«Αυτό που συνέβη στις ΗΠΑ και με την Credit Suisse είναι μάλλον απίθανο να συμβεί στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ελλάδα» τόνισε ο Φ. Καραβίας, ενώ συνέχισε ότι «στην Ευρώπη έχουμε ισχυρό εποπτικό σύστημα ακόμα περισσότερο μετά την ίδρυση του Single Supervisory Mechanism (SSM), το σύστημά μας έχει τεσταριστεί και έχει επιτύχει στην Ευρώπη και οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν λιγότερα δάνεια με μόχλευση σε σχέση με τις αμερικανικές τράπεζες».
Επίσης ο Φωκίων Καραβίας τόνισε ότι «στην Ελλάδα η ποιότητα των assets δεν έχει επηρεαστεί σε γενικές γραμμές, είναι πολύ μικρή η έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε commercial real estate loans (CRELoans). Έχουμε όμως δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο (η πλειοψηφία των στεγαστικών δανείων είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο) και τα παρακολουθούμε πολύ στενά. Δεν έχουμε δει δείγματα ανησυχητικά και έχουμε λάβει δύο μέτρα που είναι πολύ θετικά, οι επιδοτήσεις για τους ευάλωτους και το οριζόντιο πλαφόν στα επιτόκια.»
Ο Φ. Καραβίας εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι στην Ελλάδα δε θα υπάρξει πιστωτικό κραχ (credit crunch), αλλά εκτίμησε ότι θα υπάρξει πιστωτική επέκταση, αλλά μικρότερη σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.
Επίσης ο Φ. Καραβίας προέβλεψε ότι το Μάιο η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0.25% «Υπάρχει δυναμική στην ελληνική οικονομία – είχαμε υψηλή ανάπτυξη τα έτη 2022 και 2023 – άρα σε αυτό το πλαίσιο δε θα δούμε σημαντική πτώση στην πιστωτική επέκταση, αντίθετα περιμένουμε ισχυρή επέκταση κυρίως στον επιχειρηματικό τομέα» τόνισε ο Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, που επίσης τόνισε ότι στην Ευρώπη υπάρχει συνεχής έλεγχος και εποπτεία στα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών. «Στην Ευρώπη οι κανόνες είναι ήδη αυστηροί και γίνονται πιο αυστηροί» τόνισε ο Π. Μυλωνάς.
Ο επικεφαλής της Εθνικής Tράπεζας επεσήμανε ακόμα ότι οι ξένες επενδύσεις θα συνεχίσουν να αυξάνουν και οι τράπεζες θα προσφέρουν ρευστότητα γι’ αυτό. "Τα σημάδια είναι θετικά για τον τραπεζικό τομέα, θα δει ισχυρή ζήτηση από τομείς όπως ο τουρισμός και το real estate", πρόσθεσε.
Αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια, επεσήμανε ότι το τραπεζικό σύστημα έχει προχωρήσει σημαντικά. Το θέμα των NPEs έχει πλέον «εξαφανιστεί». "Υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να γίνουν ακόμα αλλά δεν αποτελεί πλέον ζήτημα", σημείωσε.
Την εν λόγω συζήτηση, συντόνισε ο επικεφαλής των Financial Times στις ΗΠΑ, Πίτερ Σπίγκελ, ο οποίος κλείνοντας τη συζήτηση ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Ήταν ευχάριστο που ήρθα στην Ελλάδα για τα καλά νέα του τραπεζικού συστήματος, καθώς στις ΗΠΑ κυριαρχούν κακά νέα για τις τράπεζες».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr