Σε απόλυτα μεγέθη τα κέρδη θα είναι οριακά αυξημένα κατά 3-4% στο α΄ τρίμηνο του 2008έναντι του α΄ τριμήνου του 2007 και θα λόγω της μη επανάληψης εκτάκτων κερδών.
Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι συνθήκες στην αγορά σε σχέση με το τι ίσχυε πριν 2 ή 3 μήνες έχουν βελτιωθεί σε κάποιο βαθμό καθώς τα χρηματιστήρια βρίσκονται υψηλότερα από τα χαμηλά που σημείωσαν , τα spreads στα ομόλογα έχουν εξορθολογιστεί - από 80 μονάδες βάσης έχουν περιοριστείστις 50 μονάδες έναντι των γερμανικών - και γενικότερα υπάρχει μια αίσθηση οτι κάπως η κατάσταση σταθεροποιείται.
Ωστόσο ακόμη η κρίση των subprimes είναι παρούσα και ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανατρέψει την εύθραυστη ισορροπία που υπάρχει στις αγορές.
Τοτοπίο είναι και παραμένει θολό και μάλλον τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου μεγάλων τραπεζών του εξωτερικού όπως της Citigroup που ανακοινώνονται στις 18 Απριλίου αλλά και η ανακοίνωση του business plan της στις 9 Μαΐου, ίσως να κρίνουν την πορεία των αγορών.
Πάντως πολύ έγκαιρα (6 Φεβρουαρίου) το «R» είχε γράψει ότι τα κέρδη από μη επαναλαμβανόμενες πηγές εσόδων θα καταγράψουν πτώση έως και 60% στο α΄ τρίμηνο του 2008.
Οι τράπεζες καλούνται να αναπληρώσουν περίπου 550 εκατ ευρώ έκτακτα κέρδη που είχαν εμφανίσει στο α΄ τρίμηνο του 2007 και τα οποία είναι αδύνατο να επαναληφθούν όχι μόνο λόγω χρηματιστηριακού κλίματος αλλά και λόγω του γεγονότος ότι πούλησαν συμμετοχές και θυγατρικές τους.
Ζημίες θα εμφανίσουν οι τράπεζες και από τα χαρτοφυλάκια ομολόγων τους. Βέβαια τον Απρίλιο - άρα στο β΄ τρίμηνο -παρατηρείταιμείωση των spreads και αυτό είναι θετικό για τα χαρτοφυλάκια σε σχέση πάντα με τις αποτιμήσεις α΄ τριμήνου.
Όμως το κυριότερο στοιχείο είναι ότι οι τράπεζες καλούνται να διαχειριστούν ένα τεράστιο πρόβλημα που κατ΄ ουσία οι ίδιες δημιούργησαν προσφέροντας υψηλά επιτόκια καταθέσεων, ακόμη και αν αυτό γίνεται σε περιορισμένο αριθμό μεγάλων πελατών.
Μένει να δούμε αν τελικά το β΄ τρίμηνο θα είναι πιο δύσκολο σε σχέση με το α΄ τρίμηνο για τις τράπεζες.
Στο α΄ τρίμηνο η αγορά γνωρίζει ότι λόγω της μη επανάληψης εκτάκτων κερδών η κερδοφορία θα είναι συμπιεσμένη σε απόλυτα μεγέθη και σε ποσοστό μεταβολής. Αναμένει όμως στο β΄ τρίμηνο τα τακτικά κέρδη να στηρίξουν την κερδοφορία και το θέμα που εγείρεται είναι αν θα πληγεί η τακτική κερδοφορία.
Μέχρι τώρα δεν παρατηρείται επιβράδυνση στα δάνεια και αυτό είναι ενθαρρυντικό ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα επιδράσει η διεθνής κρίση στην κατανάλωση ή πόσο θα επιδράσει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων στην αγορά στεγαστικής πίστης.
Το στοίχημα για τις τράπεζες λοιπόν δεν είναι οι επιδόσεις του α΄ τριμήνου αλλά τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου όπου θα κριθεί αν όντως ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος μπορεί να ξεπεράσει το πρόβλημα αποτελεσματικά.Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr