Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Μότσιος: «Στην τριετία που πέρασε σημειώθηκε νέα μείωση του δικτύου καταστημάτων, καθώς και μείωση του αριθμού των τραπεζοϋπαλλήλων, μέσα από αλλεπάλληλα προγράμματα εθελούσιας εξόδου. Ως αποτέλεσμα, είχαμε ενίσχυση της πίεσης και της εντατικοποίησης της εργασίας κυρίως στα καταστήματα, αλλά και συνθήκες τραπεζικού αποκλεισμού για ολόκληρες τοπικές κοινωνίες της περιφέρειας, όπως και για σημαντικό μέρος της πελατείας στις μεγάλες πόλεις. Απέναντι σε αυτά, η ΟΤΟΕ πρόβαλε τεκμηριωμένα και με διεθνείς συγκρίσεις, τις βασικές της θέσεις ότι: Το διάστημα 2021-2023 η υπερβολική μείωση του δικτύου καταστημάτων (-9,7%) και της απασχόλησης (-8,1%), δεν οφείλεται κυρίως στην τεχνολογική πρόοδο και σε επιλογές της πελατείας, αλλά σε ακραίες επιλογές συρρίκνωσης των Τραπεζών, με κύριο στόχο την περικοπή κόστους».
Στην συνέχεια ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ ανέφερε ότι σε σχέση με την Ευρωζώνη, η μείωση στον αριθμό καταστημάτων, ΑΤΜ και προσωπικού είναι πολύ μεγαλύτερη στη χώρα μας τονίζοντας ότι: «Η συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα εξυπηρέτησης της πελατείας που για διάφορους λόγους αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν τις ψηφιακές συναλλαγές. Στόχος των Τραπεζών δεν πρέπει να είναι αποκλειστικά τα κέρδη, πόσο μάλλον τα υπερκέρδη, αλλά και η κάλυψη των αναγκών της πελατείας, της οικονομίας και της κοινωνίας. Σήμερα, όχι μόνο δεν πλεονάζει, αλλά λείπει προσωπικό στις Τράπεζες. Κατά συνέπεια, πρέπει να σταματήσει το κλείσιμο των καταστημάτων και η συνεχής μείωση του προσωπικού. Χρειαζόμαστε νέες προσλήψεις στις Τράπεζες τώρα».
Μάλιστα, όπως τόνισε «στα τέλη του 2023 στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν 365 κάτοικοι/τραπεζοϋπάλληλο, έναντι 198 στην Ευρωζώνη. 7.370 κάτοικοι/κατάστημα στην Ελλάδα, έναντι 3.287 κατοίκων/κατάστημα στην Ευρωζώνη. Η απόσταση από την Ε.Ε. είναι πολύ μεγάλη».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr