Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση υπεβλήθη κατά την επίσκεψη του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, στην Αθήνα, με το ενδιαφέρον να χαρακτηρίζεται προς το παρόν ως «διερευνητικού χαρακτήρα». Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς PIF δεν αποτελεί πρόταση, καθώς δεν αναφέρεται σε τιμή αγοράς ή σε ύψος επένδυσης, σηματοδοτεί ωστόσο μια επίσημη προσέγγιση του Ταμείου με ενδιαφερόμενο επενδυτή. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με όσα ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ΤΧΣ δεν επιτρέπεται να πουλήσει απευθείας τα μερίδιά του, αλλά πρέπει να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό.
Σημειώνεται ότι το ΤΧΣ ελέγχει το 40,39% της Εθνικής, που είναι και η μεγαλύτερη συμμετοχή του Ταμείου σε συστημική τράπεζα, το 27% της Τράπεζας Πειραιώς, το 9% της Alpha Bank, το 1,4% της Eurobank και το 62,93% της Attica Bank, ενώ θα πρέπει να αποεπενδύσει όλα τα προαναφερθέντα ποσοστά έως τα τέλη του 2025, καθώς μέχρι τότε το ΤΧΣ είναι υποχρεωμένο να μηδενίσει το ποσοστό που κατέχει στις τράπεζες.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Ταμείο έχει στη διάθεσή του ήδη μία λίστα με επενδυτικές τράπεζες, από τις οποίες θα προσλάβει τον σύμβουλο που θα εισηγηθεί τον χρόνο, τον τρόπο και συνολικά την στρατηγική με την οποία θα αποεπενδύσει το ΤΧΣ από τις συμμετοχές του στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες. Εν συνεχεία, θα επιλεγεί μία ακόμη επενδυτική τράπεζα η οποία θα ενεργήσει ως σύμβουλος διάθεσης για την πρόταση του PIF επί της Εθνικής και όσες άλλες προτάσεις προκύψουν.
Μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται για τις θέσεις των συμβούλων είναι αυτά των Morgan Stanley, Goldman Sachs, JP Morgan, Bank of America (BofA)/Merrill Lynch, Rothschild, Citigroup και Deutsche Bank. Η διαδικασία επιλογής συμβούλων αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου.
Αριστοτέλης Παππάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr