Κανείς τραπεζίτης δενείχε προβλέψει έγκαιρα το βάθος αλλά και τις επιπτώσεις της κρίσης που ταλανίζει τις αγορές.
Τα υπερκέρδη του 2007 σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να επαναληφθούν το 2008 , αντιθέτως προκύπτουν σοβαρότατα προβλήματα λόγω της σημαντικής αύξησης των εξόδων από τόκους από την μεγάλη αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων προθεσμίας , των αυξημένων αναγκών ρευστότητας , πιέσεις ασκούνται στα interest margin , αλλά και οι μεγάλες απώλειες στα επενδυτικά και εμπορικά χαρτοφυλάκια δημιουργούν ένα ανησυχητικόμείγμα. Επίσης ίσως αποδειχθεί λάθος η πολιτική των τραπεζών να διανείμουν τόσο υψηλά μερίσματα για την χρήση 2007.
Όμως αντί ορισμένοι τραπεζίτες να ενημερώσουν το επενδυτικό κοινό για τις επιδράσεις που έχει η κρίση στην κερδοφορία αλλά και στα business plan τα οποία πλέον πολύ δύσκολα μπορούν να υλοποιηθούν , επιχειρούν με διάφορες λογιστικές αλχημείες να κρύψουν ή να περιορίσουν το πρόβλημα.
Ίσως κατά την παρουσίαση του road show της Morgan Stanley στο Λονδίνοστα μέσα της εβδομάδας όπου θα παραβρεθούν όλοι οι μεγάλοι τραπεζίτες ίσως για πρώτη φορά να παρουσιάσουν μέρος των προβλημάτων. Ταυτόχρονα θα συζητηθούν και οι προοπτικές των εξαγορών και συγχωνεύσεων στον κλάδο των τραπεζών μετά τις κινήσεις της Eurobank αλλά και τις διεργασίες σε Πειραιώς και Εθνική.
Πάντως θα πρέπει να τονιστεί ότι θα υπάρξουν και τράπεζες που θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τον σκόπελο της κρίσης με τους μικρότερους δυνατούς κραδασμούς ωστόσο δεν ξεπερνούν τις 3 ή 4. Πολλοί τραπεζίτες πλέον τολμούν να αναφέρουν ότι η εικόνα που θα καταγραφεί στο α΄ τρίμηνο και η οποία συνολικά δεν θα είναι ιδιαίτερα θετική ίσως να μην αντικατοπτρίζειτην πραγματικότητα.
Στο α΄ τρίμηνο του 2008 αναμενόταν οριακή αύξηση μόλις 2-3% για τις τράπεζες αλλά μετά τις ζημίες που φαίνεται ότι προκύπτουν από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων μάλλον αποτελεί υπεραισιόδοξη εκτίμηση. Οι τράπεζες στο α΄ τρίμηνο που ολοκληρώθηκε χθες θα εμφανίσουν μείωση 3% έως 5% τελικά λόγω των γενικότερων επιπτώσεων της κρίσης.
Οι τομείς που πλήττονται
Οι ελληνικές τράπεζες μηδεμίας εξαιρουμένης επηρεάζονται από την κρίση άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο. Υπάρχει η εκτίμηση ότι το interest margin και όχι τόσο το interest income θα επηρεαστεί. Οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι διακρίνουν τέτοιες ενδείξεις και αν αυτές οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν τότε θα υπάρξει αρνητική επίδραση και στα τακτικά έσοδα.
Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα πληγούν τα καθαρά έσοδα από τόκους αφού θα αυξηθούν τα έξοδα εκ τόκων λόγω των καταθετικών λογαριασμών. Όταν οι τράπεζες δανείζουν στο 3,5% π.χ. στα στεγαστικά δάνεια και δανείζονται μέσω των επιτοκίων καταθέσεων στο 6% σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αποτελεί μια σαφή στρέβλωση.
Τα χαρτοφυλάκια ομολόγων πλήττονται λόγω της μεγάλης αύξησης των spreads. Ήδη οι τράπεζες εμφανίζουν ζημίες οι οποίες πλήττουν κέρδη και ίδια κεφάλαια και θα καταγραφούν στο α΄ τρίμηνο του 2008. Όμως ο παράγονταςαυτός είναι συγκυριακόςκαθώς αν αναστραφεί το κλίμα στα ομόλογα οι ζημίες του α΄ τριμήνου μπορεί να μετατραπούν σε κέρδη.
Τα χαρτοφυλάκια ακινήτων αποτελούν επίσης ένα δυνητικό αγκάθι.
Η ΤτΕ βέβαια έχει λάβει τις απαραίτητες πρόνοιες ώστε οι τράπεζες που διατηρούνμεγάλες θέσεις στο real estate να υποχρεώνονται και σε μεγαλύτερη διακράτηση κεφαλαίων. Η στάθμιση αγγίζει το 250%.
Πρόβλημα παροδικού χαρακτήρα έχει εμφανιστεί και στην ρευστότητα.
Το liquidity ratio δηλαδή ο δείκτης που υποχρεώνει μια τράπεζα να διαθέτει σε ρευστότητα το 20% των καταθέσεων της αν στην υποθετική και δυνητική περίπτωση υπάρξει απόσυρση καταθέσεων για ένα μήνα , το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις.
Υπάρχει μεσαία ιδιωτική τράπεζα που διαθέτει liquidity ratio χαμηλότερα του 20% ενώ ακόμη και πολύ μεγάλες τράπεζες εμφανίζουν liquidity ratio με μεγάλες διακυμάνσεις.
Ο δείκτης αυτός δεν είναι ανησυχητικός άμεσα ωστόσο αποδεικνύει ότι οι δυσκολίες για τις τράπεζες είναι ουσιαστικές και μ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr