Οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν πλέον στην κανονικότητα, με τον δείκτη NPE να αναμένεται να υποχωρήσει στο 7% με 5% το τρέχον έτος για το σύνολο του κλάδου. Η μείωση των NPEs και οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων οδηγούν σε μια σημαντικά βελτιωμένη κεφαλαιακή θέση τις ελληνικές τράπεζες.
Η μόχλευση του Ταμείου Ανάκαμψης θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχυρή ανάπτυξη της δανειοδοτικής τους ικανότητας και σε αξιόλογη βελτίωση της κερδοφορίας τους, τη στιγμή που το discount έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι ιδιαίτερα υψηλό.
Η Morgan Stanley εκτιμά ότι πλέον το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μετατοπίζεται στην πορεία των δανείων. Μετά από μια δεκαετία απομόχλευσης, ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει ότι βλέπει τις ελληνικές τράπεζες να βρίσκονται στο μεταίχμιο μιας πιθανής καμπής για την αύξηση των δανείων, που θα οδηγηθεί από τα ευρωπαϊκά ταμεία ανάκαμψης.
Η Axia Research στον απόηχο των αποτελεσμάτων του 2021 σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν ισχυρή εκκαθάριση ισολογισμού έναντι των αρχικών στόχων, σε συνδυασμό με πολύ χαμηλούς νέους σχηματισμούς NPE, που οδήγησε την Eurobank και την Εθνική με τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, να ανακοινώσουν τη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2022.
Η Wood δίνει σύσταση "αγοράς" και για τις τέσσερις τράπεζες, ενώ η τιμή-στόχος της Eurobank είναι στο 1,3 ευρώ με περιθώριο ανόδου 28,20%, της Εθνικής η τιμή-στόχος είναι στα 4,3 ευρώ με περιθώριο ανόδου 38,49%, της Alpha Bank είναι στο 1,5 ευρώ με περιθώριο ανόδου 39,99% και της Πειραιώς στα 1,8 ευρώ με περιθώριο ανόδου 29,50%.
Η HSBC παραμένει overweight, σε νέα έκθεση, για τις ελληνικές μετοχές και τις τραπεζικές μετοχές παρά την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία. και σημειώνει ότι σύμφωνα με το consensus το P/E του τραπεζικού κλάδου διαμορφώνεται στο 6,5 για το 2021 και στο 6,6 το 2022.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr