Ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν πλήρως τα σχέδια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους (NPE), τα οποία θα βελτιώσουν περαιτέρω την ποιότητα του ενεργητικού τους.
Σύμφωνα με τη Moody’s, οι ελληνικές τράπεζες έχουν στόχο τη διαμόρφωση μονοψήφιου δείκτη NPE τους επόμενους 12-18 μήνες, με δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες να αναφέρουν ήδη δείκτες περίπου 7% από τον Δεκέμβριο του 2021. Την ίδια ώρα, ο νέος δανεισμός προς τις εταιρείες κερδίζει έδαφος και θα συμβάλει στη διατήρηση της βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών.
Ο σχετικός δείκτης μειώθηκε περίπου στο 10% τον Δεκέμβριο του 2021 από 33% στο τέλος του 2020 και 49% τον Δεκέμβριο του 2016, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Moody’s. Ωστόσο παρά την πτώση, ο δείκτης NPE της Ελλάδας παραμένει ένας από τους υψηλότερους στην ευρωζώνη και ορισμένα τρωτά σημεία παραμένουν από τις καθαρές εισροές NPE που προέρχονται κυρίως από τα παλαιά προβληματικά δάνεια.
Παράλληλα, ο οίκος διατηρεί τις θετικές προοπτικές για το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τις πληθωριστικές πιέσεις, που είναι πιθανό να περιοριστούν οικονομική ανάπτυξη το 2022, αλλά με πιθανή ανάκαμψη της δραστηριότητας το 2023.
Οι τράπεζες υπολογίζουν επίσης ότι τα επίπεδα κεφαλαίων θα είναι γενικά σταθερά, με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να εμφανίζουν μέσο δείκτη Common Equity Tier 1 (CET1) περίπου 14% στα τέλη του περασμένου έτους. Ωστόσο, το υψηλό επίπεδο των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων θα συνεχίσει να υπονομεύει την ποιότητα των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών, διότι αποτελούν περισσότερο από το ήμισυ του CET1, αναφέρει η Moody’s.
Όλες οι τράπεζες στοχεύουν να επιτύχουν την απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) κοντά στο 10% έως το 2024, με ορισμένες να έχουν ήδη επιτύχει ROE 6%-7% το 2021. Η αύξηση του ROE θα επιτρέψει στις τράπεζες να αρχίσουν να πληρώνουν μερίσματα μετά από περισσότερο από μια δεκαετία αποχής, προσθέτει η Moody’s.
Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, ο οίκος εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί φέτος στο 3% και το 2023 στο 4,3%, υποστηρίζοντας ότι η ανάκαμψη θα έρθει ως αποτέλεσμα της αύξησης των καταναλωτικών δαπανών και των ισχυρών επιδόσεων της τουριστικής βιομηχανίας. Επισημαίνει επίσης, ότι τα σημαντικά κεφάλαια της Ε.Ε. μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα βοηθήσουν στην αύξηση των πιστωτικών ροών και τον μετριασμό των κινδύνων τους επόμενους 12-18 μήνες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr