Αν επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση ο αντίκτυπος στην κερδοφορία ίσως να είναι λίγο μεγαλύτερος όχι όμως σε τέτοιο βαθμό που να ανατρέπει τους στόχους των business plan. Παρ΄ όλα αυτά οι τραπεζίτες εμφανίζονται αισιόδοξοι.
Όπως θα ανακοινώσουν με αφορμή την δημοσιοποίηση των κερδών του 2007 αυτή την εβδομάδα ότι λόγω της αξιοποίησης των αυξήσεων κεφαλαίου , της πιστωτικής επέκτασης στο εξωτερικό που δεν θα ανακοπεί ουσιαστικά αλλά και τις τιθάσευσης των εξόδων θα διατηρήσουν υψηλά περιθώρια κερδοφορίας. Τι σημαίνει όμως καθαρό περιθώριο κέρδους και πως θα επιδράσει στις κεφαλαιοποιήσεις;
Το margin διαμορφώνεται στο κλάδο συμπεριλαμβανομένης και της Εθνικής στο 3,2%. Η Εθνική ενισχύσει τον μέσο όρο καθώς το περιθώριο κέρδους της ανέρχεται στο 4,29% σε επίπεδο ομίλου το οποίο με την σειρά του ενισχύεται λόγω Τουρκίας και κερδών από το εξωτερικό. Το περιθώριο κέρδους στην Τουρκία αλλά και των χωρών της ΝΑ Ευρώπης κινείται μεταξύ 5% και 7%.
Η Eurobank συνεχίζει να εμφανίζει το δεύτερο καλύτερο περιθώριο κέρδους κοντά στο 3,26% για το 2007 η Πειραιώς ακολουθεί με 3% η Alpha με 2,9% ενώ σε περίπου αντίστοιχα επίπεδα κινούνται Κύπρου και Marfin Popular Bank. To margin που αποτελεί το κλειδί για την κερδοφορία των τραπεζών καθώς όσο αυξάνεται τόσο ενισχύεται το momentum κερδοφορίας ενώ όσο μειώνεται επιβραδύνεται ο ρυθμός ενίσχυσης των εσόδων θα επηρεαστεί θετικά και αρνητικά από ορισμένους παράγοντες.
1) Πορεία χορηγήσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι προφανές ότι μια γενική επιβράδυνση των δανείων θα έχει επίπτωση αρνητική. Όμως οι θετικές εκτιμήσεις για τα επιχειρηματικά και η διατηρισιμότητα που επιδεικνύουν τα δάνεια λιανικής στην Ελλάδα αποτελούν ανάχωμα στο ενδεχόμενο ουσιαστικής επιβράδυνσης της κερδοφορίας.
Βέβαια είναι πολύ πιθανό να υπάρξει επιβράδυνση στα στεγαστικά δάνεια περίπου 2-3% που σαφώς δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέα ποσότητα. Στο εξωτερικό οι αυξήσεις των επιτοκίων σε Ρουμανία και Πολωνία επηρεάζουν αρνητικά ωστόσο η σχέση δανείων προς ΑΕΠ παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.
Τα δάνεια αντιστοιχούν στο 59% του ΑΕΠτης Βουλγαρίας, στο 35% της Ρουμανίας , στο 33% της Σερβίας, στο 164% της Κύπρου στο 40% της Τουρκίαςκαι στο 90% της Ελλάδος. Η Ρουμανία στοχοποιείται ως η πιο επικίνδυνη οικονομία λόγω επιτοκίων και υπερτιμολόγησης των ακινήτων , ωστόσο μέσα στους επόμενους 6 μήνες θα πρέπει να αναμένεται αναστροφή τάσης. Το περιθώριο κέρδους στο εξωτερικό κινείται μεταξύ 5% και 7% που αποτελεί ισχυρό όπλο το οποίο όμως σταδιακά θα φθίνει και θα αναπληρώνεται από την αύξηση του όγκου των δανείων.
2) Οι αυξήσεις των επιτοκίων καταθέσεων αποτελούνσαφώς μια αρνητική εξέλιξη καθώς αναμένεται αύξηση των εξόδων εκ τόκων από τους προθεσμιακούς λογαριασμούς. Είναι σαφές ότι καμία τράπεζα δεν μπορεί να αντέξει να δανείζει δάνεια στεγαστικής πίστης στο 3,5% και να δανείζεται ως τράπεζα στο 5%.
Η επιδότηση του 1,5% αποτελεί ένα πολύ σοβαρό έξοδο και κόστος για τις τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι οι προσφορές των τραπεζών βαίνουν προς το τέλος τους ενώ δεν μπορούν να διατηρηθούν υψηλά τα επιτόκια καταθέσεων. Το θετικό στοιχείο όμως για τις ελληνικές τράπεζες είναι ότι διαθέτουνσημαντικά κεφάλαια αλλά και ρευστότητα. Εκτιμάται ότι η ρευστότητα του συστήματος διαμορφώνεται στα 5 με 6 δις ευρώ.
Ταυτόχρονα τράπεζες όπως η Eurobank και η Πειραιώς μπορούν να εκμεταλλευτούν τις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου ώστε να μειώσουν συνολικά τα αυξημένα έξοδα εκ τόκων λόγω υψηλών καταθετικών επιτοκίων. Αυτές οι δύο παράμετροι αναμένεται να οδηγήσουν τις ελληνικές τράπεζες σε margin κάτω του 3% πλην της Εθνικής η οποία λόγω της σωτήριας Finansbank καταφέρνει να παρουσιάζει μια πολύ θετική επίδοση. Με βάση εκτιμήσεις και εφόσον η κρίση των subprime δεν παραταθεί εκτιμάται ότι το margin της Εθνικής θα διαμορφωθεί περί το 4,15%, της Alpha στο 2,8% , της Eurobank στο 3% περίπου της Πειραιώς στο 2,9% της Marfin στο 2,8% όπως και της Κύπρου.
Π Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr