Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, η αποπληρωμή των φθηνών δανείων από τις τράπεζες αποτελεί μέρος της προσπάθειας της τράπεζας να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού.
Οι τράπεζες θα επιστρέψουν 296,3 δισεκατομμύρια ευρώ φθηνού δανεισμού στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αφού πλέον οι όροι των συγκεκριμένων δανείων έχουν καταστεί λιγότερο επωφελείς.
Μετά τις αυστηρές αυξήσεις επιτοκίων άνοιξε μαζί και μια συζήτηση για το αν οι τράπεζες θα επέστρεφαν τα δάνεια αυτά στην ΕΚΤ με τη μορφή αποθεματικών, θέλοντας να εκμεταλλευθούν τα υψηλά επιτόκια.
Ωστόσο, στην τελευταία συνεδρίασή της η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα δέχεται τα TLTROs με βάσει τα τρέχοντα επίπεδα των επιτοκίων, δίνοντας έτσι κίνητρο στις τράπεζες ούτως ώστε να επιστρέψουν τα δάνεια αυτά.
Ποιες χώρες θα αντιμετωπίσουν πιεστικές συνθήκες
Βάσει των προβλέψεων των αναλυτών, οι χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης θα αντιμετωπίσουν πιο πιεστικές συνθήκες, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των κρατικών τους ομολόγων θα επανέλθει στην αγορά αφού δεσμευθούν στην ΕΚΤ ως εγγύηση για τα δάνεια TLTROs.
«Σαφώς, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα θα υποφέρουν από τις μεγάλες αποπληρωμές, ενώ ο αντίκτυπος θα είναι μικρότερος για τη Γερμανία και τη Γαλλία», επισημαίνει ο Λουί Ορό στρατηγικός αναλυτής της Credit Agricole.
Σύμφωνα με τον ίδιο το κίνητρο για τις τράπεζες στη Νότια Ευρώπη για να επιστρέψουν τα φθηνά δάνεια είναι μικρότερο, επειδή στηρίζονται στα TLTROs για τη χρηματοδότησή τους σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι οι αντίστοιχες τράπεζες του πυρήνα της Ευρωζώνης.
Η επόμενη ημερομηνία για την αποπληρωμή των δανείων έχει προγραμματιστεί για τις 21 Δεκεμβρίου, που σημαίνει ότι ορισμένες τράπεζες ενδέχεται να επιλέξουν να περιμένουν μέχρι τότε πριν προβούν σε κάποια κίνηση, αναφέρουν οι αναλυτές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr