Με το «σκεπτικό» αυτό η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, έκανε αποδεκτές τις προσφυγές υπαλλήλων της Εμπορικής Τράπεζαςκαι της ΕΚΟ και επέβαλε στην πρώτη πρόστιμο 30.000 ευρώ και στην δεύτερη 70.000 ευρώ, επειδή παρέλειψαν να ικανοποιήσουν πλήρως το δικαίωμα πρόσβασης των προσφυγόντων στην Αρχή εργαζομένων, στα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που είναι σχετικά με την αξιολόγησή τους και τους αφορούν ως εργαζομένους.
Όπως αναφέρεται στις σχετικές αποφάσεις της Αρχής (1και 2/2008) :
·Η Εμπορική Τράπεζα, ως εργοδότης, οφείλει, να ικανοποιήσει το δικαίωμα πρόσβασης του εργαζομένου στα προσωπικά δεδομένα, με την παράδοση αντιγράφων των σχετικών εγγράφων. Το υποκείμενο των προσωπικών δεδομένων ουδόλως οφείλει να επικαλεστεί και να αποδείξει τη συνδρομή εννόμου συμφέροντος, προκειμένου να έχει πρόσβαση σε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, που αφορούν το ίδιο
·Το δικαίωμα πρόσβασης, που παρέχει ο νόμος στο υποκείμενο των δεδομένων, έχει θεσπιστεί προκειμένου αυτόνα ελέγχει αν έχουν τηρηθεί από τον υπεύθυνο επεξεργασίας οι διαδικασίες θεμιτής επεξεργασίας για τα δεδομένα, που το αφορούν, δηλαδή αν αυτά είναι ακριβή, πρόσφορα, ενημερωμένα κλπ. Σε καμία, δε, περίπτωση το δικαίωμα πρόσβασης του υποκειμένου δεν είναι δυνατό να νοηθεί ως ένα απλό αίτημα προς επίδειξη. Αφετέρου, δεδομένου ότι ταζητηθέντα αντίγραφα εγγράφων περιέχουν στοιχεία, που προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις(ΠΔ 156/1994), θεσπίζεται ρητή υποχρέωση του εργοδότη για τη χορήγηση των στοιχείων αυτών.
·Η επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα δεν επιτρέπεται να έχει ως σκοπό ή να επιφέρει ως αποτέλεσμα την εισαγωγή αθέμιτων διακρίσεων κατά την απασχόληση.
·Η Εμπορική Τράπεζα, ως υπεύθυνος επεξεργασίας, έχει, εξαιτίας ενεργειών και παραλείψεων των οργάνων της, παραλείψει να ικανοποιήσει πλήρως το δικαίωμα πρόσβασης, που άσκησε ο προσφεύγων. Έχει, συνεπώς, παραβιάσει τις επιταγές του Νόμου. Επίσηςέχει τοποθετήσει τον προσφεύγοντα σε μία προσωποπαγή θέση Συμβούλου Διεύθυνσης, παραλείποντας να του εξειδικεύσει επακριβώς τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες, που αντιστοιχούν στη συγκεκριμένη θέση εργασίας. Με την παράλειψή της αυτή, η Εμπορική Τράπεζα έχει ιδίως παραβιάσει τις διατάξεις, που θεσπίζουν σε βάρος του εργοδότη υποχρέωση ενημέρωσης των εργαζομένων του, στη βάση σύμβασης εξαρτημένης εργασίας, για τους όρους της σύμβασης εργασίας τους και έχει, συνεπώς, παραβιάσει και τις διατάξεις του Νόμου 2472/1997, που θεσπίζουν, αφενός, υποχρέωση του εργοδότη υπεύθυνου επεξεργασίας να προβαίνει στην απαιτούμενη ενημέρωση των τηρουμένων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τις νομικές διατάξεις, που διέπουν τη λειτουργία του συγκεκριμένου αρχείου και, αφετέρου, να προβαίνει σε επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των εργαζομένων του για καθορισμένους, σαφείς και, προπάντων, νόμιμους σκοπούς. Και τούτο, διότι προκύπτει, ότι η παράλειψη αυτή της Εμπορικής Τράπεζας καταλήγει στο ότι ο προσφεύγων αμείβεται, χωρίς να του ανατίθενται ουσιαστικά καθήκοντα και παραμένει, επομένως, χωρίς ουσιαστική απασχόληση, η οποία να αντιστοιχεί στα ουσιαστικά προσόντα του και στο βαθμό, τον οποίο τυπικά κατέχει. Το γεγονός αυτό συνιστά σύμφωνα με τα διεθνώς κρατούντα στο πεδίο εφαρμογής του εργατικού δικαίου ιδιαίτερη προσβολή της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας του προσφεύγοντος ως εργαζομένου, η οποία και αποτελεί μορφή ηθικής παρενόχλησής του.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr