Η Eurobank επέλεξε την τακτική της Marfin δηλαδή να κινηθεί επιθετικά ενώ δεναποκλείεται να φθάσει έως και το 10% την συμμετοχή της στο Ταμιευτήριο , ωστόσο το ΤΤ όπως τονίζεται από το υπουργείο Οικονομίας δεν ιδιωτικοποιείται.
Όμως δεν μπορεί να αποκλεισθεί ι το δημόσιο να αναζητήσει στρατηγικό σύμμαχο από το εξωτερικό και ειδικά άλλο ταμιευτήριο από την Ευρώπη π.χ. το γαλλικό Caisse De Epargne το γερμανικό Deutsche Post bankή το ιταλικό.
Η Eurobank πέτυχε με την επιθετική της κίνηση 3 στόχους.
Πρώτον να αποκτήσει στρατηγική θέση στο ΤΤ και προβάδισμα έναντι των άλλων τραπεζών.
Δεύτερον να δείξει στην κυβέρνηση ότι θέλει να αποκτήσει το Ταμιευτήριο και τρίτον αποδεικνύεται ότι για την Eurobank το ΤΤ είναι ζωτικής σημασίας λόγω των αυξημένων αναγκών ρευστότητας που αντιμετωπίζει. Η Eurobank επέλεξε μια τακτική αλλά Λάτσης στα ΕΛΠΕ με μια σημαντική διαφορά τα ΕΛΠΕ ιδιωτικοποιούνταν όχι όμως και το ΤΤ.
Η Euorbank δεν θα έρθει σε ρήξη με την κυβέρνηση, ευνοήθηκε στο παρελθόν από το δημόσιο ωστόσο αν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει προοπτική στο ΤΤ θα πουλήσει την συμμετοχή. Όμως αν το δημόσιο αποφασίσει να ιδιωτικοποιήσει το ΤΤ τότε αυτομάτως η Eurobank θα αποκτήσει ισχυρό προβάδισμα.
Η κυβέρνηση δεν είναι σαφές αν πιάστηκε εξαπίνης ή αιφνιδιάστηκε ωστόσο ελέγχοντας το 45% του ΤΤ αν δεν συναινέσει καμιά τράπεζα δεν μπορεί να αποκτήσει το Ταμιευτήριο.
Οι άλλοι τραπεζίτες έσπευσαν να αναφέρουν ότι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον αν τεθεί θέμα ιδιωτικοποίησης του ΤΤ ωστόσο ευελπιστούν σε αυτή την φάση ότι «το δημόσιο θα μπλοκάρει τα σχέδια της Eurobank» ενώ θα πιέσουν και προς αυτή την κατεύθυνση.
Π Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr