμματα τιτλοποιήσεων.

Πολύ πρόσφατα η Πειραιώς τιτλοποίησε στεγαστικά δάνεια ύψους 800 εκατ ευρώ.

Αν η ΤτΕ αποθαρρύνει τις ελληνικές τράπεζες να αναζητήσουν ρευστότητα μέσω τιτλοποίησης δανείων τότε ή θα στραφούν στην ΕΚΤ καταβάλλοντας ως ενέχυρο δάνεια τους τακτική που ήδη ακολουθούν , καλυμμένες ομολογίες ή θα αναζητήσουν άλλες μορφές άντλησης ρευστότητας.

Σύμφωνα με παράγοντες της ΤτΕ αν δεν μεταβληθούν οι συνθήκες στις αγορές χρήματος και δεν μειωθούν τα διατραπεζικά επιτόκια τα οποία παραμένουν υψηλά η Κεντρική Τράπεζα μάλλον θα αποθαρρύνει τις τράπεζες να τιτλοποιούν δάνεια τους.

Προβληματισμός για τα επιτόκια

Το επιτόκιο 3 μηνών στο ευρώ (Euribor 3 μηνών)διαμορφώνεται στο 4,9% με 4,9% όταν το βασικό επιτόκιο ανέρχεται στο 4%.

Το αντίστοιχο επιτόκιο 3 μηνών στο δολάριο διαμορφώνεται στο 3% όταν το επιτόκιο κυμαίνεται περίπου στο 2%.

Σύμφωνα με στελέχη της ΤτΕ τα διατραπεζικά επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά λόγω της αβεβαιότητας στην αγορά χρήματος αλλά και της καθυστέρησης από πλευράς ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια τουλάχιστον για 5 με 6 μήνες.

Αν οι συνθήκες στις αγορές χρήματος ήταν ομαλές τότε το euribor 3 μηνών θα έπρεπε να ήταν στα 4,30% δηλαδή 0,50% με 0,60% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Στην Ελλάδα σύμφωνα με στελέχη dealing rooms η διατήρηση του euribor σε υψηλά επίπεδα για διαστήματα από 3 μήνες και υψηλότερα αποδίδεται στο γεγονός ότι οι τράπεζες δεν δανείζουν σε μεσοπρόθεσμες περιόδους λόγω της αβεβαιότητας.

Δανείζουν σε διαστήματα εβδομάδας έως 1 μήνα αλλά όχι για 3 μήνες ή ένα χρόνο. Οι συναλλαγές στην διατραπεζική αφορούν μόνο βραχυχρόνιες περιόδους.

Νέα stress tests με ορίζοντα τέλος 2008

Νέες ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων θα υποβάλλει στις τράπεζες η ΤτΕ.

Η Κεντρική Τράπεζα είχε εκπονήσει ορισμένα μοντέλα με βάση τα οποία αξιολογούσε τους δυνητικούς κινδύνους της κρίσης των subprime στις ελληνικές τράπεζες με ορίζοντα έως τον Ιούνιο του 2008.

Όμως με δεδομένο ότι η κρίση παρατείνεται η ΤτΕ επαναξιολογεί τα μοντέλα της και θα θέσει πολύ σύντομα νέο χρονικό ορίζοντα της κρίσης από Ιούνιο του 2008 σε Δεκέμβριο του 2008.

Ο βασικός άξονας των μοντέλων της ΤτΕ είναι η ρευστότητα των τραπεζών που στόχος είναι να διατηρείται σε ποσοστό πάνω ή ίσο του 20%.

Η συνολική καθαρή ζημία που υπολογίζεται ότι θα υποστούν οι ελληνικές τράπεζες θα είναι 0,50% επί των συνολικών καταθέσεων δηλαδή έως και 1 δις ευρώ στα έξοδα εκ τόκων και περίπου 1% συνολικά στα ίδια κεφάλαια τα οποία ανέρχονται σε 24 δις ευρώ για τις μεγάλες τράπεζες.

Στα μοντέλα που χρησιμοποιεί η ΤτΕ λαμβάνει υπόψη το δυσμενέστερο σενάριο που μπορεί να υλοποιηθεί και διαπιστώνει πόσο μπορεί να πληγούν οι τράπεζες.

Π. Λεωτσάκος

Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr Reporter.gr on Google News

Image on Reporter.gr Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman