Το 2008 στόχος είναι η ΑΤΕ να μειώσει την εξάρτηση της από τα έκτακτα κέρδη και να θέσει τις βάσεις για πραγματική κερδοφορία.
Με βάση πληροφορίες διαφαίνεται ότι σύντομα μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις περί την αναζήτηση στρατηγικού συμμάχου στην ΑΤΕ Ασφαλιστική. Οι ενδιαφερόμενοι πυκνώνουν και πρόθεση της ΑΤΕ είναι η πώληση του 40% ή ακόμη και 51% και η παραχώρηση του management. Εξελίξεις ίσως υπάρξουν και με την συμμετοχή στον ΟΤΕ καθώς η ΑΤΕ θέλει να πωλήσει το 0,9% που κατέχει στον τηλεπικοινωνιακό οργανισμό. Οριστική είναι η απόφαση πώληση και του 49% της FBbank ενώ μέσα στον Απρίλιο θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την ΕΒΖ.
Η βασική επιδίωξη της ΑΤΕ θα ήταν να πωλήσει την ΕΒΖ ωστόσο σε αυτή την φάση ο στόχος αυτός δύσκολα θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Να ληφθεί υπόψη ότι οι ζημίες της ΕΒΖ ουσιαστικά μηδενίζουν την θετική συμμετοχή των κερδών της θυγατρικής τράπεζας στην Σερβία. Εφόσον πουλήσει αυτές τις θυγατρικές η ΑΤΕ αναμένεται να αποκομίσει περί τα 110 με 120 εκατ ευρώ ενώ αν συμπεριληφθούν και οι τρέχουσες υπεραξίες 100 εκατ ευρώ από το χαρτοφυλάκιο μετοχών και συμμετοχών τότε τα συνολικά κέρδη της ΑΤΕ πλην των οργανικών εσόδων μπορούν να φθάσουν δυνητικά στα 210 με 220 εκατ ευρώ.
Ταυτόχρονα πολύ άμεσα αναμένεται να υποβληθούν από τις ενδιαφερόμενες τράπεζες οι οικονομικές προσφορές για την τιτλοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 350 με 400 εκατ ευρώ. Η ΑΤΕ διαθέτει εξασφαλίσεις για το 25% αυτών των δανείων και αν για κάθε 100 ευρώ προβληματικών δανείων λάβει 17 με 20 ευρώ μάλλον θα είναι ικανοποιημένη. Η ΑΤΕ μετά την ανακοίνωση των κερδών χρήσης 2007 δέχθηκε κύμα ρευστοποιήσεων και υποβαθμίσεων.
Πλέον η κεφαλαιοποίηση που διαμορφώνεται στα 2,6 δις ευρώ δηλαδή βρίσκεται κατά 24% χαμηλότερα από τις αρχές του 2008 μάλλον δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές δυνατότητες της τράπεζας αλλά και των σχεδίων που εκπονούνται.
Η πορεία της κεφαλαιοποίησης της ΑΤΕ θα εξαρτηθεί αφενός από την πορεία κερδών του 2008 αφετέρου από την απεξάρτηση της από τα έκτακτα κέρδη. Το 2008 η ΑΤΕ πέτυχε κέρδη 241 εκατ ευρώ εκ των οποίων τα 129 εκατ ευρώ ήταν έκτακτα. Η ΑΤΕ το 2008 συνολικά δεν θα μπορέσει να επιτύχει κέρδη αντίστοιχα με αυτά του 2007, αν δεν ρευστοποιήσεισυμμετοχές ή μετοχές . Ουσιαστικά η επίτευξη κερδών 240 εκατ ευρώ θα είναι δύσκολος στόχος για το 2008. Επίσης δύσκολα η τράπεζα θα μπορέσει να επιτύχει και στο α΄ τρίμηνο του 2008 ανάλογα κέρδη με αυτά του α΄ τριμήνου του 2007 λόγω της μη επανάληψης εκτάκτων κερδών.
Όμως η ΑΤΕ καταβάλλει μια προσπάθεια ώστε
1) να ενισχύσει την οργανική κερδοφορία. Με βάση πρώτες εκτιμήσεις τα οργανικά κέρδη στο α΄ δίμηνο του 2008 καταγράφουν σημαντική βελτίωση. Ταυτόχρονα η ενεργοποίηση του μηχανογραφικού συστήματος και η καταγραφή της επικερδότητας των καταστημάτων θα επιδράσει θετικά ενώ η επέκταση στις μικρές και μεσαίεςεπιχειρήσεις θα βελτιώσει το margin. Επίσης τα επιτόκια χαμηλής εκκίνησης στα στεγαστικά που δόθηκαν το 2007θα μετακυλίονταισε άλλες κατηγορίες το 2008 βελτιώνοντας τα έσοδα από τόκους. Η πίεση στα έξοδα εκ τόκων λόγω επιτοκίων καταθέσεωναναμένεται μέσα στους προσεχείς μήνες να εκτονωθεί.
2) Μειώνει τις θέσεις που έχει σε εναλλακτικά προϊόντα hedge funds και άλλα από 600 εκατ σε 500 εκατ μεσοπρόθεσμα. Ο Ιανουάριος αποδεικνύεταιδύσκολος μήνας , ειδικά όσον αφορά ορισμένα hedge funds και όχι το Carlyle από το οποίο αποκομίζει υπεραξίες.
3) Διαθέτει μια λογιστική υπεραξία περίπου 100 εκατ ευρώ από τις συμμετοχές σε διάφορες εισηγμένες εταιρίες π.χ. Πειραιώς κ.α.Στο τέλος του 2007 η υπεραξία αυτή άγγιζε τα 230 εκατ ευρώ.
4) Η τιτλοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα συμβάλλει στην μείωση του NPL της τράπεζας ίσως και στο 5% που αποτελεί ιστορικό χαμηλό.
5) Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται στο 9% ενώ η ρευστότητα σε πολύ υψηλά επίπεδα κοντά στα 1,5 δις ευρώ.
6) Θα συνεχιστεί η πολιτική διαγραφών και το 2008 με στόχο τα 300 εκατ ευρώ αλλά το τελικό ύψος θα εξαρτηθεί και από την τιτλοποίηση.
Π Λ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr