Ήδη μερικές τράπεζες επεξεργάζονται εκ νέου τα business plan εξετάζοντας την αρνητική αναθεώρηση της κερδοφορίας.
Οι εξελίξεις αυτέςουσιαστικά έρχονται να κλονίσουν την σταθερότητα των τραπεζών και της εικόνας που παρουσίαζαν στο εξωτερικό και στους ξένους επενδυτές οι οποίοι πλέον έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι η αρνητική αναθεώρηση των επιχειρηματικών στόχων των τραπεζών είναι μονόδρομος. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ελληνικές τράπεζες από τις αρχές του 2008 έχουν απολέσει το 34% της αξίας τους.
Οι ξένοι είναι προβληματισμένοι και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μεγάλοι οίκοι όπως η Citigroup , Goldman Sachs , KBW , Morgan Stanley , για λογαριασμό πελατών τους έχουν εντολές να πωλήσουν θέσεις στις Ελλάδα.
Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι μακροπρόθεσμοι επενδυτές αποφασίζουν να αποχωρήσουν από τις ελληνικές τράπεζες. Αν αυτή η τάση γενικευτεί τότε και μόνο τότε , υπάρχει ορατός κίνδυνος σημαντικής καταβαράθρωσης των τραπεζικών μετοχών. Ήδη μειώνεται σε ορισμένες τράπεζες το ποσοστό των ξένων στοιχείο τουλάχιστον ανησυχητικό.
Το 2007 οι ελληνικές τράπεζες προέβησαν σε ένα μπαράζ θετικών αναθεωρήσεων business plan. Όλες οι τράπεζες πλην της Εθνικής αναθεώρησαν τους οικονομικούς τους στόχους ενώ μόνο η Κύπρου και η Marfin έχουν συμπεριλάβει τις δυσμενείς εξελίξεις στους στόχους τους τουλάχιστον για το 2008. Στις υπόλοιπες τράπεζες η υλοποίηση των business plan είναι ζητούμενο. Η πιθανότητα υλοποίησης διαφέρει από τράπεζα σε τράπεζα ωστόσο όλες οι διοικήσεις πλέον καλούνται να δουν κατάματα την κρίση και να πάρουν μέτρα προστασίας της κερδοφορίας τους.
Μέχρι πρότινος οι τραπεζίτες υποστήριζαν ότι θα αναθεωρούσαν τα business plan μόνο αν η κρίση παραταθεί και μετά το πέρας του α΄ 6μήνου του 2008. Όμως σύμφωνα με πολύ έγκυρες πληροφορίες τελικά ήδη ορισμένες τράπεζες έχουν ξεκινήσει να προετοιμάζονται για αναθεώρηση επί τα χείρω της κερδοφορίας τους.
Ποια είναι όμως τα αδύνατα σημεία των τραπεζών που θα κρίνουν ή θα επιβάλλουν δυσμενή αναθεώρηση των business plan;
Πρωτίστως οι καταθέσεις καθώς θα παραταθεί αύξηση των εξόδων από τόκους λόγω της μετατόπισης των καταθετών από το ταμιευτήριο στους προθεσμιακούς λογαριασμούς, επιβράδυνση στα δάνεια , μείωση του margin , δραματική μείωση των εκτάκτων κερδών που στο α΄ τρίμηνο εκτιμάται σε 65% και κάμψη των εσόδων από το real estate.
Κάθε τράπεζα αντιμετωπίζει διαφορετικής υφής προβλήματα.
Η Εθνική από την μια πλευρά έχει ισχυρά στηρίγματα αλλά η καταθετικής της βάση και η διολίσθηση της τουρκικής λίρας εγείρουν ερωτηματικά. Αν υπάρξει μετατόπιση των επενδυτών από τις καταθέσεις ταμιευτηρίου στις προθεσμίας στην Εθνική θα υπάρξει μεγάλη αύξηση των εξόδων από τόκους. Οι καταθέσεις ταμιευτηρίου ανέρχονται στα 25 δις ευρώ και οι προθεσμίας στα 28 δις ευρώ.
Μόνο οι μισές καταθέσεις ταμιευτηρίου να μετατραπούν σε προθεσμίας η Εθνική θα επιβαρυνθεί με 120 με 130 εκατ ευρώ. Επίσης η συναλλαγματική ισοτιμία δολαρίου με τουρκική λίρα και ευρώ δημιουργεί προβλήματα στις αποτιμήσεις. Μέχρι τώρα η κατάσταση παραμένει ελέγξιμη καθώς η τουρκική λίρα δεν έχει διολισθήσει έναντι του ευρώ σημαντικά μόλις 5%.
Η Alpha θα αντιμετωπίσει και αυτή θέμα με τις καταθέσεις αν και μέχρι τώρα δεν έχει μεταβάλλει την τιμολογιακή της πολιτική. Η τράπεζα εστιάζεται κυρίως στα δάνεια καθώς μια τυχόν επιβράδυνση μπορεί να πλήξει τα έσοδα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δίνεται στα στεγαστικά.
Η Eurobank προσπαθεί να στρέψει το ενδιαφέρον των καταθετών στο ταμιευτήριο και όχι στους προθεσμιακούς λογαριασμούς ενώ έμφαση δίνει και στα δάνεια καταναλωτικά και στεγαστικά. Μια τυχόν μεγαλύτερη μείωση του ρυθμού αύξησης των δανείων από ότι υπολογίζεται θα πλήξει τα έσοδα της Eurobank. H Πειραιώς καλείται να ξεπεράσει το σκόπελο των εσόδων από το real estate αφού ο στόχος των 250 εκατ ευρώ είναι δύσκολα υλοποιήσιμος.
Π Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr