Επιδεικνύουν οι τράπεζες μια σχετικά καλή συμπεριφορά αν και η αύξηση του κόστους δανεισμού - ρευστότητας προβληματίζει ενώ υπάρχει ανησυχία και για την ποιότητα των νέων δανείων που θα χορηγηθούν τους επόμενους μήνες. Ίσως σημειωθεί αύξηση των επισφαλειών». Η Κεντρική Τράπεζα θα ζητήσει από τις τράπεζες να ακολουθήσουν πιο επιθετική πολιτική διαγραφών ενώ θα απαιτήσει τα επισφαλή δάνεια από το 3,5% επί του συνόλου των δανείων να υποχωρήσει στο 2,5%.
Ταυτόχρονα εμφανίζεται θετική στις αυξήσεις κεφαλαίου όπως π.χ. με προνομιούχες μετοχές αρκεί να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις διασφάλισης της ποιότητας των εποπτικών κεφαλαίων. Επίσης και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΤτΕ έως τώρα δεν έχει υπάρξει ουσιαστική ή θεμελιώδη επιβράδυνση στα δάνεια στην Ελλάδα , στοιχείο που αν ληφθούν υπόψη οι συγκυρίες είναι θετικό.
Όπως επισημαίνει στo «R» ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Εποπτείας του Πιστωτικού Συστήματος της ΤτΕ κ Π. Κυριακόπουλος (η διεύθυνση αυτή εποπτεύει και έχει την πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την χρηματοοικονομική θέση κάθε τράπεζας) η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ως οφείλει έχει εκπονήσει σε συνεργασία με τις τράπεζες δύο σχέδια επίδρασης της κρίσης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.Αυτά τα δύο σχέδια είναι βασικά ωστόσο εμφανίζουν κλιμακώσεις βελτίωσης ή επιδείνωσης ανάλογα με την πορεία, το χρόνο και τις επιδράσειςτης κρίσης διεθνώς και στην Ελλάδα. Στο πρώτο σχέδιο η ΤτΕ που το χαρακτηρίζει σχετικά ουδέτερο οι ελληνικές τράπεζες θα εξέλθουν της κρίσης περίπου αλώβητες ενώ η μόνη επίδραση θα προέλθει από την αύξηση του κόστους δανεισμού λόγω της αύξησης των επιτοκίων στην διατραπεζική αγορά και τις δυσκολίες άντλησης κεφαλαίων.
Ταυτόχρονα μπορεί να υπάρξει μια επίπτωση στην ρευστότητα των τραπεζών. Η ΤτΕ παρακολουθεί την ρευστότητα των τραπεζών μέσω δύο δεικτών α) η σχέση των δανείων προς αυτά που αντλεί να διαμορφώνεται σε μέσο όρο στο -20% και β) η ρευστότητα προς τα διαθέσιμα να αποτελεί το 20%.
Έως τώρα δεν έχουν υπάρξει αποκλίσεις αν και μια παράταση της κρίσης μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την ρευστότητα. Με βάση αυτό το μοντέλο που έχει λάβει υπόψη της η ΤτΕ οι ελληνικές τράπεζες θα επηρεαστούν οριακά και δεν θα χρειαστεί να μεταβάλλουν τα business plan τους.
To σενάριο χάους
Στο δεύτερο σχέδιο το οποίο χαρακτηρίζεται ως και το πιο απαισιόδοξο η ΤτΕ έχει συμπεριλάβει όλα τα πιθανά αρνητικά ενδεχόμενα που μπορεί να πλήξουν την κερδοφορία και την σταθερότητα των τραπεζών. Μάλιστα χαρακτηρίζεται ως σενάριο χάους.
Μεταξύ των αρνητικών ενδεχομένων που μπορεί να πλήξουν τις τράπεζες είναι να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν έως και το 50% ορισμένων στοιχείων του ισολογισμού τους, να σημειωθεί σημαντική επιβράδυνση στα δάνεια, να αυξηθούν κατακόρυφα τα επισφαλή δάνεια και να πληγεί δομικά η κερδοφορία. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών θα είναι τα business plan να μην μπορούν μερικώς ή ολικώς να υλοποιηθούν. Όμως σύμφωνα με τον κ Κυριακόπουλο μέχρι τώρα θα πρέπει να αξιολογηθούν οι εξής παράμετροι.
Τα δάνεια δεν έχουν επιβραδυνθεί δομικά. Λαμβάνοντας τα στοιχεία Ιανουαρίου και αξιολογώντας και τα στοιχεία έως και τα μέσα Μαρτίου δεν προκύπτει ουσιαστική επιβράδυνση στα δάνεια. Καταγράφεται μια μείωση όχι όμως ουσιαστική. Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στις τράπεζες κινείται κοντά στο 11% σε άλλες είναι λίγο χαμηλότερος ωστόσο βρίσκεται σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα.
Τα επισφαλή δάνεια μειώνονται ωστόσο όπως αναφέρει ο κ Κυριακόπουλος όχι με τον ρυθμό που επιθυμεί η ΤτΕ. Πριν την κρίση είχε τεθεί ως στόχος τα επισφαλή δάνεια να υποχωρήσουν στο 3,5% του συνόλου των χορηγήσεων ωστόσο μάλλον ο στόχος αυτός είναι υψηλός και θα αναθεωρηθεί στο 2,5%. Η ΤτΕ θα ζητήσει από τις τράπεζες στα νέα δάνεια που χορηγούν να εφαρμόσουν πιο αυστηρά συστήματα παρακολούθησης του πιστωτικού κινδύνου καθώς υπάρχουν φόβοι για αύξηση των επισφαλειών το επόμενο διάστημα. Η Κεντρική Τράπεζα αν μπορούσε να παρενέβαινε στις τράπεζες ώστε να μειώσουν
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr