Συγκεκριμένα, ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2024, αντί το 2025, όπως προβλεπόταν από τη σχετική νομοθεσία, το Υπερταμείο απορροφά το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με το μοντέλο διοίκησής του να προσαρμόζεται. Δηλαδή, μέχρι το τέλος του χρόνου θα εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση για την απορρόφηση του ΤΧΣ από το Υπερταμείο, το οποίο καθίσταται καθολικός διάδοχος των δύο Ταμείων (ΤΑΙΠΕΔ και ΤΧΣ) και αναλαμβάνει τις συμβατικές, δανειακές και νομικές τους δεσμεύσεις.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι οι “εκκρεμότητες” που αφορούν τη διάθεση του 18% της Εθνικής Τράπεζας που κατέχει το Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ αλλά και της Attica Bank (72,54% ελέγχει το ΤΧΣ) θα έχουν κλείσει μέχρι το τέλος του 2024.
Έτσι, καθώς μένει χωρίς “φυσικό αντικείμενο” το ΤΧΣ μέχρι το τέλος του 2025, όπως προβλέπεται από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο (συστατικός νόμος), “ρίχνει’ τίτλους τέλους. Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης η διατήρησή του δεν έχει νόημα καθώς έχει ήδη πραγματοποιήσει με μεγάλη επιτυχία, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, τις αποκρατικοποιήσεις της Εurobank, της Αlpha Bank, της Πειραιώς και του 22% της Εθνικής.
Η Εθνική Τράπεζα και η Attica
Ουσιαστικά, όπως φαίνεται και από τα προαναφερόμενα, ο κ. Χατζηδάκης, έδωσε το στίγμα των εξελίξεων για τις δύο μεγάλες εκκρεμότητες του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ουσιαστικά είπε ότι μέχρι το τέλος του 2024, θα γίνει η διάθεση του 18% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και η συγχώνευση της Αttica Bank με την Παγκρήτια.
Υπενθυμίζεται, ότι μιλώντας στο Bloomberg, την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι αποφάσεις για τη διάθεση του 18% - μέρους ή του συνόλου - της Εθνικής Τράπεζας που παραμένει στο ΤΧΣ θα εξεταστούν το φθινόπωρο “ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς”. Ουσιαστικά, αυτό που προκύπτει είναι ότι δεν έχει κριθεί ακόμη εάν το δημόσιο θα διατηρήσει ένα ποσοστό, ενδεχομένως οριακά κάτω από 10% ή θα προκριθεί η πλήρης αποεπένδυση του δημοσίου.
Είναι, πάντως, το δεύτερο placement της Εθνικής, μετά από αυτό του 22% πέρσι και θα πραγματοποιηθεί μετά την αύξηση κεφαλαίου της Αttica Bank που δρομολογείται για τις αρχές του φθινοπώρου και η οποία ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία του λεγόμενου 5ου τραπεζικού πόλου που θα προκύψει από τη νομική συγχώνευση με την Παγκρήτια (που θα έχει προηγηθεί) και τους ιδιώτες μετόχους να ανεβάζουν το ποσοστό τους άνω του 50% στο νέο σχήμα/οργανισμό, περιορίζοντας σημαντικά τη συμμετοχή του δημοσίου.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr