Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι η επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία αναμένεται να έχει μερική αρνητική επίδραση στις οικονομίες των χωρών της Νέας Ευρώπης όχι όμως στο βαθμό που θα έχει στις αναπτυγμένες οικονομίες. Οικονομίες όπως αυτή της Πολωνίας και της Ουκρανίας θα αισθανθούν λιγότερο τις συνέπειες αυτής της επιβράδυνσης.
Οι πιθανότητες είναι χώρες της Ν.Α. Ευρώπης όπως Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία και Τουρκία να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερη πίεση αλλά όχι απότομη προσγείωση στους αναπτυξιακούς τους ρυθμούς.
Η ανατίμηση των τιμών των τροφίμων και του πετρελαίου έχει συμβάλλει στο να διατηρηθούν υψηλά οι πληθωριστικές πιέσεις που επιδρούν αρνητικά στους ρυθμούς κατανάλωσης τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2008.
Επίσης παρατηρείται μετακύλιση των πληθωριστικών πιέσεων στο δείκτη τιμών παραγωγού ειδικά στην Τουρκία και τη Ρουμανία που προϊδεάζει για την εμφάνιση ενός δεύτερου κύματος πληθωριστικών πιέσεων.
Οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι έχουν επιδεινωθεί σημαντικά στις χώρες της Νέας Ευρώπης. Τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία έχουν μεγεθυνθεί σε σημαντικό βαθμό.
Στην Ουκρανία, την Τουρκία και την Πολωνία διαμορφώνονται ακόμα σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα. Η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση ανέδειξε σε πολύ μεγάλο βαθμό τo ζήτημα της χρηματοδότησης των ελλειμμάτων τρεχουσών συναλλαγών.
Οι εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων καλύπτουν τα ελλείμματα στη Βουλγαρία, Πολωνία, Ουκρανία. Ωστόσο έχουν επιβραδυνθεί σημαντικά στη Ρουμανία και Σερβία.
Η πιστωτική επέκταση συνεχίστηκε αμείωτη στις χώρες της Νέας Ευρώπης το 2007. Ωστόσο, το 2008 αναμένουμε ότι θα υπάρξει οριακή επιβάρυνση των ρυθμών σε σχέση με τα ήδη διαμορφωμένα υψηλά επίπεδα.
Η εικόνα αυτή αντανακλά την αύξηση του κόστους αναχρηματοδότησης του εξωτερικού χρέους των χωρών της Νέας Ευρώπηςόπως αυτό φαίνεται από τα περιθώρια επιτοκίων δανεισμού σε ξένο νόμισμα (sovereign debt spreads) και των αυξημένων επιτοκίων δανεισμού λόγω του κύκλου της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής στις χώρες αυτές.
Επίσης, ο κίνδυνος ρευστότητας στα τραπεζικά συστήματα των χωρών της Νέας Ευρώπης έχει αυξηθεί σημαντικά. Από την άποψη αυτή, η Ουκρανία και η Ρουμανία βρίσκονται στην πιο ευάλωτη θέση γιατί έχουν τους υψηλότερους δείκτες Χορηγήσεων προς Καταθέσεις.
Πιο αναλυτικά:
Η οικονομική ανάπτυξη στη Βουλγαρία διατηρήθηκε ισχυρή και το 2007. Ο αναπτυξιακός ρυθμός διαμορφώθηκε στο 6,2% έναντι 6,3% το 2006. Κινητήρια δύναμη της οικονομίας εξακολουθούν να είναι οι επενδύσεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στο 37% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αγγίζοντας το 21,4% του ΑΕΠ το 2007, ενώ και το ακαθάριστο εξωτερικό χρέος έφτασε το 97% του ΑΕΠ, στα μεγαλύτερα επίπεδα από την κρίση του 1996-97.
Η κάλυψη ωστόσο του ελλείμματος από τις καθαρές εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων εξακολουθεί να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα. Η άνοδος των τιμών στα τρόφιμα κατέστησε τη Βουλγαρία τη χώρα με τον υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με 14,2% τον Μάρτιο.
Οι πληθωριστικές πιέσεις τροφοδοτούνται και από την υψηλή ζήτηση ως αποτέλεσμα των υψηλών ρυθμών πιστωτικής επέκτασης και την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος από τις αυξήσεις των μισθών και την μείωση του φορολογικού συντελεστή εισοδήματος στο 10%.
Στον τραπεζικό τομέα, η κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει το ποσοστό των υποχρεωτικών διαθεσίμων από 8% σε 12% από τον Σεπτέμβριο δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Η πιστωτική επέκταση το 2007 επιταχύνθηκε στο 65,9% σε σχέση με 23,9% το 2006, με τη στεγαστική πίστη να αποτελεί τον τομέα με τη μεγαλύτερη δυναμική-αύξηση 67,4%-λόγω και της αύξησης των τιμών των ακινήτων κατά περίπου 30%.
Η μακροοικονομική σταθερότητα στη Ρουμανία απειλείται. Ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε στο 6% ενώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών επιδεινώθηκε στο 13,9% του ΑΕΠ. Εάν συνεχισ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr