Πιο αναλυτικά στα κυριότερα σημεία της ομιλίας του σημείωσε:
«H σημασία της υιοθέτησης κριτηρίων βιωσιμότητας καθίσταται ολοένα και πιο σημαντική για τις τράπεζες, καθώς, τόσο οι ρυθμιστικές και εποπτικές αρχές, το κράτος και τα διεθνή πρότυπα, σε θεσμικό επίπεδο όσο και οι επενδυτές και το κοινό γενικότερα ασκούν πίεση στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την άμεση υιοθέτηση των κριτηρίων ESG, τα οποία θεωρούν ως το κύριο εργαλείο για τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία.
Η ενσωμάτωση των ESG κριτηρίων αποτελεί πολυδιάστατη πρόκληση για τα τραπεζικά ιδρύματα καθώς και για τους πελάτες τους. Η αξιολόγηση κλιματικών και περιβαλλοντικών κινδύνων στη δανειοδοτική διαδικασία, δημιουργεί ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς τη συλλογή και ανάλυση νέων δεδομένων, πολλά εκ των οποίων οι πελάτες δεν είναι ακόμα σε θέση να διαθέσουν».
Υπό αυτό το πρίσμα τόνισε ότι οι τράπεζες «θα πρέπει κατ’ αρχήν να θεσπίσουν πολιτικές αξιολόγησης κλιματικού κινδύνου, και σε συνέχεια να βρίσκονται σε εγρήγορση για να εμπλουτίζουν και να ανανεώνουν τα κριτήριά τους ανάλογα με τα νέα δεδομένα που λαμβάνουν.
Ωστόσο, η μεγαλύτερη πρόκληση για τον τραπεζικό κλάδο είναι να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε καθώς σε αυτόν τον συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο που ζούμε, τομείς που μέχρι σήμερα αποτελούσαν κοινό τόπο για επενδύσεις θα υποστούν σημαντικούς κινδύνους στο μέλλον, ενώ άλλοι κλάδοι μπορεί να εξελιχθούν σε νέους πυρήνες ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, το σημαντικότερο είναι να διαβάσουμε το μέλλον και να αξιολογήσουμε τις επερχόμενες αλλαγές».
Ενώ συμπλήρωσε:
«Στο νέο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται, οι τράπεζες θα παίξουν κρίσιμο ρόλο κατά τη μετάβαση της οικονομίας στη βιωσιμότητα, αφενός χρηματοδοτώντας νέες υποδομές αειφορίας, αφετέρου δε, αναπτύσσοντας χρηματοδοτικά εργαλεία, που θα βοηθήσουν τους πελάτες τους να επενδύσουν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός τους. Σε αυτή την κατεύθυνση, οι τράπεζες πρέπει να αναπτύξουν στρατηγικές που να υιοθετούν κριτήρια βιωσιμότητας, προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής οικονομίας.
Στην Αlpha Bank πολύ νωρίς, επανασχεδιάσαμε τις δομές διακυβέρνησης της Βιωσιμότητας σε επίπεδο Ομίλου, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη βέλτιστη λήψη αποφάσεων, με γνώμονα την ενσωμάτωση των Αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής σε όλα τα επίπεδα της Τράπεζας. Η Αlpha Bank, ως ενεργό μέλος του UNEP FI (United Nations Environment Programme Finance Initiative), έχει προσυπογράψει από το 2019 τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής (PRB) και τις ενσωματώνει στις δραστηριότητές της, θεσπίζοντας συγκεκριμένους στόχους που θα παράγουν θετικό αντίκτυπο για την κοινωνία και το περιβάλλον».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr