Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των βασικών μετόχων της τράπεζας ήταν επίπονες μέχρι να επιτευχθεί η συμφωνία για την ΑΜΚ, η οποία έχει προγραμματιστεί για το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Μαζί με την αύξηση κεφαλαίου, η Attica Bank ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα για το α’ εξάμηνο του έτους, εκ των οποίων ξεχωρίζουν η αύξηση των εσόδων από προμήθειες κατά 21%, καθώς και η συνεχιζόμενη βελτίωση τα πέντε τελευταία τρίμηνα. Όπως αναφέρει η τράπεζα, η μεγαλύτερη βελτίωση προήλθε από την αύξηση των εσόδων από χορηγήσεις κατά 32%, αλλά και από την αύξηση κατά 30% των εσόδων από e-υπηρεσίες για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.
Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου
Στόχος της ΑΜΚ των 490 εκατ. ευρώ είναι, σύμφωνα με την οικονομική έκθεση της Attica Bank, η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και η αναδιάρθρωση της τράπεζας, έτσι ώστε να καταστεί λειτουργικά κερδοφόρος. Μάλιστα, όπως αναφέρει η CEO της Attica Bank, Ελένη Βρεττού (φωτο) η νέα ΑΜΚ σηματοδοτεί «τις απαραίτητες ενέργειες όχι μόνο εξυγίανσης, αλλά και ανάπτυξης που θα διασφαλίσουν την μακροχρόνια βιωσιμότητα και την επιστροφή της Τράπεζας σε κερδοφορία».
Για το λόγο αυτό, έχει καταρτίσει πλάνο αποκατάστασης και ενίσχυσης των εποπτικών της κεφαλαίων, με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΑ) και την αποκατάσταση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας άνω των απαιτούμενων εποπτικών ορίων και σε βαθμό που θα επιτρέπουν την περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών της βάσει του επιχειρηματικού της σχεδίου.
Παράλληλα, υπολογίζεται ότι η ΑΜΚ θα αυξήσει -μεμονωμένα και σε pro forma επίπεδο- τους δείκτες CET1, Tier 1 και CAD, κατά 18 περίπου ποσοστιαίες μονάδες, μεταβολή η οποία επαρκεί ακόμα και έπειτα από την εξέταση δυσμενών σεναρίων για την αποκατάσταση των εποπτικών δεικτών. Όπως αναφέρουν οι μέτοχοι σε επιστολή τους για την αύξηση κεφαλαίου, από τα 490 εκατ. ευρώ τα 459 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από τους τρεις βασικούς μετόχους, διατυπώνοντας ακόμη ότι η κατ’ αρχήν συμφωνία θα διασφαλίζει την μακροχρόνια βιωσιμότητα της τράπεζας καθώς αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της και την αναπτυξιακή της πορεία για το μέλλον.
Το επιχειρηματικό σχέδιο
Πέραν της αύξησης κεφαλαίου, η διοίκηση της Attica Bank ενέκρινε το επιχειρηματικό της πλάνο για την περίοδο 2022-2025, το οποίο -μεταξύ άλλων δράσεων- περιλαμβάνει και το πλάνο αποκατάστασης των εποπτικών κεφαλαίων του ομίλου. Στο πλαίσιο του παραπάνω σχεδίου, η τράπεζα στοχεύει στη λειτουργική κερδοφορία μέχρι το τέλος του 2024.
Οι βασικοί στόχοι του νέου επιχειρηματικού σχεδίου συνοψίζονται στα κάτωθι σημεία:
-Στον διπλασιασμό σχεδόν του δανειακού χαρτοφυλακίου της τράπεζας μέσω της αύξησης των χορηγήσεων στους κλάδους των υποδομών/κατασκευών, του τουρισμού, της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Στόχος είναι η χρηματοδότηση του οικοσυστήματος των κατασκευών καθώς και όλων των ελεύθερων επαγγελματιών που εμπλέκονται στην υλοποίησή του, με την αύξηση των χορηγήσεων μέχρι το τέλος του 2025 να έχει προϋπολογιστεί σε €1,3 δισ.
-Στη διεύρυνση των υφιστάμενων πηγών εσόδων. Η Attica Bank προσδίδει ιδιαίτερη έμφαση στη σύναψη στρατηγικών συμμαχιών, όπως επετεύχθη με την επιτυχή συνεργασία με τον Όμιλο Interamerican.
-Στην περαιτέρω ενίσχυση της καταθετικής βάσης μέσω ανταγωνιστικής τιμολόγησης και αξιοποίησης των δυνατοτήτων παροχής ψηφιακών υπηρεσιών προς το ευρύ κοινό.
-Στην πλήρη εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της μέσω της διαχείρισης του εναπομείναντος χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
-Στον εξορθολογισμό του δικτύου καταστημάτων με ταυτόχρονη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της τράπεζας.
Όπως επισημαίνει, με την ολοκλήρωση των ανωτέρω βασικών στόχων του νέου επιχειρηματικού σχεδίου, η Attica Bank θα επιτύχει την εξυγίανση του ισολογισμού απελευθερώνοντας εποπτικά κεφάλαια, τα οποία θα διοχετευτούν για την βελτιστοποίηση όλων των βασικών λειτουργικών γραμμών, με στόχο την ενδυνάμωση του ισολογισμού, την περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας της τράπεζας και την προετοιμασία να ανταπεξέλθει σε κάθε απρόσμενο μακροοικονομικό σενάριο στο άμεσο μέλλον.
Οι τιτλοποιήσεις δεν εντάσσονται στον «Ηρακλή»
Αναφορικά με την εξυγίανση του ισολογισμού της και τον δραστικό περιορισμό των ΜΕΑ με τη χρήση του σχήματος «ΗΡΑΚΛΗΣ 2», η Attica Bank έλαβε κατά την διάρκεια του γ’ τριμήνου του 2022, από τον διεθνή οίκο παροχής πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS, τις προκαταρκτικές εκθέσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης για τις ομολογίες υψηλής σειράς εξόφλησης των τιτλοποιήσεων ΜΕΑ, Omega, Astir 1 και 2. Με βάση τα αποτελέσματα αυτά, η διοίκηση της τράπεζας προέβη σε αξιολόγηση των εναλλακτικών σεναρίων για σκοπούς κατάρτισης, αφενός του πλάνου κεφαλαιακών ενεργειών και αφετέρου, του 3ετούς επιχειρηματικού σχεδίου, σε συνάρτηση με τα διαθέσιμα προς επένδυση κεφάλαια των βασικών μετόχων.
Σύμφωνα με την Attica Bank, το σχέδιο που εγκρίθηκε δεν προβλέπει την ένταξη των παραπάνω τιτλοποιήσεων στο πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ 2», λόγω του αυξημένου κόστους του προγράμματος. Ακόμη, η τράπεζα σημειώνει ότι το κόστος για την παροχή της κρατικής εγγύησης το οποίο βασίζεται στο spread των ελληνικών ομολόγων, έχει σημειώσει σημαντική άνοδο κατά το 2022, συνεπεία των γεωπολιτικών εξελίξεων και των διαταραχών που αυτές έχουν επιφέρει στις κεφαλαιαγορές. Επιπλέον, και σε σχέση με τις τιτλοποιήσεις Astir 1 και 2, με βάση το πλάνο διαχείρισης που έχει εκπονηθεί από τον Servicer, οι εκτιμώμενες μελλοντικές εισροές υπερκαλύπτουν την καθαρή λογιστική αξία των δύο αυτών χαρτοφυλακίων, έπειτα και από την αφαίρεση των σχετικών αμοιβών διαχείρισης και εξόδων.
Αναφορικά με τις υπόλοιπες τιτλοποιήσεις και με βάση το εγκεκριμένο σχέδιο, στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, η διοίκηση της τράπεζας θα προβεί στην ανάθεση σε διεθνή συμβουλευτικό οίκο της εξέτασης εναλλακτικών ενεργειών αναφορικά με τη διαχείριση των συναλλαγών Omega και Metexelixis, με στόχο την περαιτέρω μείωση του πιστωτικού κινδύνου των χαρτοφυλακίων αυτών στον ισολογισμό της τράπεζας κατά τα προσεχή έτη. Η ενέργεια αυτή και το σχετικό εκτιμώμενο -με τα σημερινά δεδομένα της αγοράς- κόστος αυτής, έχει ληφθεί υπόψη κατά τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών, για σκοπούς κατάρτισης του σχεδίου.
Μέσω του εγκεκριμένου επιχειρηματικού της σχεδίου, η Attica Bank έχει προγραμματίσει σειρά δράσεων, με σκοπό την επιτάχυνση της επίτευξης λειτουργικής κερδοφορίας. Το σχέδιο της τράπεζας περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- ενέργειες αναδιάρθρωσης συνολικού ύψους €50 εκατ. μέχρι το 2024. Ειδικότερα, θα προβεί σε περαιτέρω εξορθολογισμό του δικτύου καταστημάτων της (επί του παρόντος 49 καταστήματα), με στόχο την περαιτέρω αποκλιμάκωση του λειτουργικού κόστους. Με την ενέργεια αυτή, η οποία είναι σε συνέχεια των δράσεων επίτευξης λειτουργικής κερδοφορίας που έχει ήδη υλοποιήσει, αναμένεται η σταθεροποίηση της απόδοσής της. Παράλληλα, η τράπεζα θα προβεί σε επενδύσεις με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό της και θα επαναξιολογήσει θέματα ανθρώπινου δυναμικού.
Κατά την ωρίμανση των ενεργειών αυτών και με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο και τις σχετικές παραδοχές σε σχέση με τις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης των εποπτικών κεφαλαίων κατά το τέλος του 2023, στο πλαίσιο ικανοποίησης των απαιτήσεων που απορρέουν από τον εποπτικό διάλογο και της διαθεσιμότητας εποπτικών κεφαλαίων για περαιτέρω πιστωτική επέκταση, από το τέλος του 2023 και έπειτα, η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας υπολογίζεται να είναι κοντά σε διψήφια επίπεδα μέχρι το τέλος του 2025.
Αριστοτέλης Παππάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr