Η συγκυρία για τη χώρα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή καθώς υπάρχουν διαθέσιμοι τεράστιοι χρηματοδοτικοί πόροι από την ΕΕ που αποτελούν μέγιστη ευκαιρία για τον αποτελεσματικό μετασχηματισμό της οικονομίας και την αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης με βάση τις νέες στρατηγικές προτεραιότητες που έχουν προκριθεί σε ευρωπαικό επίπεδο και θέτουν στο επίκεντρο την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των πόρων θα κατευθυνθεί στη χρηματοδότηση της πράσινης οικονομίας και της ενεργειακής μετάβασης της χώρας καθώς εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν σημαντικές επενδύσεις που κυμαίνονται στα 500 δισ. ευρώ έως το 2050.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Η Πειραιώς, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ότι αφορά στην αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πόρων της ΕΕ από διάφορα προγράμματα, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), το RePowerEU, το EΣΠΑ, με το σύνολο των ευρωπαϊκών κεφαλαίων που θα κατευθυνθούν στην Ελλάδα έως το 2027 να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 60 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία η Ελλάδα συνολικά έχει επιτύχει τη μέγιστη κατανομή κεφαλαίων από το ΤΑΑ και μετά την πρόσφατη έγκριση του τροποποιημένου Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα συνολικά κεφάλαιά του για την Ελλάδα ανέρχονται συνολικά σε 36 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα η Πειραιώς έχει ήδη λάβει την 5η δόση από το Ταμείο & Ανάκαμψης Ανθεκτικότητας Το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) εδραιώνοντας την ηγετική θέση του Ομίλου στην ανάληψη προγραμμάτων του Ταμείου με μερίδιο αγοράς 40%. Έχει ήδη συνάψει 71 δάνεια συνδεδεμένα με το ΤΤΑ, με περίπου 4 δισ. ευρώ προϋπολογισμένα έργα, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ αφορά χρηματοδότηση από την Τράπεζα. Η ζήτηση επικεντρώνεται κυρίως σε έργα φωτοβολταϊκών/πράσινων έργων, ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και έργα ανάπτυξης δικτύων οπτικών ινών ενώ από τις 71 συμβάσεις, οι 46 αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χρηματοδοτώντας επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ, κατανεμημένες σε διάφορους τομείς, όπως Τουρισμός, Μεταποίηση, IT - Software, Logistics». Η Πειραιώς έχει σχεδιάσει και υλοποιεί το Σχέδιο Μετάβασης Ενέργειας, ένα τεκμηριωμένο εμπορικό σχέδιο δράσης, που θα έχει ως αποτέλεσμα στοχευμενες χρηματοδοτήσεις στον τομέα αυτό ύψους 5 δισ. ευρώ έως το 2025 που θα φθάσουν συνολικά τα €8 δισ. συμπεριλαμβανομένων της έκδοσης ομολόγων και των αμοιβαίων κεφαλαίων.
ΔΙΠΛΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ
Κρίσιμος παράγοντας για την αξιοποίηση των πόρων αυτών προς την σωστή κατεύθυνση και την υποστήριξη της πράσινης μετάβασης του επιχειρηματικού τομέα είναι η ικανότητα των επιχειρήσεων να προσαρμοστούν υιοθετώντας τις κατάλληλες αλλαγές και πραγματοποιώντας αντίστοιχα κατάλληλες επενδύσεις. Η Πειραιώς δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην υποστήριξη των πελατών της έχοντας αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο συνεργασίας που περιλαμβάνει την καθοδήγησή τους με συμβουλευτικές εξατομικευμένες υπηρεσίες και χρηματοδοτικές λύσεις που εμπεριέχουν όλες τις παραμέτρους των αναγκαίων προσαρμογών που συνδέονται με τα έργα της ενεργειακής τους μετάβασης, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια και αυτονομία και τους εθνικούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Η Τράπεζα έχει ως στόχο να δώσει τη δυνατότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στο νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και εξοικονόμησης ενέργειας που θα τους επιτρέψει να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους στην αγορά, να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος και να εισέλθουν σε νέους καινοτόμους τομείς.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην υποστήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών τους οποίους υποστηρίζει ολοκληρωμένα για την επιλογή τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον, προκειμένου να επιτευχθεί η αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών ή των εγκαταστάσεών τους. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η αυτονομία των ενεργειακών αναγκών τους, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και γενικά η προώθηση επενδύσεων βιώσιμης επιχειρηματικότητας.
Οι βασικοί τομείς όπου υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες επενδύσεων σε έργα «Πράσινης» Μετάβασης είναι:
• Ταχεία ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
• Αποθήκευση ενέργειας
• Ενεργειακή απόδοση
• Ηλεκτρισμός ελαφρών μεταφορών
• Οικονομία πράσινου υδρογόνου
• Συνθετικά πράσινα καύσιμα
• Καινοτομία και συστημικές λύσεις στη δέσμευση άνθρακα
Σημειώνεται ότι η Πειραιώς, είναι η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που, ήδη από το 2020, προχώρησε σε εταιρικές χρηματοδοτήσεις εντάσσοντας στη διαδικασία αξιολόγησης κριτήρια ESG και, μέχρι σήμερα, έχει υλοποιήσει έναν σημαντικό αριθμό χορηγήσεων που αφορούν μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις.
Τα κριτήρια αυτά συμπεριλαμβάνουν μετρήσιμους στόχους που σχετίζονται με:
• τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής αποδοτικότητας
• τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα
• την ορθολογική κατανάλωση νερού,
• τη μείωση και διαχείριση των απορριμμάτων τους,
• την ανακύκλωση σχετικών υλικών της παραγωγικής διαδικασίας και • εργασιακά και κοινωνικά θέματα.
Αντίστοιχα, εξειδικευμένες υπηρεσίες παρέχει η Τράπεζα και στα νοικοκυριά υποστηρίζοντας την αναβάθμιση και αποδοτικότητα των κτιρίων τους και τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσέων τους, με ταυτόχρονη μείωση του ενεργειακού τους κόστους.
«ΠΡΑΣΙΝΕΣ» ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Μέσω των πολιτικών που ακολουθεί η Τράπεζα έχει πετύχει:
» Η συνολική ισχύς των έργων ΑΠΕ που έχουν χρηματοδοτηθεί από την Τράπεζα ανέρχεται σε 2,1 GW
» Οι επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ έχουν ως αποτέλεσμα να μην εκλύονται ετησίως 4,1 εκατ. τόνοι CO2
» Έχει 40.600 «πράσινους» πελάτες
» Τα εγκεκριμένα πιστωτικά όρια πράσινης χρηματοδότησης ανέρχονται σε 2,4 δισ. ευρώ
Από το 2020 ο Όμιλος έχει επιτύχει μηδενικές εκπομπές της κατηγορίας Scope 2 υλοποιώντας συστηματικά τη δέσμευσή του να προμηθεύεται την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει για τη λειτουργία των κτιρίων του κατά 100% αποκλειστικά από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Θέτοντας και μακροπρόθεσμους στόχους και με έτος βάσης το 2019, η Πειραιώς επιδιώκει να επιτύχει:
- 50% μείωση της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030.
- 50% μείωση της συνολικής κατανάλωσης χαρτιού έως το 2030.
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
Ο άλλος πυλώνας της στρατηγικής της Πειραιώς αφορά στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου οργανωτικού και ψηφιακού μετασχηματισμού αξιοποιώντας προς όφελος των πελατών αλλά και των εργαζομένων της τις εξελίξεις στο ψηφιακό περιβάλλον. Η χρήση των ψηφιακών τραπεζικών καναλιών της Τράπεζας διευρύνεται συνεχώς με το 97% του συνολικού όγκου συναλλαγών να πραγματοποιείται πλέον ψηφιακά.
Με βάση την πελατοκεντρική καινοτομία, στον πυρήνα του ψηφιακού μετασχηματισμού βρίσκεται το νέο μοντέλο καταστημάτων όπου αξιοποιούνται πλήρως η ψηφιακή τεχνολογία και ενσωματώνονται οι πλέον σύγχρονες ευρωπαϊκές τραπεζικές τάσεις.. Στο νέο κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς, οι συναλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά μέσω μηχανημάτων που αξιοποιούν το ολοκληρωμένο δίκτυο ψηφιακών καναλιών, με τη βοήθεια του ανθρώπινου δυναμικού της Τράπεζας όπου είναι απαραίτητο.
Με τη χρήση των ψηφιακών μέσων και την ψηφιοποίηση των λειτουργιών, επιτυγχάνεται ο δραστικός περιορισμός των αναγκαίων εντύπων, με αποτέλεσμα, τόσο τον περαιτέρω περιορισμό του χρόνου ολοκλήρωσης των συναλλαγών, όσο και τη σημαντική μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος της Τράπεζας. Η μετατροπή των καταστημάτων έχει ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί σταδιακά. Έως τα τέλη του έτους, περί τα 30 καταστήματα του δικτύου της Τράπεζας θα έχουν υιοθετήσει το νέο μοντέλο και στα τέλη του 2024 θα έχει σταδιακά ολοκληρωθεί η μετάβαση για το σύνολο των καταστημάτων της Τράπεζας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr