Ειδικότερα, η Morgan Stanley σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες υιοθετούν την παραπάνω πρωτοβουλία, δηλαδή να διατηρήσουν τα επιτόκια στα ενήμερα στεγαστικά δάνεια σταθερά περίπου στα επίπεδα του Μαρτίου, ώστε να στηρίξουν τους δανειολήπτες.
Στο πλαίσιο λοιπόν του νέου μέτρου, το Euribor καθορίζεται ουσιαστικά στο επιτόκιο του τέλους Μαρτίου, ενώ περαιτέρω αυξήσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας δεν θα περνάνε στα στεγαστικά δάνεια. Με απλά λόγια, όλα τα στεγαστικά για τους επόμενους δώδεκα μήνες μετατρέπονται σε δάνεια με σταθερό επιτόκιο.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο οίκος σημειώνει πως το guidance των ελληνικών τραπεζών για το 2023 βασίζεται σε ένα επιτόκιο της ΕΚΤ της τάξεως του 2,5% - 2,8%, επομένως δεν υπάρχει κάποιος αρνητικός αντίκτυπος τόσο στις βάσεις που έχουν θέσεις οι ίδιες για εφέτος, όσο και στο consensus των εκτιμήσεων.
Ωστόσο, φαίνεται πως θα περιορίσει περαιτέρω τα ανοδικά περιθώρια από τις αυξήσεις των επιτοκίων πέραν του 3% στο χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών τους δανείων.
Παράλληλα, αυτή η πρωτοβουλία δεν θα έχει αντίκτυπο στην κατηγοριοποίηση των δανείων, καθώς δεν θα βασίζεται σε αξιολόγηση της ικανότητας πληρωμής των δανειοληπτών, αλλά μάλλον είναι ένα οριζόντιο μέτρο που παρέχει μπόνους σε όσους δανειολήπτες συνεχίζουν να πραγματοποιούν τις πληρωμές εγκαίρως.
Πόσο αυξήθηκαν τα δάνεια
Η Morgan Stanley σημειώνει τέλος πως τον Φεβρουάριο, τα δάνεια αυξήθηκαν κατά 3,8% σε ετήσια βάση στην Ελλάδα, αλλά ήταν χαμηλότερα από την αύξηση του 4,7% που κατέγραψαν σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο.
Σε μηνιαία βάση σημείωσαν πτώση 0,7% τον Φεβρουάριο. Οι καταθέσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 3% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, αλλά μειώθηκαν κατά 0,7% σε μηνιαία βάση. Ωστόσο, ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις (LDR) για τον κλάδο εξακολουθεί να είναι χαμηλός στο 62%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr