Ο διοικητής της ΑΤΕ Δ. Μηλιάκος αναφερόμενος στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια επισήμανε ότι το τραπεζικό σύστημα των χωρών της περιοχής το 2030 δεν θα παρουσιάζει ουσιαστικές αποκλίσεις από το αντίστοιχο των χωρών της Ε.Ε., αφού σε μεγάλο βαθμό θα συγκλίνει προς αυτό.
Μετά τους κλυδωνισμούς που υπέστησαν κατά την προηγούμενη δεκαετία, τα τραπεζικά συστήματα των χωρών της περιοχής που πραγματοποίησαν τη μετάβαση στην οικονομία της αγοράς, τα τελευταία χρόνια υπήρξε ραγδαία βελτίωση, χάρη στην καλύτερη μακροοικονομική διαχείριση, στην απελευθέρωση της αγοράς χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, στην εξυγίανση και ιδιωτικοποίηση πολλών τραπεζών και στην είσοδο ξένων ισχυρών παικτών.
Μια ισχυρή ένδειξη των μεγάλων περιθωρίων ανάπτυξης των τραπεζών της περιοχής δίνει ο λόγος του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών κάθε χώρας στο ΑΕΠ της. Στην Ελλάδα, ο λόγος αυτός στα τέλη του 2006 ήταν 161%, ακριβώς το μισό του αντίστοιχου λόγου για το σύνολο της ΕΕ-25, που ήταν 322%. Στις χώρες της περιοχής μας, με εξαίρεση την Κύπρο, ο λόγος αυτός είναι σημαντικά κατώτερος του 100% αλλά αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς κάθε χρόνο. Επίσης ο ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης και της αύξησης των καταθέσεων στην περιοχή είναι κατά πολύ υψηλότεροι των χωρών της ζώνης του Ευρώ.
Έως το 2016, ο ρυθμός επέκτασης των τραπεζικών δανείων θα διατηρηθεί σε υψηλά σχετικά επίπεδα και εκτιμάται ότι θα είναι κατά μέσον όρο της τάξης του 16% ετησίως. Η λιανική τραπεζική, που μέχρι πρόσφατα υπολειπόταν σημαντικά της τραπεζικής των επιχειρήσεων, αναμένεται να αποτελέσει τον κύριο μοχλό ανάπτυξης κατά τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με τα business plans των μητρικών ομίλων, έως τα τέλη του 2009 ο αριθμός των καταστημάτων θα ξεπεράσει τα 3.000, ενώ τα έσοδα των τραπεζών από τις εκτός Ελλάδος δραστηριότητές τους που το 2006 προσέγγισαν το 12% του συνόλου( έναντι 8% το 2005), θα φθάσουν κατά μέσον όρο σε επίπεδα που θα υπερβαίνουν το 20%.
Α. Καμινάρης Αντιπρόεδρος ΤΤ
Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον επισήμανε ο κ Καμινάρης. «Πιστεύω ότι η Ελλάδα του 2030, δυνητικά θα μπορούσε να αποτελέσει περιφερειακό κέντρο αναφοράς για την οικονομία.Το τραπεζικό μας σύστημα, ο διεθνής του προσανατολισμός και δικτύωση, είναι ένα «δυνατό χαρτί».Η γεωγραφική μας θέση και η σιγουριά που δίνει στους διεθνείς επενδυτές, η εμπεδωμένη θεσμική και οικονομική σταθερότητα μιας χώρας εν μέσω «προβληματικών» αλλά αναδυομένων αγορών, της δίνει ένα ακόμη ισχυρό προβάδισμα.Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδος βελτιώνεται σημαντικά, νέα κίνητρα για ακόμη ταχύτερη ανάπτυξη μελετώνται και δίνονται και η υιοθέτηση του Ευρώ ως νομίσματος καθιστά την οικονομία μας επωφελή προορισμό συναλλαγών»
Τρύφων Κολλιντζας Attica bank
Η πορεία του τραπεζικού κλάδου και το μέλλον των μικρών και μεσαίων τραπεζών έχουν αποτελέσει τα τελευταία χρόνια αντικείμενο πολλών αναλύσεων και μελετών.
Παρόλο που το πλήθος των μικρών και μεσαίων τραπεζών μειώνεται τόσο στην Ελλάδα όσο και Διεθνώς, με ταυτόχρονη αύξηση των μεριδίων των μεγάλων τραπεζών, πολλές μικρές τράπεζες που συνεχίζουν την αυτόνομη πορεία τους, δραστηριοποιούνται με μεγάλη επιτυχία και έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα.
Το μέλλον λοιπόν κάθε τράπεζας καθορίζεται τελικά από τις αγορές και μπορεί να προσδιορισθεί μόνο αν ληφθούν υπόψη μία σειρά παραγόντων, που αν συνεκτιμηθούν όλοι μαζί μπορούν να καθορίσουν την στρατηγική της θέση και τις προοπτικές της. Αν και οι συνθήκες στον τραπεζικό κλάδο έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, οι τράπεζες δεν πρόκειται να πάψουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις.
Οι προοπτικές για τις τράπεζες στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης παραμένουν ευοίωνες, αρκεί οι τράπεζες να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις συνθήκες που διαμορφώνονται στο εξωτερικό περιβάλλον. Τα επόμενα χρόνια, οι ελληνικές τράπεζες καλούνται να κερδίσουν το στοίχημα της κερδοφορίας και της αποτελεσματικής διαχείρισης των κινδύνων, σε ένα ευνοϊκό
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr