Με βάση εκτιμήσεις και πληροφορίες τα κέρδη α΄ τριμήνου του 2008 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν μεταξύ 22 και 25 εκατ ευρώ έναντι των 74,6 εκατ ευρώ που είχαν επιτευχθεί στο α΄ τρίμηνο του 2007. Η διοίκηση Μηλιάκου στην ΑΤΕ έχει καταβάλλει μια σημαντική προσπάθεια αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης της ΑΤΕ και συμβάλλει ώστε ο όμιλος να παρουσιάζει υγιείς ισολογισμούς. Ωστόσο η μετάβαση της ΑΤΕ στην ανταγωνιστική αγορά δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εν μια νυκτί αλλά απαιτείται χρόνος ώστε οι πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί αρχίσουν να αποδίδουν ουσιαστικά.
Π.χ. η αύξηση των δανείων και η διείσδυση της τράπεζας σε νέους τομείς αποδίδει αλλά τα αποτελέσματα θα φανούν στις λογιστικές καταστάσεις από το β΄ 6μηνο και κυρίως το 2009. Η σημαντική πτώση του α΄ τρίμηνου του 2008 που είναι της τάξης του 66% είναι συγκυριακή. Στο α΄ τρίμηνο του 2007 η ΑΤΕ είχε εμφανίσει έκτακτα κέρδη περίπου 35 εκατ ευρώ.
Χαρακτηριστικά είχε εγγράψει 12 εκατ ευρώ από την πώληση της συμμετοχής στην ΕΧΑΕ και στην Πειραιώς ενώ εμφάνισε και σημαντικά έσοδα από τόκους λόγω των συναλλαγών με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Στο α΄ τρίμηνο του 2008 δεν επαναλαμβάνονται τα έκτακτα κέρδη του 2007 και ως εκ τούτου αυτομάτως η τράπεζα επηρεάζεται.
Παράλληλα δεν τυγχάνει των υψηλών αποδόσεων της περσινής χρήσης στα έσοδα εκ τόκων αφενός γιατί δεν έχουν πραγματοποιηθεί ανάλογες συναλλαγές με τον ΟΠΕΚΕΠΕ αφετέρου έχουν αυξηθεί όπως σε όλες τις τράπεζες τα έξοδα εκ τόκων λόγω των υψηλών επιτοκίων στους προθεσμιακούς λογαριασμούς.
Ταυτόχρονα λόγω της υποχώρησης των χρηματιστηρίων το χαρτοφυλάκιο hedge funds το οποίο ανέρχεται στα 400 εκατ ευρώ εμφανίζει υποαξίες οι οποίες αν διατηρηθούν μέχρι το τέλοςτου Μαρτίου η τράπεζα θα υποχρεωθεί να τις εγγράψει.
Το μέτρο σύγκρισης για αυτά τα προϊόντα είναι το τέλος του 2007 όπου οι αποδόσεις των χρηματιστηρίων ήταν κατά 20% και 30% υψηλότερες. Υπολογίζεται ότι οι ζημίες μπορεί να ανέλθουν για την ΑΤΕ στα 6 με 7 εκατ ευρώ και θα επηρεάσουν τα αποτελέσματα. Οι χορηγήσεις αυξάνονται με ρυθμούς πολύ ικανοποιητικούς ωστόσο όπως διαφαίνεται η πραγματική ανάκαμψη της κερδοφορίας της ΑΤΕ θα καταγραφεί από το β΄ 6μηνο του 2008.
Η ΑΤΕ για να εξωραΐσει τα αποτελέσματα θα μπορούσε θεωρητικά να πωλήσει μέρος των συμμετοχών της από τις οποίες εμφανίζει λογιστικές υπεραξίες 80 εκατ ευρώ. Όμως στο τέλος του 2007 οι υπεραξίες αυτές διαμορφώνονταν στα 230 εκατ ευρώ και η διοίκηση θα κάνει προβεί σε πωλήσεις σε ελκυστικότερες άρα και υψηλότερες τιμές.
Πέραν αυτών η ΑΤΕ ολοκλήρωσε το data room για την υλοποίηση της τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 350 με 400 εκατ ευρώ. Με βάση τα χρονοδιαγράμματα έως τις αρχές Μαΐου θα υποβληθούν οι μη δεσμευτικές προσφορές από τους 14 και πλέον συμμετέχοντες και μέσα στον Ιούνιο θα πρέπει να αναμένεται η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.
Με δεδομένο ότι για τα επιχειρηματικά προβληματικά δάνεια που τιτλοποιούνταιυπάρχουν εγγυήσεις που καλύπτουν το 25% των δανείων τότε αν η ΑΤΕ λάβει 20 λεπτά ανά 1 ευρώ τιτλοποιούμενου δανείου μάλλον θα είναι ικανοποιημένη.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να τονιστεί ότι θα εμφανίσει κέρδη 50 με 55 εκατ ευρώ τα οποία και θα εμφανίσει στο β΄ τρίμηνο του 2008.
Ταυτόχρονα θα ενισχύσει την ρευστότητα της κατά 350 ή 400 εκατ ευρώ ενώ παράλληλα θα μειωθεί σημαντικά ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από το 7% στο 5,5% περίπου.
Πώληση Ροδόπης
Η ΑΤΕ στο πλαίσιο αποδέσμευσης της από χρηματοοικονομικές θυγατρικές πούλησε την γαλακτοβιομηχανίαΡοδόπη και τις θυγατρικές εταιρίες ΣΕΒΑΘ και ΕΛΒΙΖ στην γαλακτοβιομηχανία Τυράς έναντι 5,11 εκατ ευρώ . Η ΑΤΕ θα αποκομίσει υπεραξία 500 χιλιάδων ευρώ.
Η Τυράς θα εγγυηθεί τις θέσεις εργασίας ενώ μέσα στα επόμενα 3 χρόνια θα πραγματοποιήσει επενδύσεις 15 εκατ ευρώ.
Π Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr