Αφορμή για την εν λόγω επιστολή στάθηκε η έκδοση αποφάσεων του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών ύστερα από συλλογικές αγωγές που άσκησε σε βάρος δύο τραπεζών η καταναλωτική ένωση ΕΚ.ΠΟΙ.ΖΩ, με αίτημα την κήρυξη ως καταχρηστικών μιας σειράς όρων σχετικά με προμήθειες και έξοδα που χρεώνουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα,στις καθημερινές συναλλαγές τους με τους καταναλωτές.
Ειδικότερα, με τις πρωτόδικες αυτές αποφάσεις κηρύχθηκαν παράνομοι και καταχρηστικοί 14 όροι που εφαρμόζουν οι τράπεζες κατά τις συναλλακτικές πρακτικές τους με τους καταναλωτές. Οι όροι αυτοί αφορούν στην χρέωση προμηθειών, τόσο για την παροχή υπηρεσιών, όσο και για την εκτέλεση διαφόρων τραπεζικών εργασιών.
Στην επιστολή αναφέρεται ότι: «Εφόσον για τους όρους αυτούς δημιουργηθεί δεδικασμένο με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, το Υπουργείο Ανάπτυξης μπορεί να προχωρήσει, είτε σε επίπεδο έκδοσης υπουργικής απόφασης, που θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις προσαρμογής συναλλακτικής συμπεριφοράς των προμηθευτών - τραπεζών, είτε σε επίπεδο επιβολής κυρώσεων.
Ωστόσο, επειδή η οδός της δικαστικής διένεξης προβλέπεται χρονοβόρα και μακρά ο κ. Οικονόμου προτρέπει τις τράπεζες να σπεύσουν από μόνες τους να συμμορφωθούν με το περιεχόμενο των αποφάσεων του Πρωτοδικείου και να απαλείψουν τους επίμαχους όρους από τις συμβάσεις τους στα πλαίσια διαφύλαξης της αξιοπιστίας τους και εφαρμογής της αρχής της διαφάνειας στις συναλλαγές.
Στην επιστολή αναφέρονται ενδεικτικά, τέσσερις από αυτούς τους όρους, ο χαρακτήρας των οποίων θα μπορούσε με το κοινό μέτρο λογικής, να οδηγήσει τις τράπεζες σε αλλαγή πρακτικής, και οι οποίοι είναι οι εξής :
1.Αναδρομική επιβάρυνση τόκων σε χρήση πιστωτικής κάρτας με χρέωση από την ημέρα διεξαγωγής της συναλλαγής και όχι από την ημερομηνία εξόφλησης που αναφέρεται στον λογαριασμό, φαινόμενο το οποίο φέρεται να προκαλεί οικονομική επιβάρυνση στον καταναλωτή για τόκους 35 ημερών κατά μέσο όρο
2.Χρέωση προμήθειας 1,40 ευρώ για κατάθεση σε λογαριασμό τρίτου προσώπου, παρόλο που η κατάθεση φέρεται να λειτουργεί υπέρ του πελάτη της τράπεζας αλλά και υπέρ της ιδίας, δεδομένου ότι προκαλεί μεγαλύτερη ρευστότητα χρημάτων.Το ποσό αυτό φέρεται να μην δικαιολογείται ως κόστος για την έκδοση απόδειξης
3.Επιβαλλόμενα έξοδα αδράνειας από 0,60 - 1 ευρώ μηνιαίως για λογαριασμούς κατάθεσης που μένουν ακίνητοι για περισσότερο από 18 μήνες, καθώς δε δικαιολογείται επαρκώς πώς προκύπτουν έξοδα και για κινούμενους και για ακίνητους λογαριασμούς, ενώ λογικά εξοικονομούν οι τράπεζες λειτουργικό κόστος από τη μη κίνηση.
4.Κλιμακωτή χρέωση από 3-20 ευρώ σε ανάληψη μετρητών από πιστωτική κάρτα, η οποία δεν αιτιολογεί επαρκώς σε ποια λειτουργικά έξοδα αντιστοιχεί.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr