Στις εκθέσεις τους οι ξένοι οίκοι μπορεί να εκτιμούν ότι οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας η πραγματικότητα είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς προετοιμασμένες ώστε να αντιμετωπίσουν τις στρεβλώσεις στις αγορές χρήματος αλλά καιτην ρευστότητα έως το πρώτο εξάμηνο του 2008.
Τα ίδια κεφάλαια των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών ανέρχονται στα 25 δις ευρώ δηλαδή για το 2008 η σχέση τιμής προς λογιστική αξία διαμορφώνεται στο 2,8% που είναι ελκυστική στην τρέχουσα συγκυρία. Τα ίδια κεφάλαια διαμορφώνουν τους τελικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας οι οποίοι για τις ελληνικές τράπεζες παραμένουν ισχυροί.
Πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας οι ελληνικές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν. Η ρευστότητα αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για την λειτουργία μιας τράπεζας ωστόσο άλλο ρευστότητα άλλο ίδια κεφάλαια. Αποτελούν δύο διαφορετικές έννοιες.
Ο σκληρός πυρήνας της ρευστότητας στην ελληνική τραπεζική αγορά εκτιμάται στα 9-10 δις ευρώ ενώ συνολικά για το 2008 οι τράπεζες θα αντλήσουν από τι αγορές 14 -15 δις ευρώ μέσω τιτλοποιήσεων και καλλυμένων ομολογιώνώστε να ενισχύσουν περαιτέρω την ρευστότητα τους.
Με βάση αξιόπιστες πληροφορίες τηνμεγαλύτερη άντληση κεφαλαίων θα πραγματοποιήσει η Eurobank μέσα στο 2008και θα κινηθούν κοντά στα 4δις ευρώ δηλαδή χαμηλότερα κατά 2 με δις ευρώ από αυτά που εκτιμούσε η Deutsche bank.
Την δεύτερη μεγαλύτερη άντληση κεφαλαίων θα πραγματοποιήσει η Alpha bank η οποία σχεδιάζει να ενισχύσει την ρευστότητα της κατά 4 δις ευρώ. Στην τρέχουσα περίοδο η ρευστότητας της ανέρχεται στα 2,5 δις ευρώ. Αξιόπιστη πηγή αναφέρει ότι τα 4 δις ευρώ θα αντληθούν μέσω τιτλοποιήσεων και άλλων μορφών δανεισμού. Συγκεκριμένα 2 δις ευρώ θα αφορούν τιτλοποιήσεις.
H Alpha bank έως τώρα δεν έχει τιτλοποιήσει δάνεια της. Διαθέτει ένα αποθεματικό δανείων που θα μπορούσαν να τιτλοποιηθούν ύψους 14 δις ευρώ. Τα υπόλοιπα 2 δις ευρώ θα τα αντλήσει μέσω κοινών ομολογιακών δανείων ή καλυμμένων ομολογιών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο η Eurobank όσο και η Alpha bank μελετούν αυτή την περίοδο τις εκδόσεις των καλυμμένων ομολογιών.
Την 3η μεγαλύτερη άντληση ρευστότηταςμέσα στο 2008 θα πραγματοποιήσει η Πειραιώς η οποία σύμφωνα με την διοίκηση θα είναι της τάξης των 2,5 δις ευρώ και θα προέλθει μέσω τιτλοποίησης και καλλυμένων ομολογιών και κοινών ομολογιακών δανείων.
H Emporiki bank έχει αντλήσει συνολικά 1,8 δις ευρώ μέσα στο 2007 και για το 2008 θα προβεί σε ενίσχυση της ρευστότητας της κατά 1,5 με 2 δις ευρώ και θα αφορούν κοινά ομολογιακά δάνεια και ενδεχομένως τιτλοποιήσεις.
Η Εθνική τράπεζα διαθέτει σχέση δανείων προς καταθέσεις περί το 90% άρα διαθέτει ακόμη πλεονάζουσα ρευστότητα. Για το 2008 δεν σχεδιάζεται κάποιο πρόγραμμα αλλά αν προβεί μάλλον στο β΄ 6μηνο του 2008δεν θα υπερβαίνει τα 500 με 700 εκατ ευρώ.
Η ATE Bank πέραν της τιτλοποίησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 500 εκατ ευρώ δεν σχεδιάζει άλλη έκδοση. Διαθέτει λόγω χορηγήσεων προς καταθέσεις περίπου 80% και ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια. Πάντως με βάση πληροφορίες η ΑΤΕ σχεδιάζει για πρώτη φορά στην ιστορία της να προχωρήσει σε stock options το οποίο όμως μπορεί και να αποτελέσει μια έμμεση αλλά μικρή αύξηση κεφαλαίου.
Η Κύπρου επέκτεινε το πρόγραμμα άντλησης κεφαλαίων από τα 2 στα 4 δις ευρώ έτσι ώστε να μπορεί να πραγματοποιείεκδόσεις κοινών ομολογιακών δανείων, μειωμένης εξασφάλισης κ.α. Η Marfin δεν σχεδιάζει να αντλήσει κεφάλαια άμεσα.Παράλληλα αν εξεταστεί θέμα αύξησης κεφαλαίου δεν θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα από τα μέσα του 2008. Ταυτόχρονα αν προκύψουν ανάγκες ρευστότητας θα τις καλύψει μέσω της Dubai Investment Group.
Π. Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr