Με την παρέμβαση του ο κ Κυριακόπουλος αποκαλύπτει ότι
1) ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει ενιαίος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στις τράπεζες αλλά κάθε τράπεζα αξιολογείται με διαφορετικά κριτήρια
2) Στους ελέγχους που πραγματοποιεί η ΤτΕ σε διάφορες τράπεζες πέραν των περιοδικών ελέγχων αξιοποιεί και τις πληροφορίες που λαμβάνει από τραπεζίτες οι οποίοι «ενημερώνουν» για άλλες τράπεζες. Ουσιαστικά αποκαλύπτεται ότι τραπεζίτες «καρφώνουν» άλλους τραπεζίτες
3) τηρουμένων των αναλογιών η ρευστότητα των τραπεζών χαρακτηρίζεται από τις καλύτερες στην Ευρώπη και
4) Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει αντοχές αλλά αν η κρίση παραταθεί θα υπάρξουν επιδράσεις στην κερδοφορία και στα business plan.
O κ Κυριακόπουλος που ουσιαστικά ασκεί την τραπεζική εποπτεία και παρακολουθεί τις τράπεζες και οποίος έχει συνεισφέρει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση αναφέρει ότι « η ΤτΕ δεν παίζει και ούτε διανοήθηκε ποτέ να παίξει με την σταθερότητα των τραπεζών και την ευρυθμία του συστήματος. Η ΤτΕ ασκεί εποπτεία , δεν χαρίζεται σε κανένα και δεν έχει κανείς ασυλία από τους ελέγχους επισήμανε ο κ Κυριακόπουλος.
Αν θέλαμε να ελέγξουμε το σύστημα πλήρως αναφέρει εμφατικά ο κ Κυριακόπουλος τότε απλά θα βάζαμε πλαφόν στην χορήγηση δανείων και τότε όλα θα ήταν υπό έλεγχο. Όμως η Κεντρική Τράπεζα θα ήταν αδιανόητο να θέσει όρια στην χορήγηση των δανείων. Όμως η ΤτΕ παρακολουθεί με προσοχή τα NPLs των τραπεζών δηλαδή τους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων , τις διαγραφές ενώ ελέγχει και το σύστημα να μην δημιουργηθούν νέες επισφάλειες. Η Κεντρική Τράπεζα ως εποπτική αρχή δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ευχαριστημένη με την πρόοδο που συντελείται καθώς πάντα πρέπει να πιέζει για συνεχή βελτίωση του συστήματος.
Ως ΤτΕ αναφέρει ο κ Κυριακόπουλος δεν είμαστε ευχαριστημένοι π.χ. με τα NPLs παρά την πρόοδο. Πριν χρόνια διαμορφωνόταν στο 16% και τώρα κινείται κάτω από το 5% στο σύνολο των δανείων αλλά δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Η αύξηση της πιστωτικής επέκτασης μας προβληματίζει και ειδικά στις πιστωτικές κάρτες όπου δεν υπάρχει πλήρης εικόνα καθώς τα στοιχεία είναι ελλιπή ελλείψει ολοκληρωμένου οικονομικού κύκλου.
Ο επικεφαλής της εποπτείας των τραπεζών σε ερώτηση πως ενημερώνεται η ΤτΕ για το αν μια τράπεζα έχει προβλήματα απάντησε « πρωτίστως πραγματοποιούνται τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι αλλά δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε ότι αξιοποιούμε και πληροφορίες που μας δίνουν οι ίδιοι οι τραπεζίτες της Α τράπεζας για την Β τράπεζα ή άλλες τράπεζες»
Η απάντηση αυτή που εκπλήσσει σε μεγάλο βαθμό αποδεικνύει ότι μεταξύ των τραπεζιτών δεν υπάρχει καρτέλ αλλά αντιθέτως ο ένας βάλλει κατά του άλλου. Στην ερώτηση αν η κρίση των subprime προβληματίζει την ΤτΕ ο κ Κυριακόπουλος τονίζει ότι « είναι σαφές ότι η Κεντρική Τράπεζα προβληματίζεται έντονα από την διεθνή κρίση. Όμως οι ελληνικές τράπεζες σε γενικές γραμμές διαθέτουν ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια.
Όμως θα πρέπει να τονιστεί ότι τυπικά υπάρχει κατώτατο όριο στον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας αλλά ουσιαστικά δεν υπάρχει ενιαίος δείκτης. ’λλος δείκτης ισχύει για μια τράπεζα άλλος για μια άλλη. Το εύρος που δίνει η ΤτΕ είναι σχετικά μεγάλο και διαφοροποιημένο. Σαφώς δεν υπάρχει τράπεζα από την οποία απαιτούμαι να έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 15% αλλά σίγουρα υπάρχουν τράπεζες που πρέπει να διαθέτουν υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας».
«Αν η κρίση των subprime πάντως συνεχιστεί τότε θα ανακύψει πρόβλημα στην κερδοφορία των τραπεζών αλλά και στην υλοποίηση των business plan. Η ΤτΕ παρακολουθεί πολύ στενά το θέμα». Η ρευστότητα στο σύστημα είναι ικανοποιητική; Στην ερώτηση αυτή ο κ Κυριακόπουλος αναφέρει ότι τηρουμένων των αναλογιών η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών ίσως να είναι και από τις καλύτερες στην Ευρώπη.
Π Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr