Σε έκθεσή του για τις Προοπτικές των Ελληνικών Τραπεζών το 2023 Ο οίκος αναγνωρίζει ότι τα ρίσκα για την ποιότητα ενεργητικού θα ενταθούν λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, ωστόσο, τονίζει ότι ο σχηματισμός νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων θα είναι διαχειρίσιμος, λαμβάνοντας υπόψη τα κρατικά μέτρα στήριξης και την μακροοικονομική ανθεκτικότητα της Ελλάδας.
Η Fitch εκτιμά πως η ελληνική τραπεζική αγορά θα κινηθεί κόντρα στην συνολική τάση επιδείνωσης των δεικτών μη εξυπηρετούμενων δανείων στη Δυτική Ευρώπη. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οίκου αξιολόγησης, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα θα πέσουν στο 7% στα τέλη του 2022 και περίπου στο 5% έως τα τέλη του 2023.
Όπως σημειώνει η Fitch, ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος έχει βελτιώσει σημαντικά τα θεμελιώδη του στα δάνεια τα τελευταία δύο χρόνια, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας που παραμένουν. Έπειτα από τα καλύτερα των προβλέψεων αποτελέσματα του 2022, ο οίκος εκτιμά ότι η συνολική λειτουργική κερδοφορία του κλάδου θα διατηρηθεί κοντά στο 2% του ενεργητικού (RWA), παρά τα χαμηλότερα έσοδα από το trading, καθώς οι ζημιές από τις τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων θα είναι μικρές όταν οι τράπεζες ολοκληρώσουν το μεγαλύτερο μέρος της εξυγίανσης του ενεργητικού φέτος.
Η Fitch δίνει συνολικά ουδέτερες προοπτικές στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, αναμένει ωστόσο πρόσθετη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού και της κερδοφορίας. Παράλληλα αναμένει πως στην Ελλάδα οι τράπεζες θα ωφεληθούν περισσότερο από τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ με τις χορηγήσεις να ξεπερνάνε το ρυθμό αύξησης των καταθέσεων. Τυχών νέα αρνητικά σοκ στην ελληνική οικονομία που επηρεάζουν την οικονομική ανάκαμψη και, τελικά, τις προοπτικές των τραπεζών αποτελούν καθοδικό κίνδυνο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr