Από την άλλη πλευρά είναι γνωστό ότι όλες οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες θα ήθελαν να αποκτήσουν το Ταμιευτήριο. Η Eurobank κατέχει το 6% των μετοχών του, η Πειραιώς περίπου το 2% και τώρα η Εθνική αγόρασε ένα μη αγνοήσιμο πακέτο πάνω από 5%. Όλοι δηλώνουν ότι οι τοποθετήσεις τους είναι επενδυτικές και ορισμένοι δηλώνουν ότι αν η μετοχή ανέβει και άλλο θα πουλήσουν με κέρδος 50 εκατομμυρίων. Το χιούμορ δεν λείπει από τις δηλώσεις, αφού κορυφαίο στέλεχος της Euronbank σχολιάζοντας την κίνηση της ΕΤΕ λέει : «μας αρέσει να μας μιμούνται» και συμπληρώνει: «το πακέτο αυτό κυκλοφορούσε πολύ καιρό, μας το έφεραν και εμάς αλλά δεν το θέλαμε».
Η άποψη ορισμένων ότι ο κ. Αράπογλου έδρασε σε συνεννόηση με το υπουργείο προκειμένου να λειτουργήσει ως ανάχωμα σε περίπτωση που η Eurobank θελήσει να αγοράσει το ταμιευτήριο, μοιάζει λογική αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιη. Ο κ. Αράπογλου συνήθως δρα μόνος, ενώ ο κ. Αλογοσκούφης δεν φημίζεται για τις παρεμβάσεις του στις διοικητικές αποφάσεις επιχειρήσεων.
Ποια είναι λοιπόν η αλήθεια για τις αγορές μετοχών του ΤΤ από τις άλλες ελληνικές τράπεζες; Καταρχήν είναι safe bet δηλαδή σίγουρη επένδυση. Μπορεί το ΤΤ να μην βρίσκεται στην καλύτερη φάση του, αλλά πολύ δύσκολα οι τράπεζες θα χάσουν από αυτές τις τοποθετήσεις. Ως επένδυση λοιπόν είναι καλή. Από εκεί και πέρα, είναι μια αμυντική κίνηση για όλους.
Ο τρόπος με τον οποίο θα χειριστεί ο κ. Αλογοσκούφης την πώληση των μετοχών δεν είναι ξεκάθαρος. Ούτε το πότε θα το κάνει. Οι τραπεζίτες λοιπόν δεν θέλουν να αιφνιδιαστούν. Χτίζουν θέση στο ΤΤ για να συμμετάσχουν στη διαδικασία και να μην είναι απλοί παρατηρητές. Ταυτόχρονα στέλνουν μια προειδοποίηση προς τον υπουργό, να μην τους αγνοεί. Τι ζητούν; Τα προφανές: να κάνει διαγωνισμό, να συμμετάσχουν και να αποκτήσει το ΤΤ όποιος δώσει παραπάνω.
Eτσι όμως δυσκολεύει η θέση του υπουργού. Θεωρούσε ο κ. Αλογοσκούφης ότι έχει ξεκαθαρίσει το πράγμα, λέγοντας ότι θα το πουλήσει μόνο σε ξένους. Μάλλον κανείς δεν τον πίστεψε και όλοι έσπευσαν να πάρουν τα μέτρα τους για να είναι σίγουροι. Τι θα κάνει όμως ο υπουργός αν υποθέσουμε ότι βρίσκει έναν ξένο αγοραστή που προσφέρει μια τιμή και αμέσως μετά αρχίσουν οι ελληνικές τράπεζες να πλειοδοτούν μεταξύ τους σε υψηλότερες τιμές; Θα μπορέσει να πουλήσει στη χαμηλότερη ή θα χάσει τον ξένο αγοραστή;
Το βέβαιον είναι ότι ακόμη και αν δεν δοθεί μια σκληρή μάχη μεταξύ των ελληνικών τραπεζών για την απόκτηση του ΤΤ, σίγουρα ο ψυχρός πόλεμος έχει αρχίσει. Ο υπουργός θα πρέπει να σκεφτεί αν θα αναβάλει τις διαδικασίες για το 2009 (πράγμα που έχει αναφερθεί ανεπισήμως) ή αν θα ακολουθήσει την πιο απλή ξεκάθαρη και ενδεδειγμένη για την περίπτωση διαδικασία: Να κάνει δηλαδή έναν ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό με τη συμμετοχή ελληνικών και ξένων τραπεζών, αλλά και ενδεχομένως και άλλων φορέων, όπως πχ εφοπλιστών, οι οποίοι αν έχουν τα τυπικά προσόντα πρέπει να έχουν και το δικαίωμα συμμετοχής στη διεκδίκηση.
Γρηγόρης Νικολόπουλος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr