H αύξηση των επιτοκίων στη Ρουμανία κατά 2% το τελευταίο διάστημα αλλά και η αντίστοιχη αύξηση των επιτοκίων στην Πολωνία δημιουργούν την αίσθηση ότι οι ελληνικές τράπεζες που έχουν επενδύσει πάνω από 6 δις ευρώ στην ευρύτερη περιοχή θα επηρεαστούν αρνητικά λόγω ενδεχόμενη επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης των δανείων.
Η Eurobank και ακολούθως η Alpha bank από τις ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να επηρεαστούν από τις εξελίξεις στην Ρουμανία αφού διαθέτουν και τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς ενώ μια γενική επιβράδυνση των δανείων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της κερδοφορίας από το εξωτερικό. Μεγαλύτερη ίσως είναι η επίπτωση για την Erste bank που έχει εξαγοράσει την BCR την μεγαλύτερη τράπεζα της Ρουμανίας ή η Raiffeisen που επίσης διαθέτει ισχυρή παρουσία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ρουμανία ίσως να σχετίζονται με την υπερτιμολόγηση των ακινήτων ωστόσο η κεντρική Τράπεζα της χώρας εμφανίζεται πιο αισιόδοξη.
Τι προβλέπουν όμως οι Έλληνες τραπεζίτες συμμερίζονται αυτές τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις;
Η κρατούσα άποψη είναι ότι οι επιδράσεις από την αύξηση των επιτοκίων σε Ρουμανία και Πολωνία είναι πρόσκαιρες και δεν θα επηρεάσουν τον σχεδιασμό των ελληνικών τραπεζών.
Η διοίκηση της Eurobank υποστηρίζει ότι οι προβλέψεις της για την Πολωνία είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικές και ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο ρυθμός αύξησης των δανείων της θυγατρικής στην Πολωνία είναι πολύ υψηλός με τα δάνεια να ανέρχονται στα 1,3 δις και με προοπτική στο τέλος του 2008 να έχουν ξεπεράσει τα 2 δις ευρώ. Η Eurobank κατέχει περίπου το 2% του μεριδίου αγοράς της χώρας. Όσον αφορά την Ρουμανία παρά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα η αύξηση των χορηγήσεων ξεπερνά το 100%.
Οι διοικήσεις της Alpha και της Εθνικής εκτιμούν ότι οι επιδράσεις από τυχόν επιβράδυνση σε ορισμένες χώρες των Βαλκανίων θα είναι πρόσκαιρη και ότι εντός 6μήνου θα έχει υπάρξει αναστροφή τάσης. Μάλιστα η Εθνική ειδικά για τις επενδύσεις της στην Τουρκία είναι πολλή αισιόδοξη καθώς στοχεύει η Finansbank να επιτύχει κέρδη το 2009 περί τα 750 εκατ ευρώ.
Ποια είναι όμως τα εφόδια των ελληνικών τραπεζών στα μαύρα σύννεφα που αρχίζουν να εμφανίζονται στην Α. Ευρώπη.
1) Η μεγάλη διασπορά του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών στις χώρες αυτές. Συνολικά έχουν επενδυθεί 6 δις ευρώ που αντιστοιχεί σε περίπου 60 -65 δις ευρώ ενεργητικό δηλαδή όσο όλης της Eurobank σε ενοποιημένη βάση. Η όποια επιβράδυνση υπάρξει στην Ρουμανία θα αναπληρωθεί από άλλες χώρες στις οποίες έχουν παρουσία οι ελληνικές τράπεζες.
Πάντως θα πρέπει να τονιστεί ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων στην Ρουμανία σχετίζονται με την προσπάθεια της χώρας να ανακόψει τον δανεισμό σε ξένο νόμισμα. Οι τραπεζίτες προβλέπουν ότι ο ρυθμός αύξησης των χορηγήσεων μέχρι το 2016θα παραμείνει σημαντικός στις Βαλκανικές χώρες και θα κινείται σε ετήσια βάση περί το 18% με 20%. Παράλληλα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι η σχέση δανείων προς ΑΕΠ στις χώρες αυτές είναι ιδιαιτέρως χαμηλό.
Το 2007, τα δάνεια ως ποσοστό του ΑΕΠ ανήλθαν περίπου στο 41% (από 20% το 2000 και 124% στην Ευρωζώνη το Σεπτέμβριο του 2007), τα δάνεια προς τα νοικοκυριά στο 19% (από 5% το 2000 και 54% περίπου στην Ευρωζώνη το Δεκέμβριο του 2007), τα στεγαστικά στο 5% (από 2% το 2000 και 44% στην Ευρωζώνη το Σεπτέμβριο του 2007), η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων στο 19% (από 10% το 2000 και 64% στην Ευρωζώνη το Σεπτέμβριο του 2007), οι καταθέσεις στο 48% (από 25% το 1999 και 145% στην Ευρωζώνη στα τέλη του 2007) και τα αμοιβαία κεφάλαια στο 2% του ΑΕΠ (από σχεδόν 0% το 2000). Επίσης και η σχέση ενεργητικού προς ΑΕΠ στις χώρες της Α. Ευρώπης είναι χαμηλή. Στην Ελλάδα αντιστοιχείστο 175% , στην ΕΕ το 340% και στην Α. Ευρώπη περίπου στο 70%.
2) Σχεδιάζονται αυξήσεις κεφαλαίου από θυγατρικές στο εξωτερικό των ελληνικών τραπεζών με στόχο να αντλήσουν έως και 500 εκατ ευρώ.
3) Οι επενδύσεις των ελληνικών τραπεζών αυξάνονται ενώ χαρακτηριστικός είναι ο στόχος στην δημιουργία νέων καταστημάτων. Την τρέχουσα περίοδο οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν συνολικά 1900 καταστήματα ενώ το 2009 θ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr