Ο κ. Ζαββός συμμετείχε στο πάνελ με θέμα «The Role of Investors for a More Inclusive Business Environment» με τις κυρίες Βίκυ Κεφαλά, EIC Board Member και Barbara Clarke, Founder and Board Chair of The Impact Seat Foundation, και συντονίστρια την Δρα. Φαίη Μακαντάση, Διευθύντρια Ερευνών στον ερευνητικό οργανισμό διαΝΕΟσις.
Η κα. Μακαντάση ξεκίνησε την ερώτησή της, επισημαίνοντας ότι ο κ. Ζαββός ως Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα το 2020, πέρασε την διάταξη της εταιρικής διακυβέρνησης βάσει της οποίας θεσμοθετείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα υποχρεωτική ποσόστωση για την συμμετοχή των γυναικών κατά 25% στα Διοικητικά Συμβούλια των επιχειρήσεων.
Ο κ. Ζαββός σημείωσε στην απάντησή του ότι η καινοτόμος αυτή διάταξη αποτέλεσε σημαντικό προπομπό για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την χρησιμοποίησε ως σημείο αναφοράς για τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά μέτρα που υιοθετήθηκαν και αποβλέπουν στην ισόρροπη εκπροσώπηση γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια των εταιριών.
«Εφόσον υπάρχει θεσμοθετημένο το πλαίσιο εναπόκειται στην εποπτική αρχή που είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αν οι εισηγμένες εταιρίες εφαρμόζουν πραγματικά αυτήν την διάταξη», συμπλήρωσε.
«Πράγματι έχει σημειωθεί κάποια σχετική πρόοδος αν λάβει κανείς υπόψη ότι η εκπροσώπηση των γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια ανήρχετο το 2021 στο 15,4% και αυξήθηκε στο 23% το 2022. Βέβαια αυτή δεν αρκεί και θα πρέπει να καταβληθεί κάθε αναγκαία προσπάθεια γιατί και η Ευρωπαϊκή οδηγία προβλέπει ότι το 2026 το 40% των μη εκτελεστικών μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των εταιριών θα πρέπει να είναι γυναίκες, καθώς και το 33% όλων των διευθυντικών στελεχών».
O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της HDB αναφέρθηκε στην ίδια την Τράπεζα ως θετικό της γυναικείας εκπροσώπησης, υπογραμμίζοντας πως το 40% στο σύνολο των εργαζομένων είναι γυναίκες.
Επίσης, ο κ. Ζαββός μίλησε για τον ρόλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στην ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας ως μια από τις πρώτες εταιρίες του Δημοσίου που υιοθέτησαν τα ESG (Environmental- Social – Governance) κριτήρια τόσο στην εσωτερική τους λειτουργία, όσο και στα χρηματοδοτικά της εργαλεία.
«Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα παρέχει το Ταμείο Καινοτομίας το οποίο παρέχει κεφάλαια επιστροφής -το 5% του δανείου- επιστρέφεται ως bonus, στις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν ESG κριτήρια. Παράλληλα, δημιούργησε το εργαλείο ESG tracker, που παρέχεται δωρεάν στο site της HDB, όπου όλες οι επιχειρήσεις μπορούν να αυτό-αξιολογηθούν σχετικά με την εφαρμογή των ESG κριτηρίων και να λάβουν report που αναδεικνύει τα κενά τους και τα σημεία που χρήζουν βελτίωση», σημείωσε.
Αναφερόμενος στα επόμενα προϊόντα της Τράπεζας, πρόσθεσε ότι στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που σχεδιάζει η HDB για το 2024 και μετά, όλες οι επιχειρήσεις που υποβάλουν αίτημα για χρηματοδότηση θα πρέπει τα έχουν πρώτα υποβάλλει report για την εφαρμογή των ESG κριτηρίων.
«Σκοπός είναι τα θηλυκά μυαλά να μη αναπτύσσουν επιχειρηματικότητα ανάγκης, αλλά με τη στήριξη της πολιτείας να δημιουργηθούν δυναμικές και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις από τους στυλοβάτες του κοινωνικού ιστού που είναι οι γυναίκες», δήλωσε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Ζαββός.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr