Οι τράπεζες διαθέτουν ακόμη όπλα στην φαρέτρα τους όπωςανέφερε χαρακτηριστικά χθες το «R» παρουσιάζοντας τα μυστικά τους όπλα. Ωστόσο με βάση πληροφορίες 4 θα είναι οι τομείς που θα πληγούν καίρια αν η κρίση δεν ελεγχθεί άμεσα, τα δάνεια , οι καταθέσεις , το margin και τα ακίνητα ενώ μπορεί να υπάρξει και πίεση στην κερδοφορία από το εξωτερικό.
Ορισμένες τράπεζες έχουν ενεργοποιήσει το σχέδιο β' διάσωσης της κερδοφορίας τους ενώ ήδη αρχίζουν να αναθεωρούν ορισμένους δευτερεύοντες στόχους. Όμως αν η κρίση δεν ξεπεραστεί άμεσα τότε είναι πιθανό να κλονιστεί η κερδοφορίακαι οι τράπεζες ειδικά με τα αποτελέσματα του α' 6μήνου να υποχρεωθούν σε αναθεωρήσεις επί τα χείρω της κερδοφορίας τους.
Αυτό το ενδεχόμενο είναι ορατό και πιθανό μόνο αν η κρίση παραταθεί και πέραν του α΄ 6μήνου του 2008.
Στο ναδίρ οι τράπεζες
Δραματική πτώση εμφανίζουν οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες λόγω του κύματος ρευστοποιήσεων στα διεθνή χρηματιστήρια μετά τις χρεοκοπίες ουσιαστικά επενδυτικών οίκων.
Η Εθνική πιέσθηκε χθες κατά 8% ενώ μεγάλες απώλειες περίπου στο 5% εμφάνισαν Πειραιώς , Alpha , Eurobank. Κάθε τράπεζα πιέζεται για ειδικούς λόγους αλλά υπάρχει και μια κοινή αιτία για την γενικευμένη υποχώρηση. Για πρώτη φορά και μακροπρόθεσμοι επενδυτές ρευστοποιούν που αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερη πίεση στις τραπεζικές μετοχές. Η μεγαλύτερη ανησυχία των επενδυτών είναι να αρχίσουν τις ρευστοποιήσεις οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές.
Από το 56% που κατέχουν οι ξένοι στην Εθνική το 90% αυτών των επενδύσεων είναι πλέον μακροπρόθεσμοι επενδυτές. Η Εθνική τράπεζα πιέζεται και για ειδικούς λόγους. Η μεγάλη υποχώρηση του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης αλλά και το ασφαλιστικό συμβάλλουν αρνητικά στην πορεία της μετοχής της Εθνικής.
Το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης υποχωρεί κατά 7,5% ενώ η τουρκική λίρα διολισθαίνει ανησυχητικά. Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε χαμηλό 20 μηνών και 1 ευρώ ισούται με 2 τουρκικές λίρες. Όσον αφορά το ασφαλιστικό η αγορά εκτιμούσε ότι με την πρόβλεψη που έχει διενεργήσει η Εθνική το 2005 ύψους 220 εκατ ευρώ για τις υποχρεώσεις προς τα ταμεία είχε κλείσει το κεφάλαιο ασφαλιστικό.
Όμως με τον νέο ασφαλιστικό νόμο η Εθνική καλείται να πληρώσει περίπου 384 εκατ ευρώ ενώ όπως προκύπτει δεν θα τύχει την ευνοϊκής μεταχείρισης που όριζε ο νόμος για το ασφαλιστικό των τραπεζών το ΕΤΑΤ. Ταυτόχρονα ορισμένοι εκτιμούν ότι μια επιβράδυνση στα δάνεια θα πλήξει την τράπεζα ενώ προβλήματα μπορεί να ανακύψουν και στην κερδοφορία. Όλα αυτά αποτελούν πρώτες προσεγγίσεις ωστόσο αν η κρίση χειροτερεύσει οι εκτιμήσεις αυτές μπορεί να επιβεβαιωθούν.
Μεγάλες πιέσεις ασκούνται και στην μετοχή της Πειραιώς η οποία υποχωρεί λόγω του γεγονότος ότι θα υποχωρήσουν τα κέρδη α΄ τριμήνου αλλά και του προβληματισμού για το αν μπορεί να υλοποιήσει τους υψηλούς στόχους κερδών που έχει θέσει από το real estate. Για το α' τρίμηνο προβλέπεται μείωση κερδών κατά 38% με 40% λόγω συγκυριακών λόγων όμως και όχι δομικών.
Όσον αφορά το real estate στόχος της τράπεζας είναι τα 250 εκατ ευρώ ωστόσο λόγω της κρίσης υπάρχει προβληματισμός αν αυτή η φιλόδοξη πρόβλεψη μπορεί να επιβεβαιωθεί. Μεγάλες πιέσεις επίσης ασκούνται σε Alpha και Eurobank καθώς μακροπρόθεσμοι επενδυτές ρευστοποιούν θέσεις τους. Μια υποχώρηση των χορηγήσεων στο σύστημα θα ανατρέψει business plan καθώς ήδη οι απώλειες από τα κεφαλαιακά κέρδη θα είναι της τάξης των 60% και 70%.
Π Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr