Παράλληλα η Εθνική σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της μέχρι 1,5 δις.ευρώ με την έκδοση εξαγοράσιμων προνομιούχων μετοχών με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων και παροχή σχετικών εξουσιοδοτήσεων. Παράλληλα στην τακτική γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Απριλίου η διοίκηση θα ζητήσει οι μέτοχοι να εγκρίνουν την δυνατότητα έκδοσης ομολογιακών δανείων για μια πενταετία
Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου έως 1,5 δις ευρώ η οποία θα καλυφθεί κατά βάση από ξένους επενδυτές και ως στόχο είναι να έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο του 2008.
Οι λόγοι της αύξησης κεφαλαίου είναι 1) να ενισχυθούν τα εποπτικά ίδια κεφάλαια. Το tier 1 της Εθνικής διαμορφώνεται στα 4,88 δις ευρώ και η ειδική αύξηση κεφαλαίου κρίνεται απαραίτητη για την ανάπτυξη της τράπεζας και 2) να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια σε σχεδιαζόμενες εξαγορές.
Το τελευταίο διάστημα η μετοχή της Εθνικής έχει δεχθεί ισχυρές πιέσεις ενώ έχει πραγματοποιήσει και εντυπωσιακά ριμπάουντ ωστόσο η κεφαλαιοποίηση έχει υποχωρήσει στα 16 δις ευρώ διαμορφώνοντας το εκτιμώμενο p/e για το 2008 στα 8,4.
Οι ισχυρές πιέσεις αποδίδονται στα margin ξένων επενδυτών ωστόσο η διοίκηση βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους μεγάλους ξένους μετόχους οι οποίοι ακόμη αποκομίζουν κέρδη από την μετοχή της Εθνικής και οι οποίοι δεν είναι διατεθειμένοι να πωλήσουν υπό την αίρεση ότι το διεθνές περιβάλλον δεν επιδεινωθεί περαιτέρω.
Η Εθνική με στόχο τα 1,9 δις ευρώ κέρδη το 2008 ή αύξηση 15% με 16% σε σχέση με το 2007 (στα 2,2 με 2,3 δις ευρώ ο στόχος για το 2009), με κέρδη από την Finansbank περίπου 570 με 580 εκατ ευρώ αναζητά νέους τρόπους για την γεωγραφική ανάπτυξη της.
Η διείσδυση στις αραβικές χώρες θα πραγματοποιηθεί με 3 τρόπους και θα πραγματοποιηθεί σε διάφορες χρονικές φάσεις. Απώτερος στόχος της όλης προσπάθειας είναι η Εθνική να κατέχει και τράπεζα σε κάποια Αραβική χώρα ενώ ταυτόχρονα θα επιδιώξει να αναπτύξει πολυσχιδή δραστηριότητα στις χώρες αυτές μέσω επενδύσεων , κοινοπρακτικών συνεργασιών , δανείων ή ακόμη και joint ventures. H πρώτη προσπάθεια θα επιχειρηθεί μέσω της Banque Du Caire της Αιγυπτιακής τράπεζας του Καΐρου την οποία διεκδικεί η Εθνική.
Η διοίκηση της Εθνικής αντιλαμβανόμενη ότι προσκρούουν σε εμπόδια οι διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Ουκρανικής τράπεζας Kreditprom φαίνεται ότι εγκαταλείπει προσωρινά την επέκταση στην Ουκρανία και εστιάζεται στην Banque Du Caire.
Στόχος της Εθνικής είναι να αποκτήσει το 67% σε μια τιμή που αποτιμάται κοντά ή και υψηλότερα του 1 δις ευρώ με απότερο στόχο την προσέλκυση αραβικών κεφαλαίων. Η Αίγυπτος αποτελεί χώρα όπου οι ’ραβες συνεργάζονται στενά και η Εθνική εφόσον πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό να χρησιμοποιήσει την Banque Du Caire ως μέσο να νέες συνεργασίες με εταιρίες της Αραβικής χερσονήσου.
Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Εθνικής τράπεζας κ ’νθιμο Θωμόπουλο «η Εθνική τράπεζα ενδιαφέρεται ζωηρά για την τράπεζα του Καΐρου αφενός γιατί προσβλέπει στην Αιγυπτιακή αγορά αφετέρου γιατί διανοίγονται τεράστιες προοπτικές με άλλες Αραβικές χώρες στις οποίες πλέον η Εθνική έχει στρατηγικό ενδιαφέρον». Όμως η βασικότερη στρατηγική επιδίωξη της Εθνικής είναι να προσελκύσει αραβικά κεφάλαια και να διεισδύσει σε μια αγορά όπου οι δυτικοευρωπαϊκές τράπεζες παραμένουν ακόμη μακριά. Με ρευστότητα 2 τρις δολάρια καθίσταται σαφές ότι η ανάπτυξη συνεργασιών μπορεί να αποδειχθεί πολύ κερδοφόρος για την Εθνική.
Η δεύτερη προσπάθεια που θα επιχειρήσει η Εθνική ώστε να προσελκύσει αραβικό κεφάλαιο θα είναι με road shows σε χώρες της Αραβικής χερσονήσου μάλλον τον Μάιο του 2008. Εκείνη την περίοδο έχουν προγραμματιστεί παρουσιάσεις σε πρωτεύουσες εμιράτων ώστε στην Εθνική να επενδύσουν ’ραβες.
Με βάση την μετοχική σύνθεση της Εθνικής περίπου το 30% του μετοχικού της κεφαλαίου το κατέχουν Αμερικανοί επενδυτές και το 26% οι Ευρωπαίοι και λίγοι από την ’πω Ανατολή. Παράλληλα θα πρέπει να τονιστ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr