Με βάση εκτιμήσεις αλλά και πληροφορίες από τα επιτελεία των τραπεζών υπάρχει ενδεχόμενο 3 τράπεζες το 2008 να μην καταφέρουν σε απόλυτο μέγεθος να αγγίξουν τα κέρδη του 2007.
Μέρος των μεγάλων τραπεζών θα αυξήσουν την κερδοφορία τους για το 2008 με ρυθμό 20% μεσοσταθμικά όταν το 2007 ο αντίστοιχος ρυθμός είχε διαμορφωθεί στο 62% περίπου.
Είναι προφανές ότι ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος θα καταγράψει μια επιβράδυνση το 2008 σε σχέση με το 2007 σε επίπεδο κερδοφορίας παρά πολύ σημαντική.
Που θα στηριχθεί το τραπεζικό σύστημα ώστε
1) να αναπληρώσει τα σημαντικά έκτακτα κέρδη του 2007 τα οποία άγγιξαν τα 1,2 δις ευρώ
2) να περιορίσει την αύξηση των εξόδων από τόκους που προκαλεί η αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων προθεσμίας κυρίως και
3) πως θα καταφέρουν να διατηρήσουν σε ικανοποιητικά επίπεδα το margin το οποίο έδειξε σημάδια αντοχής;
Πρωτίστως τρειςαναμένεται να είναι οι πυλώνες στους οποίους οι τραπεζίτες θα στραφούν ώστε να αναπληρώσουν τις απώλειες και το κυριότερο να επιτύχουν κέρδη τα οποία δεν θα αποκλίνουν από τους στόχους του business plan.
Η αύξηση των δανείων, η ενίσχυση των εσόδων από το real estate και η βελτίωση της κερδοφορίας από το εξωτερικό.
Παραδόξως παρ΄ ότι οι τραπεζίτες μιλούν για επιβράδυνση στα δάνεια έως τώρα δεν έχει καταγραφεί.
Με βάση πληροφορίες από τις τράπεζες τα δάνεια στο α΄ δίμηνο του 2007 αυξάνονται με ρυθμούς παραπλήσιους με αυτούς του τελευταίου τριμήνου του 2007 δηλαδή 22% με 23% περίπου για τα νοικοκυριά και 17% περίπου για τις επιχειρήσεις.
Είναι σαφές ότι η διεθνής κρίση θα επηρεάσει το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα σαφώς λιγότερο από άλλες τράπεζες αλλά κάποια χρονική στιγμή το διεθνές αρνητικό περιβάλλον θα επηρεάσει και την ροή της πραγματικής οικονομίας π.χ. μέσω μιας ελεγχόμενης μείωσης των δανείων.
Π.χ. οι τραπεζίτες προβλέπουν ότι τα στεγαστικά δάνεια το 2008 θα αυξηθούν με ρυθμό 19% περίπου αν και ως τώρα οι ρυθμοί παραμένουν υψηλότεροι.
Τα έσοδα από τοreal estate θα αποτελέσουν για ορισμένες τράπεζες όπως π.χ. την Εθνική , κυρίως την Πειραιώς αλλά και άλλες τράπεζες πραγματικό στυλοβάτη.
Για το 2008 τα κέρδη από το real estate εκτιμώνται σε 550 με 600 εκατ ευρώ ενώ ενδεικτικά μόνο η Πειραιώς στοχεύει σε κέρδη 250 εκατ ευρώ που η αγορά τον θεωρεί δύσκολο στόχο αλλά η διοίκηση προβλέπει ότι θα υλοποιηθεί.
Επίσης τα έσοδα από το εξωτερικό συνολικά για το 2008 εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 1,130 δις ευρώ και θα αντιστοιχούν στο 15% των συνολικών ενοποιημένων κερδών των τραπεζών.
Ωστόσο κάθε τράπεζα έχει τις δικά της όπλα στην φαρέτρα της ώστε να αντιμετωπίσει την κρίση και τις απώλειες των εκτάκτων εσόδων.
Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να τονιστεί ότι οι τραπεζίτες είναι πιο ανήσυχοι από ότι δείχνουν καθώς γνωρίζουν ότι η κρίση των subprime και βάθος έχει και σοβαρές επιδράσεις στην παγκόσμια οικονομία.
Πάντως η Εθνική ποντάρει στην διατήρηση του growth από τα δάνεια σε Ελλάδα και εξωτερικό αλλά και στις επιδόσεις από το εξωτερικό με στόχο τα κέρδη να φθάσουν συνολικά από τις εκτός Ελλάδος δραστηριότητες στα 680 εκατ ευρώ για το 2008.
Επίσης διατηρεί ελαστική πολιτική στα επιτόκια καταθέσεων και έτσι διατηρούνταιελέγξιμα τα έξοδα εκ τόκων.
Η Eurobank εμφανίζει την χαμηλότερη εξάρτηση από τα έκτακτα κέρδη και μαζί με την Εθνική και σε κάποιο βαθμό και με την Alpha όχι στο α΄ τρίμηνο αλλά συνολικά στο 2008 , αναμένεται να αποτελέσουν τις τράπεζες με την καλύτερη συμπεριφορά κερδοφορίας στον τραπεζικό κλάδο.
Ειδικά η Eurobank εμφανίζει μια από τις χαμηλότερες εξαρτήσεις από έκτακτα κέρδη και αυτό θα αποτελέσει πλεονέκτημα για την κερδοφορία του 2008.
Ωστόσο η συνεχής προσπάθεια της τράπεζας να διατηρεί υψηλή ρευστότητα θα επηρεάσει την κερδοφορία όχι δομικά αλλά θα την επηρεάσει.
Η Alpha έδωσε βαρύτητα στα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην λιανική τραπεζική και η πολιτική αυτή αρχίζει να αποδίδει.
Διαθέτει υψηλή ρευστότητα και πολλές εναλλακτικές πη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr